torsdag, april 07, 2011

Att starta i motvind gör det lättare att lyfta

Aftonbladet presenterade här om dagen en Sifo undersökning som tillskrev Socialdemokraternas partiordförande, Håkan Juholt, en dyster framtid. Enligt undersökningen så var stödet för Juholt inget vidare och slutsatsen var att någon Juholteffekt för Juholt själv inte var på tapeten. Resultatet i undersökningen visade att en av fyra svenskar, 24 procent, kände stort eller mycket stort förtroende för Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt.

Vad som får Aftonbladet att tillskriva Juholt dess svart rubriker är att motsvarande siffra för Mona Sahlin var 41 procent när hon tillträdde. Motdenbakgrunfden så kan man ju ställa ett antal intressanta frågor, en är om det är relevant hur Juholt står sig mot Mona Sahlin, eller om det finns andra namn man skall jämföra sig med. Vi kan ju ta ett annat exempel att jämföra med, vi kan ta Fredrik Reinfeldt. När Fredrik Reinfeldt valdes fick han i december 2003: 31% förtroende, 11% inget förtroende, 33% vet inte. Juholt får i april 2011: 24% förtroende, 9% inget förtroende, 44% vet inte.

Tar man bort andelen som inte vet är siffrorna inte den jämförelsen inte så väldigt olika. En jämförelse som kan kännas mer relevant än Aftonbladets jämförelse med Mona Sahlin. Faktum är ju att även Reinfeldt hade sämre siffror än Mona. Sedan finns det en faktor till om man ser till det politiska lanskapet, och det är det faktum att det är lättare att lyfta om man startar i motvind. Vad som däremot inte är att rekomendera är att besättningen lämnar kapteten mitt under flygning, även om kärran har några år på nacken.

Ett fenomen som vi just nu ser utspela sig under Kapten Maud Olofssons flygning mot avgrunden för Centerpartiet Airlines. Maud var har om veckan ute och bedyrade sig över Tomny Waidelich och Håkan Juholts debattartikel i DN, ett påhopp som skapade mycket irritation i de borgerliga leden. Hennes artikel kan mycket väl varit orsaken till turbulensen på hennes flight till avgrunden under fyra procent.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / DN / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Expressen /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Johan Westerholm / Jinge / Essbeck / Leine Johansson / Winehalls blogg / Staffans blogg / Ewa Janssons blogg / Solidaritetstanken / Annarkia / Tokmoderaten / Jämlikhetsanden /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: