lördag, juli 03, 2010

Artikel med Jytte Guteland i NT

I gårdagens Norrtelje Tidning så hade undertecknad och Jytte Guteland en debattartikel publicerad. Den var ett svar på en artikel från Magnus Andersson i CUF. Tyvärr så finns den inte publicerad på nätet så jag ni finner den i sin helhet nedan.

---------------------------------------------------------------------

I NT den 16/7 skriver Magnus Andersson från CUF att de rödgröna tänker göra det dyrare att ha ungdomar anställda. Vi vill gärna detta tillfälle till att reda ut begreppen, belysa den skenande ungdomsarbetslösheten och även rikta ljuset på de borgerliga förslagen som lanseras, inte minst från Magnus Andersson och CUF själva.

I sitt eget program på ämnet skriver CUF att ungdomar blivit lata och bekväma i jobbsökandet, att de förväntar sig att staten skall fixa jobben. CUF vill sänka ungdomars löner, försämra deras anställningstrygghet och ge dem sämre anställningsvillkor. Vi Socialdemokrater delar inte den bilden av våra unga, och inte heller de presenterade lösningarna från CUF.

I den senaste SCB mätningen som presenterades i juni så uppgav 1 procent av förstgångsväljarna att de kunde tänka sig att rösta på Centerpartiet. Vi tar detta som intäkt för att Centerns och CUF:s politik för att få fler unga i arbete nu är känd av målgruppen för deras politik.

Sverige har bland den högsta ungdomsarbetslösheten i hela Europa och enligt SCB:s siffror så ligger den nu på över 30 procent. Den borgerliga regeringen har sänkt arbetsgivaravgiften, för alla unga under 26 på arbetsmarknaden. Det har varit en oerhört dyr reform vilket gett företagen stora skattesubventioner. Men reformen har inte gett några fler unga jobb, den har bara gett företagen mer pengar i kassan. Trevligt för dessa kan tyckas, men syftet med skattesubventionen var väl ändå att skapa fler jobb för våra unga?

I Norrtälje har Socialdemokraterna motionerat om att kommunen skall medverka till att unga skall få ökade möjligheter till ett sommarjobb. Något som flertalet S-styrda kommuner i landet prioriterar. Centerpartiet röstade ned denna motion, de yrkade avslag på att hjälpa våra unga att få in en första fot på arbetsmarknaden. Trots att en tidig ingång på arbetsmarknaden kan vara avgörande för det första riktiga jobbet.

Den borgerliga jobbgarantin för unga garanterar tre månader av passivitet. Unga arbetslösa hänvisas till tre månader av att söka jobb på egen hand innan man är berättigad till aktiva insatser och det vill vi ändra på. Vi vill att varje ung arbetslös skall ha rätt till utbildning, praktik och stöd från dag ett av arbetslöshet. Den borgerliga politiken som sätter unga i ”karantän” innan stöd kopplas in är oacceptabel.

Politiken som de borgerliga partierna med Centern i spetsen för duger inte. Den ger inte våra unga fler jobb och ökade möjligheter. Varje person som går arbetslös är ett misslyckande och ett fruktansvärt slöseri med ungdomars tid och energi. Vi vill att unga som inte har något jobb skall få ett, därför kommer vi att ta bort arbetsgivaravgiften helt under första året om ett företag anställer en ung arbetslös, detta istället för att fortsätta subventionera redan anställda genom skatten vi betalar. Detta är vår politik för att fler unga skall få ett arbete, och vi övertygade om att det fungerar.

Kristian Krassman, Socialdemokraterna
Jytte Guteland, ordförande SSU

1 kommentar:

PeO i hettan sa...

Ojdåå.."Vi vill att unga som inte har något jobb skall få ett". Denna fullfjädrade floskel från S kan ju ALLA (t.o.m dom hjärndöda i SD!) skriva under på. Och?