söndag, mars 22, 2009

Vad skall vi med kärnkraft till när det finns el?

Det var budskapet på en av alla konstiga dekaler som min gamle vän Johnny brukade sälja på MC och bilutställningar. Jag tyckte den alltid var lika rolig och skrattade jämt till när jag såg den. Då kändes det inte som att den var på allvar och ett dugg seriös, men idag är den faktiskt det. Just idag så presenterade den röd-gröna oppositionen att man nu löst frågorna kring synen på kärnkraften. Det blir linje två som man kommer att driva, linjen som 1980 företräddes av Socialdemokraterna och Folkpartiet. I folkomröstningen röstade då 39,1 % av väljarna på linje 2 och jag har god förhoppning att denna mer nykter inställning till kärnkraftsfrågan kommer få många borgerliga att tvivla på sin egna, ivriga och framforcerade uppgörelse. Resultatet av uppgörelsen visar på klara skiljelinjer mellan den Moderata alliansen och den röd-gröna oppositionen.

Ja, vad ska vi med dessa till när vi har el?

För det första så är oppositionen angelägen om en bred energiöverenskommelse. De deklarerar tydligt att valet 2010 bjuda in till nya energisamtal för att arbeta fram ett brett förankrat och hållbart beslut om den svenska energipolitiken. Något som den Moderata alliansen vägrade och satte sin "bulldog" Maud Olofsson vid förhandlingsbordet. Det blev Mauds uppgift att skjuta dessa framkrystade samtal i sank. Alla visste att den borgerliga regeringen inte var intresserade av några nya överenskommelser, deras utspel var redan beslutat och klart. Klappat och klart, trots att beslut för att bygga nya kärnkraftverk tidigast behöver fattas 2015. Det viktigaste beskedet i uppgörelsen är ändå att kärnkraften skall successivt fasa ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt energieffektivisering. Samt att en prövning av detta måste göras varje mandatperiod. Kan ändå inte låta bli Maud Olofsson kommentar som hon hade i SvD kring oppositionens uppgörelse.
- De vill allting samtidigt, bjuder över på allting men redovisar inte hur man ska komma fram till målen, säger hon.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet,

Nymedia på detta:

Åsa Westlund, Peter Andersson, Högberg, Norrblogg, Sjölander, Morian, Frykman, Kent Persson, Jonssons funderingar, Ja´ ä inte bitter


Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Typiskt svenskt lagomtänk. Vi kanske, ehh, nojovars, eventuellt kanske och så vidare. Det kanske finns en anledning til att denna velighet inte kunnat genomföras på 30 år? Just det enkla faktum att det inte är ett beslut - bara ett framskjutande av beslutet till någon annan. "Nån borde göra nåt" typ. Knappast nåt man vinner val på eftersom valmannakåren för länge sedan genomskådat bluffen från "vi som vill ha kärnkraft och inte vill ha den" och tekniken som sådan utvecklats ganska mycket de sista 30 åren. Något man inte kan säga om S visioner och politik som ju avstannade i slutet av 70 talet.

Krassman sa...

Peo: Elkostnaden har fördubblats de senaste 15 åren, trots att produktionskostanden inte har ökat med ens i närheten. Tror du är att sitta idag och planera för att bygga nya kärnkraftverk när den bedömningen först behövs 2015 inte påverkar marknaden och människors vilja att satsa och jobba för att få fram alternativ till kärnkraft?

Du kan gärna titta på hur många kärnkraftsverk vi stäng de senste 30-åren och så kan du väl sedan försöka överyga mig om att fortsätta den nedrustningen inte kommer att vara möjlig i framtiden. Lycka till Peo, tycker faktiskt du tappat greppet om politiken och initiativet den senaste tiden, precis som din borgerliga regering.

Anonym sa...

Vilka alternativ tänker du på? Alla tjatar om dessa alternativ och har gjort det i trettio år utan att egentligen komma med annat än vindkraft som ju dock hämmas av att ingen vill bygga storskaligt pga att några lokala bönder sätter sig på tvären. T.ex utanför Gräsö. Tappat greppet får väl stå för dig. Vi andra tittar på väljarundersökningar och vad Mona i verkligheten gör.

Krassman sa...

Peo: Alternativen som gjort att vi redan nu tagit Barsebäcks två reaktorer ur drift. Vindkraften är helt klart den bästa men även utbyggnad av vattenkraften måste övervägas. Att Gotland tillgodoser 20% av sin totala energiförbrukning från vindkraft tycker jag bevisar att det går att bygga, trots att många bönder är lika griniga som du är.

Christoffer Willenfort sa...

@krassman JA vi har stängt ner Barsebäck.

Men du glömde och nämna va som ersatt barsebäck. dansk och tysk KOLKRAFT. så även i tyskland där man har stängt reaktorer, vad har ersat dem, jo kolkraft och naturgas.

så de grönas extrema motvilja mot kärnkraft har gjort dem till kolkraftens "nyttiga idioter"

/C

Anonym sa...

Åh vad skönt att ni löst kärnkraftsfrågan. Det har inget annat parti lyckats med på de sista 20 åren. Funderar på att konvertera från Svenska statskyrkan till SAP. Och när, o allvisa parti, kommer lösningen på hur ni skall behandla de kapitalistiska svinen i er stia?
De som inget sett, inget hört, inget sagt vad gäller skattebetalarnas surt förvärvade pensionspengar.
Jag kräks!

Anonym sa...

Vi har alltså ersatt kärnkraften med kolkraft trots att vi har överskott av energi i Sverige. Intressant synpunkt ...