söndag, april 03, 2011

Värdeburen tillväxt och innanförskapets samhälle

I dagens SvD finns en intervju med Sveriges nästa statsminister, Håkan Juholt. När jag läser intervjun slås jag av det fokus som journalisterna konsekvent har kring olika skatter. Det är idag 1289 dagar kvar till valet och media är lika otåliga som Maud Olofsson, alla svar skall lämnas kring enskilda skatter och reformer, helst redan igår. Det är precis som att den allra högsta önskan är att Socialdemokraterna skall kasta sig ner i verktygslådan och göra si med den skatten och så med den skatten.


Jag förstår dock frustrationen hos media och borgerliga företrädare. Just nu så driver den borgerliga alliansen utan någon som helst vind i seglen. Man saknar initiativ och springer i dagsläget mer på oppositionens bollar än att sparka sina egna. Nu kommer ett långsiktigt arbete att påbörjas inom Socialdemokraterna och resultatet av det arbetet kommer att presenteras, det skall ingen känna oro inför, inte ens Maud Olofsson. Men å andra sidan så kanske det är just det hon gör.

Håkan Juholt har pekat ut en riktning och i den ligger frågor som värdeburen tillväxt och innanförskapets samhälle. Frågor som den borgerliga alliansen varken har hört talas om och än mindre kan stava till. Detta är två exempel på vad Socialdemokraterna nu kommer att lägga fokus på, nästa steg är hur det skall uppnås. Våra motståndare kommer varje dag att tjata om att vi måste ner i verktygslådan och presentera hur vi i framtiden kommer göra än med det ena än med det andra, men det är väl precis som under förra mandatperioden. Det är ingen som ställer de frågorna till den borgerliga regeringen som styr landet.


För den är trött och saknar nya uppslag till reformer. FAS 3 tuffar på, sjukförsäkringen ligger fast, jobbskatteavdraget skall frälsa väljarna och ungdomsarbetslösheten ligger på 25 procent. Frågor som de flesta är less på, och less på att den borgerliga regeringen inte gör något åt. För att om sanningen skall fram så är dessa exempel knappast något som är värdigt ett av världens rikste länder som framöver uppvisar stora överskott. Kommer Reinfeldt och Borg att lägga överskotten de kommande åren på att åtgärda dessa ovan nämnda frågor? Svaret på det är knappast mina vänner, att utrota utanförskapet var aldrig deras mening. Det var bara retorik....

Gammelmedia på detta:Nymedia på detta:Krassman / In Your Face

5 kommentarer:

PeO sa...

Ähum..

"värdeburen tillväxt och innanförskapets samhälle." Det är nog det mest floskliga jag sett på länge om jag skall vara ärlig. Om det är sånt politiker-bullshit som Juholt skall komma med är nog valet torsk redan nu. En del av "förnyelsen" kunde ju kanske varit att hitta politiker som INTE vältrar sig i denna typ av floskler. Som talar det man kallar klarspråk. Nisse i Hökarängen är inte imponerad!

Krassman sa...

@PeO
Precis som du visst vad det betydde alltså? Nåt nu Nisse i Hökarängen ta del av den politiken som Socialdemokraterna kommer att presentera framöver PeO. Ditt pipande om förnyelse hamnar i samma hög som Mauds.

Lisa sa...

Vilka överskott är det du talar om i artikeln? Eller är det jag som inte fattar att det är ironi.

För mig som högutbildad med universitetet som huvudsaklig arbetsplats har de senaste 15 åren inneburit att varva arbetslöshet, vikariat - oftast på deltid, och forskningsprojekt. Och jag är inte ensam om att ha det så.
Jag är dj-t trött på att inte kunna planera mer än en termin i taget. När jag har jobb som nu) har jag bra betalt men annars är det svångrem. Och hela tiden ska det sparas och sparas inom offentlig sektor: heltidstjänster blir deltidstjänster och sedan dras deltidstjänterna in.

Om staten nu har ett så stort överskott så borde man låta mig och andra forskarutbildade kunna få lite trygghet i livet... Både A-kassa och universitetslöner betalas ju med skattemedel men A-kassa är förstås billigare.... och därför att föredra för staten. Att man har investerat multum i vår utbildning är inget som man bekymrar sig om.

PeO sa...

Jag piper om förnyelse eftersom det var ett mantra från många inom S - inklusive dig om jag inte minns fel. Innan Snorbromsen fick tag om ratten. Eller är det så att Juholts piska viner stenhårt och att det gäller att positionera sig för att inte åka ut i kylan i Norrtälje? Inte så mycket nytt m.a.o - precis som det som hittills presenterats från S håll.

Spiff sa...

Vet du vad "värdeburen tillväxt" betyder Krassman?
Frågan är om någon enda socialdemokrat vet vad det är, ens Juholt själv...
Jag tror att en liten inre grupp, som efter en hård maktstrid, nu desperat försöker fånga varje halmstrå med en väldigt vag slogan.
Ingen vet naturligtvis, men jag tror inte de lyckas. Mest p.g.a alla särintressen och hela kravmaskineriet innom rörelsen, som alla skall få upp sina mer eller mindre absurda hjärtefrågor på banan.. Och förlåt, men Juholt med tvåårig socialt gymnasie, vekar inte vara frälsaren...
Men vem vet?!