fredag, mars 13, 2009

Igelkottsformation med mynningarna mot öster

Jag har varit mycket kritisk till den borgerliga regeringens politik när det gäller försvaret. Jag har sett det som mer eller mindre vansinne att sätta försvaret på svältdiet i denna extrema lågkonjunktur som vi inte sett slutet på ännu. Självklart måste staten föra en ansvarsfull ekonomisk politik men att göra stora neddragningar inom försvaret samtidigt som arbetslösheten stiger och varslen står som spön i backen är ju bara tok. Nu har den borgliga regeringen gjort helt om i försvarsfrågan. Jämfört med ÖB:s förslag från den 31 januari så innebär regeringens kommande proposition en 50-procentig ökning av markstridsförbanden, Sten Tolgfors (M) understryker att detta inte kostar mer pengar och att försvarsanslagen ska vara oförändrade.

Med mynningen mot öster kommer lede fi att darra av skräck, NOT

Bra beslut så här långt tycker jag men att göra saker rätt inte alltid detsamma som att göra rätt saker. Låt oss ta den enormt strategiskt viktiga ön Gotland. Ett stark militär närvaro här har diskuteras under en lång tid och nu så sätter den borgerliga regeringen ner foten, ön skall försvars, med stridsvagnar. Skall man, som Arméinspektören Berndt Grundevik tala om att införa en tröskeleffekt och en kraftig signal till omvärlden så kan väl knappast 14 stycken Leopard stridsvagnar i förråd på Gotland vara rätt beslut. Vill man förstärka Gotland och markera dess strategiska betydelse. Öka flygvapnets närvaro, utöka marinens resurser på Fårö och ge Fårö tillbaka sin amfibiebataljon. Det skulle nog fungera bättre än att ha 14 stridsvagnar stående i igelkottsformation för att skydda gränsvattnet, även om de var placerade på Fårö med kanonmynningen mot öster.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Åsa Lindestam, Toker, Strömbäck, Wiseman

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Om man äntligen vaknar och sätter upp en fast militär närvaro på ön så är det kanske inte just i Fårösund det skall finnas. Runt Visby flygplats, som är A och O i försvaret av ön bör man isf placera förbandet.

Men det är underbart att vi, du å jag, Krassman och Toker tycker likadant. Men vilka var det som i ett svagt ögonblick avvecklade FM från ön, jag minns inte riktigt... ;-)

Krassman sa...

Toker: Äh, jag vet. Dumt gjort som attans det där. Placeringen har du säkert bättre koll på än mig men att placera dessa Leoparder runt ringmuren är ju bara för mycket. Ställ dom i en buske i Norrland eller varför inte i en dunge på Skåneslätten.

Tokmoderaten sa...

Stridsvagnar fyller en bra funktion på ön, men ännu viktigare är ett återskapat tungt rörligt Kustrobotbatteri, samt luftvärnsditon med lång räckvidd...