måndag, juli 26, 2010

Afghanistan i fokus

Frågan om Afghanistan kan mycket väl bli en ordentlig svalka under rådande medial sommartorka. Den 25/7 sade den förre försvarsministern, Anders Björck (M), att regeringen bör ge besked om de 500 soldater som finns i Afghanistan. Han var kritisk till svensk närvaro, men poängterade att ett omedelbart tillbakadragande var otänkbart. Dock efterfrågar han en långsiktig plan för Sveriges närvaro. G8 länderna har lämnat besked att de lämnar 2014 på rent finansiella skäl, ett synsätt som dock NATO inte delar. USA kommer att påbörja sitt tillbakadragande 2011.


Idag så riktas medias fokus på två saker kring Afghanistan. Den ena är att Mona Sahlin är på plats i Kabul för att bilda sig en egen uppfattning om läget i landet. Under hennes dagar i Kabul kommer Sahlin bland annat för att ha samtal med representanter för den afghanska regeringen, EU, FN och Isafstyrkans ledning. En resa som skickar en lika tydlig signal som Anders Björcks uttalande, Sveriges närvaro i Afghanistan måste få en långsiktig lösning.

Sedan är det nyheten om att Wikileaks kommit över 91 731 hemliga militärrapporter som sträcker sig från januari 2004 till december 2009 . Egna förluster, civila dödsoffer, riskbedömningar. Hur militären döljer att hundratals civila dödats till hur hemliga specialstyrkor dödar talibanledare. Uppgifterna tyder även på att spioner från Pakistans militära underrättelsetjänst samarbetar med talibanerna och organiserar motståndsnätverk med dem, samtidigt som landet tar emot en miljard dollar för att bekämpa afghanska rebeller.

Frågan om Afghanistan är allt annat än lätt. På frågan om det finns en lika tydlig och uttalad ankomsttid för demokratin och freden i landet likt de tillbakadraganden av trupper från USA och Storbritannien planerar så blir svaret ett nej. Vilket gör frågan om Sveriges och de övriga ländernas närvaro ännu mer komplicerad. Sveriges långsiktiga närvaro i Afghanistan kan inte sopas under mattan i detta läge, utan måste upp på bordet.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen / SVT / DN2 / Expressen2 / Aftonbladet2 / SvD2 /


Nymedia på detta: Jonas Sjöstedt / Johan Westerholm / Svensson / Röda Berget / Claes Krantz / Peter Andersson / Jinge / Johan Westerholm2 /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: