tisdag, mars 17, 2009

Förstagångsväljarna och första data-generationen

Att sparka in öppna dörrar är det bästa sättet för att driva sin politik, det har jag snappat upp från PR-byråerna. Om detta nu är ett framgångskoncept så pekar SvD/Sifo:s undersökning gällande Ipred en ny riktning som politiken behöver ta. Enligt undersökningen så är bara 32 % av 1 000 tillfrågade som är för Ipred. Störst är motståndet bland unga män – i åldersgruppen 15 till 29 år svarar 79 procent av männen att de är emot lagstiftningen. Även i gruppen 30 till 49 år är motståndet stort bland männen – 65 procent svarar att de tycker att lagen är knas. Den första gruppen är våra förstagångsväljare 2010 och den andra tillhör vår första data-generation som var det som höll sin VIC 20 och Commodore 64 kära i sina ungdomens dagar.
Vet du vad det här är Ask? Det är början på slutet för Ipred

SvD har även frågat
hur många som i dag olagligt laddar ner material från internet och 21 % svarar att de gör det. En ytterligare utveckling som man även uppfattat sedan tidigare är att de som i dag fildelar olagligt tänker fortsätta med det även efter den 1 april. Att tro att dessa förstagångsväljarna och vår första data-generation har glömt denna lag på valdagen 2010 är jag inte lika övertygad om som Betarice Ask (M) är. Gruppen "övriga partier" har ökat i de senaste opinionsunderökningrana och att Pirat Partiet gynnas av Ipred och FRA-lagen är känt sedan länge. Jag tror även att den alanlys som Toivo Sjörén på Sifo gör när det gäller hur många som kommer att sluta att ladda ner kommer att komma på skam. Slutsatsen som Toivo gör är att en fjärdedel kommer att sluta ladda ner som effekt av den nya lagen. Jag tror dock att den tekniksutvecklingen med bland annat Oneswarm kommer att få många nya användare i framtiden.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, SvD, DN, DN2, IDG, IDG2

Nymedia på detta:

HAX, Westerholm, TKJ, Viktor, Scaber Nestor


Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Scabers första dator var en vic20, hade 5 köpta spel och 50 kopierade från vänner som hade råd med spelen.

Jag minns att jag köpte min C-64 begagnad för 1500kr, detta var 1986.
Minnen minnen....


Visstja, gillar inte Ipred.

Gun Svensson sa...

Säger som jag nyss sa till Johan Mitt i steget: Socialdemokraternas förslag att formalisera det korporativa inslaget i vårt styrelseskick genom att inrätta en särskild organisation för att hantera detta, var inte en bit bättre än regeringens lagförslag.

Morfar Gunnar sa...

Du väcker minnen Kristian. Jag funderar och funderar vad man gjorde med Vic20. Inte var det mycket i alla fall. Skrev väl mest och lite kalkyler kanske.

Din analys i ditt blockinlägg är intressant. Fortsättning följer ...

Krassman sa...

Scaber Nestor: Hade din 64:a 128:a skalet eller var det en riktig 64:a? Kan som kuriosa slänga in att jag dessutom jobbat med en kille som var med och konstruerade ABC-80.

Farmor Gun: Du har säkert rätt i det du skriver, jäkla tok är vad det är.

Morfar Gunnar: Det fanns ju lite spel och sedan skall vi inte glömma tidningen VIC-Rapport som hade massor med bra tips och enkla program, sida upp och sida ner.