onsdag, april 13, 2011

Kan du vika tranor?

Efter atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki blev de överlevande ”hibakusha” utfrysta av rädsla för att de skulle sprida den radioaktiva strålningen. Att Japan med sin mörka historia har en relation till strålning som knappast går att finna någon annanstans i världen är inte så konstigt. Nu rapporteras det att rädslan över strålningen från det havererade kärnkraftverket, Fukushima, tar sig liknande uttryck.


Mer om Hibakusha och flickan som står staty hittar ni här.

I de provisoriska flyktinglägren har rädslan för strålningen gjort att nyanlända måste bevisa med intyg att de inte utsatts för strålning. Något som gör att de ofta nekas vård eller till och med nekas inträde i flyktinglägren som upprättats. Men orsaken att paniken efter kärnkraftkatastrofen vid Fukushima nu tar sig allt mer allvarliga uttryck väger tungt på Tepco och de Japanska myndigheterna.

Jag förstår att det kan vara svårt att skaffa sig en överblick över situationen och de strålningsnivåer som finns, men att en dag tolka situationen 100 gånger allvarligare än dagen tidigare bidrar inte till att förstärka bilden av att man har kontroll över situationen. Exakt vad som gjorde att haveriet uppgraderades här om dagen är inte redovisat, och med tanke på att det framförts kritik tidigare mot Tepco att inte lägga alla korten på borden så är det faktum att paniken nu sprider sig lätt att förstå.


Gammlemedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / DN2 / SvD2 /

Nymedia på detta:
Röda Berget /

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Michael Karnerfors sa...

Exakt vad som gjorde att haveriet uppgraderades här om dagen är inte redovisat

Jo... det är det... var och en av de individuella olyckorna räknas fortfarande som INES 5:or... men på grund av den bedömda mängden fissionsprodukter som man tror har kommit ut räknar man det hela sammantaget som en 7:a.

Det är hela skälet bakom bedömningen: mängden som kommit ut.