onsdag, april 13, 2011

Full sysselsättning genom Toast Skagen?

Har precis lyssnat på Anders Borgs presskonferens där han presenterat alliansens vårbudget. Bara namnet på budgeten får mig att regarera med stor misstänksamhet. Att kalla en budget, utan några som helst satsningar på arbetsmarknads politiken, för "Ansvar för jobben" är ju inget annat än en ny etta på flokeltoppen. Anders Borgs presentation handlade faktiskt mer om sjukförsäkringen och barnfattigdom än om att skapa förutsättningar för riktiga jobb. Man kan ju bara undra varför....


Ett märkligt agerande med tanke på den mörka bild han målar när det gäller Sveriges konkurrenskraft mot Kina och andra ekonomier som går som tåget. Borg återkom två gånger till att det startas 35 000 nya verkstadsföretag i Kina per år. Den ökade internationella konkurrensen skall vi alltså möta med billigare Toast Skagen (sänkt restaurangmoms) och sänkt skatt för dom som har jobb. Satsningar på utbildning återkommer vi till i höst, meddelade Borg. Alltså när det bildats 17 500 kinesiska verkstadsföretag ytterligare.

Ser man till den rådande ungdomsarbetslösheten så ligger den på 24,2 procent. Den har minskat med 3,1 procent sedan förra året men det är uppenbart att ungdomsarbetslösheten inte är en fråga som regeringen tar på något som helst allvar. Antalet långtidsarbetslösa är gigantiska 32,6 procent av alla arbetslösa vilket Borg och den övriga alliansen skall lösa genom att luta sig tillbaka i fotöljen, sänka skatten för de som redan har jobb, och naturligtvis sänka priset på Toast Skagen.

Borg meddelar att Sverige skall ha en arbetslöshet som ligger i nivå med de bästa i Europa, och han erkänner att det krävs ytterligare åtgärder. Men dessa åtgärder får alltså vänta. Nu handlar det om att skapa jobb genom att sänka skatterna för de som har jobb, och naturligtvis om billigare Toast Skagen. Hur mycket jobbskatteavdrag och vad en Toast Skagen skall kosta för att nå full sysselsättning framgick inte av pressträffen.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / DN2 / E24 / SvD / SvD2 / Expressen / Expressen2 /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten / Storstad / Jinge / Röda Malmö / Kommunisternas blogg / DHR bloggen / Thomas Böhlmark / Peter Högberg / Johan Westerholm / Martin Moberg / Alliansfritt Sverige /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jösses.....
Har vänner som är i krog och restaurangvärlden och de småler åt denna åtgärd.
De lär tjäna mer pengar på detta men de kommer inte att anställa fler för de har den personalstyrka de behöver och inte mer.
Gydvan

PeO sa...

Vad är "riktiga jobb" i detta fallet? Och om det finns "riktiga jobb" vilka jobb är då "oriktiga"? Hushållsnära tjänster? Här ligger det nära till hands att dra slutsasen att verkstdasjobb, det är minsann riktiga jobb det, men att jobba inom tjänstesektorn eller likande är trams.

Det Borg, och ingen annan heller (läs snorbromsen) för den delen inte vågar säga rakt ut är följande:

Det finns massor av jobb i Sverige idag men den stora massan av arbetslösa har fel "kompetens" eller är helt fel utbildade. Ett direkt resultat av att yrkesvägledare och andra i alla år sagt "men satsa du på det du vill bli, lille vän - vi behöver säkert ytterligare frisörer, skådisar och folk inom media skall du se!". Detta hörde jag på 70 talet och det hör mina barn idag. Tragiskt.