torsdag, april 21, 2011

När pengar, marknad och marginalisering får styra

I dag så skriver Håkan Juholt om det som är den borgerliga regeringens universallösning när det gäller kulturens utveckling. Som i allt annat är det pengar, marknad och marginalisering som styr utvecklingen. I sitt installationstal efter att han valts till partiordförande så var kulturen det första ämne som Juholt lyfte. Kulturen är något som berör och påverkar oss alla och grunden till en kulturpolitik skall vara att så många som möjligt skall få ta del av den samma.

Så här skriver Juholt i dagen DN: "Som ordförande för Socialdemokraterna kommer jag att stå upp för en kulturpolitik som utrustar människor med vingar, som uppmuntrar till eget skapande genom hela livet, som öppnar museer och kulturens arenor, som respekterar den kunskap, det engagemang, det djup och den bredd som landets kulturarbetare står för. Ytterst handlar det om synen på människan och människovärdet: människan som medborgare i ett samhälle eller människan som kund på en marknad".

Den borgerliga regeringen har målmedvetet påbörjat nedmonteringen av välfärden, vilket även omfattar kulturen. Precis som jag ser att offentligverksmahet inte ges tillräckliga möjligheter och resurser för att konkurrera och bidra till mångfald och utveckling inom kommuner och landsting så har det statliga delarna av kulturen drebbats av neddragningar, nedläggningar, utrensningar och kontrollsystem. Juholts signal är kristallklar, Socialdemokraterna kommer att prioritera kulturen för att läsandet och litteraturen, filmen, teatern, musiken och konsten formar ett samhälle där man tillåts vara människa.

Gammelmedia på detta:
DN /

Nymedia på detta:
Röda Berget / Peter Andersson / Peter Högberg / Göran Pettersson / Johan Westerholm / Martin Moberg / Nyheter om film / (S)bastians tankar / Magnihasa / Jämlikhetsanden / Roger Jönsson / Annarkia /

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

PeO sa...

Amen herregud?! "Som ordförande för Socialdemokraterna kommer jag att stå upp för en kulturpolitik som utrustar människor med vingar". Utrusta folk med vingar, vilken talskrivare kom på detta ärkepekoral? Mikael Rickfors? Glad påsk förresten!