söndag, juli 18, 2010

Kd och dubbelmoralen

Göran Hägglunds viktigaste löfte till väljarna är att sätta gränser för politikens inflytande. Vill man betsämma mer själv så skall man rösta på Kd är parollen, eller det är i alla fall vad de vill att väljarna skall tro. Kristdemokraternas kampanj om verklighetens folk fullkomligen kokaröver av dubbelmoral när man väl synar familjepolitiken.

I alliansens nyligen presenterade familjeprogram så tar man upp Kd:s gamla käpphäst om att minska familjesplittring. Kärnfamiljen skall värnas, och nu skall det ske med tvång. Att två vuxna människor tagit beslut om att gå skilda vägar räcker inte för alliansen, de anser nämligen att man skall ha obligatoriska samarbetssamtal för separerade föräldrar.

I dag måste alla kommuner enligt socialtjänstlagen erbjuda samarbetssamtal vid skilsmässor eller separationer där barn är inblandade, och andelen som har dessa samtal är idag 40 procent. - Den siffran vill vi ska öka dramatiskt, säger Ulf Kristersson (M) som varit med och arbetat fram alliansens framtida framiljepolitik. Tydligt är att de övriga partierna inom alliansen fått släppa fram en del av den kristna högerns politik inom Kd, precis som man fick göra med vårdnadsbidraget.

Kristdemokraterna har ju tidigare lyft frågan om att förlänga betänketiden vid skilsmässor som i dag är sex månader och att Kd anser att skillsmässolagen från 1974 är allt för liberal och gör det för lätt att skiljas är ju inget nytt. Frågan är väl om de inte helst skulle föredra den katolska tolkningen av giftermålet och det faktum att man aldrig kan skilja sig eftersom man lovat trohet inför gud.

Den borgerliga familjepolitiken bjuder på en del utmaningar för alliansens och vi får väl se vad de landar i frågan kring ett fördubblat vårdnadsbidrag. Varför inte göra ett riktigt valfläsk av frågan som Göran Hägglund gjorde i valet 2006 kring bensinskatten. Varför inte utlova en fyrdubbel höjning av vårdnadsbidraget. Med 12 000 i månaden blir reformen kanske den succé som Kd tidigare förutspått och partiet kanske klarar sig kvar i riksdagen.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / SvD / SvD2 / DN3 / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Peter Andersson / Alltid rött alltid rätt / Fi Västra Götaland / Niels Groenewegen /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: