fredag, mars 20, 2009

-Nu är det välfärdens tur.....

Under den tidigare debatten hos K-G Bergström så var Fredrik Reinfeldt tveksam till ytterligare stöd till kommunerna. Denna myndiga och till retoriken så ansvarsfulla statsman sa under debatten att SKL (Sveriges kommuner och Landsting) är att se som vilken intresseorganisation som helst. Dagen efter kom beskedet från den borgerliga kartellen att det inte blir några mera pengar till kommunerna. SKL har varnat för att 15 000 kan förlora jobbet om inte kommunsektorn får mer pengar i år. Om nu detta inte är bara ett i raden av minutiöst planerade utspel från den borgerliga regeringen, för att senare skapa rubriker i gammelmedia så är krisen inom välfärden ett faktum. Idag presenterar Ekot på Sveriges radio en enkät som visar att var tredje kommun redan i år kommer att säga upp anställda för att minska sina kostnader.

Så här mycket bryr vi oss egentligen säger Borg och ler....

Kommunerna har redan fått tillskott från staten men precis som med tidigare insatser från den borgerliga regeringen så är de sena och för små. Kommuner och landsting har fått 9 miljarder kronor för i år och skall få 12 miljarder för nästa år, något som SKL konstaterat är 8 miljarder lite för bara innevarande år. Om nu detta inte är ett mediaspel från den borgerliga kartellen så är det precis som Fredrik Reinfeldt tidigare har lovat. "Nu är det välfärdens tur" sa Fredrik Reinfeldt på den moderata partistämman i oktober 2007, och han håller vad han lovar. Nu är det välfärdens tur att få smaka stålet. Så här sade Anders Borg i en intervju på SR.

– Vi har sagt att vi ska titta på situationen för kommunerna men jag tror att det är väldigt viktigt att understryka att vi har mycket konjunkturkänsliga offentliga finanser. Vi kan nog konstatera att det kommer vi att se även den här nedgången. Manöverutrymmet är mycket begränsat.

Detta säger alltså den finansminister med nästan kirurigsk precision har utformat skattesänkningar på 80 miljarder som gjort att 10 % av de rikaste fick mer än de 60 % av de fattigaste i skattesänkningar. För 2009 så kommer statens nu att behöva låna 135 miljarder för att klara sina utgifter. Det begränsade manöverutrymmet som Anders Borg talar om har han själv skapat. Jag får känslan av att Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och delar av det Svenska folket som röstade fram dessa två till retoriken ansvarsfulla och myndiga herrar behöver påminnas om detta faktum.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, SvD3, E24, DN, DN2, DN3, Aftonbladet, Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Calle Fridén, Peter A, Sjölander, Arvid Falk, Alexandra, Åsa Westlund, Kent, Rosblogg, Lakejerna, Björn Fridén, Tant oppositionsråd, Eva-Lena, Veronica Palm,

Krassman, In Your Face

9 kommentarer:

Markus Blomberg sa...

Helt rätt, Borg och Reinfeldt är själva ansvariga för passiviteten. Men jag tror att detta var något de förstod redan tidigt under finanskrisen. Det kapade manöverutrymmet för regeringen är ju faktiskt en viktig beståndsdel i deras politiska ideologi.

Så som marknadsliberalerna ville (och till stor del lyckades) kapa handlingsutrymmet för politikerna på 80-talet med normpolitik och restriktioner för folkvaldas ingrepp i finans- och penningpolitiken - så vill ju de borgerliga partierna ha det även idag.

Därför talar de om budgetdisciplin och ansvarstagande för statskassan, och struntar i konsekvenserna av sitt agerande. Den onödigt fördjupade svenska krisen för jobben och välfärden är ett direkt resultat av deras medvetna passivitet.

Jag önskar bara att de hade civilkurage nog att stå upp för sin politik.

Anonym sa...

Hmm. Vem(S) politik under de senaste ca 20 åren har vältrat över allt mer kostnader på kommunerna för att "sanera statsfinanserna"? Vem(S) huvudlösa regionalpoltik med pengar kastade åt h*elvete i nån glesbygdskommun visar resultatet nu? Var blir folk av med jobben utan att hitta några nya? Floskler som "alla skall med" och "hela Sverige skall leva...(på bidrag???) visar sin sanna sida.

Krassman sa...

Peo "gladast vinner": Hur många kommuner var det nu som varit till kommunakuten de senaste åren Peo? Titta lite på hur det sett ut med kommunala skattesänkningar så kan vi ju snacka sedan om hur illa kommunerna haft det.

Den borgerliga regeringen hann knappt tillträda så hade privat så väl som kommunal "medfinansiering" av infrastruktur blivit en förutsättning för att projekt överhuvudtaget skulle bli av.

Försök nu istället hantera frågan som inlägget handlade om och problemet med en arbetslöshet på 8%. Gör det istället för att ge dig in i en historieskrivning du inte klarar.

Anonym sa...

Trampade man på en känslig tå? Insikten av att allt elände inte började när vi vann valet. Insikten av att beslut tagna för länge sedan ger resultat idag. Både negativt och positivt.

Onödigt fördjupade svenska krisen förresten? Den är så djup den är och det beror väldigt lite på vad vi gr och inte gör i Falukorv. Skulle staten ha tagit över Volvo och SAAB och fortsatt stöda döende industrier med pengar som bättre behövs när det vänder i brancher som har framtiden för sig? Helst inte. Om det inte lät så j*vla fånigt skulle jag säga att Sverige är mitt i ett paradigmskifte med de våndor och kostnader det för med sig. Det gamla samhället är på väg bort på samma sätt som industrialismen en gång dödade bonde samhället. Den gamla sossevärlden är på väg bort på samma sätta dom det en gång själv ersatte den tidigare sammhällsordningen. Tuff skit - hårda papper.

Krassman sa...

Peo: Din första dikt förstår jag faktiskt inte riktigt. Det var väl ändå Anders Borg som sade att det skulle dröja ett år innan effekterna av den borgerliga politiken skulle synas.

Man hade inte behövt ta över Volvo och SAAB Peo, man kunde gett dom den typen av lån som andra biltillverkare fått i Europa och USA, men icke då. Först tog man helt bort investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Sedan slopade man helt det statliga bidraget till kommunerna för vuxenutbildningen. Samtidigt som detta tog den borgerliga regeringen bort 70% av jobb utbildningarna och straffade ut 500 000 personer ur A-kassan med sina chockhöjda avgifter.

Där har du lite fakta när det gäller att den borgerliga politiken onödigt fördjupat den svenska krisen. Din haltande analys av paradigmskifte och gamla sossevärlden är inte ens värt tangentbordet du sitter vid din skojare. Och nej, det är inte en känslig tå Peo, det gäller jobben och jobben kommer alltid först för oss Socialdemokrater.

Anonym sa...

Jobben kommer alltid först stämmer ju inte riktigt. MAKTEN kommer alltid först för S skall det väl ändå vara. Och dessa jobb - var skall ni hitta dom - förutom i vuxendagis som ni kallar "arbetsmarknadsågärder" för att lura statistiken och behålla folk i tron att dom på nåt sätt bidrar till samhällsbygget. Låna ut pengar till en döende bilbranch är inte mycket bättre det. Satsa i stället på ett förenkla egenföretagandet, ta bort en del byråkrati kring att vara arbetsgivare, kliv ner från de höga hästarna kring hushållsnära tjänster (finn tiotusentals jobb at hämta). Släpp prestigen kring att ett jobb måsta vara S-märkt, LO-anslutet och inom den traditionella industrisektorn. Den försvinner ändå snart - liksom era väljare haha (flåt det sista men statisktiken talar ju mot er!).

Krassman sa...

Peo: Återigen så utgör denna felaktiga historiebeskrivning själva grunden i din analys, det blir liksom inte riktigt rätt då Peo. När Anders Borg står i talarstolen i riksdagen och säger att vår politik ger 20-25 000 fler jobb en den politiken som förs så skall jag inte behöva övertyga dig om det samma. Lyssna på din ledare istället om du inte tror på mig.

När det sedan gäller de satsningar som vi Socialdemokrater har i vår jobb satsning gäller de främst de små och medelstora företagen. Det handlar om att förenkla deras regler och sänka deras skatter. Något som den borgerlöiga regeringen inte gjort Peo, inte gjort. Jag ser ingen prestige i att ge människor jobb när nationen är i kris, något som dock du och Anders Borg verkar göra.

Anonym sa...

Återigen - var skall ni hitta dessa jobb? Tom retorikt som alltid när oppositionen "satsar". Ofelbart.

Krassman sa...

Peo tröttare än Djurgården: Ja utan att skriva ner hela vårt jobbpaket som är till för att investera Sverige ur krisen så kan jag väl ta upp det här med de 8 miljarderna till kommunerna. Pengar som skulle göra så att ingen av de 15-20 tusen som nu riskerar att bli av blir arbetslösa får kicken. Men det verkar ju inte bli något med detta, eftersom du och Anders Borg prioriterar skattesänkningar före generell välfärd.