tisdag, juli 06, 2010

Folkpartiet, inte folkets parti

Idag är Folkpartiets dag i Almedalen, detta politikernas allsång på Skansen. Synovate har precis som tidigare gjort en undersökning om väljarnas bild av partiet. Enligt undersökningen så är det mer än 20 procent av väljarna som någon gång röstat på Folkpartiet, men kärnväljarna är få och i dag är det inte mer än 7 procent som överväger att rösta på partiet men de har dock en klar potential för att växa.


Hela 24 procent säger att de kan tänka sig att rösta på Folkpartiet och det är främst skolpolitiken och partiets liberala grundsyn som attraherar. Något som motsäger sig själv, vilket även Kajsa Bergvall på mediaanalysföretaget Retriver konstaterar. Skolpolitiken är tveeggad, det finns väljare som ser den som det bästa med partiet, och väljare som ser det som det sämsta. Partiets skolpoltik kan ju knappast uppfattas som liberal och Folkpartiet tillber ju nu mer tron att människans frigörelse skall ske genom mer lagstiftning och övervakning.

Jan Björklund själv ses däremot som en belastning av medborgarna. En stel partiledare med militär bakgrund som ivrar för Natomedlemskap är sannolikt fel person att kommunicera med för att knyta till sig potentiella väljare. Fokpartiets Nato vurmande, kärnkrafts älskande, EU hetsande och ständig gapande efter Euron är alla ämnen som med säkert skrämmer bort fler väljare än de attraherar. Tiden då Folkpartiet var folkets parti har med andra ord passerat för länge sedan och skall de förvalta sina potential för att växa så måste Folkpartiet lämna Batongliberalismen bakom sig.

Gammelmedia på Folkpartiet.

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

. sa...

Schysst analys av Folkpartiets skolpolitik. Jag tycker ofta allianspartierna motsäger sig själva. Men det hör väl ihop med att de flesta partier ha övergett sin ursprungliga ideologi..