fredag, juli 30, 2010

Skicka Enochson din gamla

Den Kristdemokratiska riksdagsledamoten Annelie Enochson fasar över Pridefestivalen och skriver av sig sin avsky om evenemanget på sin blogg. "Jag tycker INTE det är ok att sprida löspenisar och fylla stan med ekivoka budskap, och att alla Stockholms flaggstänger flaggar med RFSL flagga". Hon skriver om problematiken kring lagstiftningen när det gäller hets mot folkgrupp och just då vad hets mot homosexuella kan tänkas att vara.


Hatbrottslagen är knepig och hon lyfter en intressant frågeställning som kan efterfråga prejudikat på området. Däremot så skall jag skall hjälpa Enochson med ett av hennes större problem när det gäller just firandet under Pridefestivalen. Eftersom hon nu inte tycker det är okej med att dela ut löspenisar så förutsätter jag att hon föredrar att det sköts så att säga, under täcket. Därför vill jag nu uppmana er att skicka era gamla eller nya som ni inte behöver till:

Annelie Enochson
Sveriges riksdag
100 12 Stockholm

Gammelmedia på detta:
Expressen /

Nymedia på detta:
Annelie Enochson / Maria Ferm / Svensk Myndighetskontroll / Krister Kronlid / Majestatis Pluralis / Makthavare / Anybody's place / Motbilder /


Krassman / In Your Face

torsdag, juli 29, 2010

31,5 procent duger inte

Ännu en av SD:s toppkandidater har hoppat av partiet. På sin blogg så skriver Staffan Gising att avhoppet för homofober rasister och människor som är rädda för främmande kulturer att beror på att partiet är för fientligt mot muslimer. Enligt Gising så använder sig SD av samma retorik som Nazityskland gjorde mot judarna, och allvarligt talat, är någon förvånad. Följande stycken är tagna från hans egna blogg.

"När jag valde att kandiderar för Sverigedemokraterna,var det bl a invandringspolitiken som vi skulle sikta i oss på. Vi skulle inte kritisera invandrarna eller flyktingarna utan det var endast politiken vi skulle sikta in oss på."

"Men allt efter tiden gått, har SD visat sig från den rätta sidan. Kulturen i partiet är skrämmande, och man verkar tro att politik är en inkomstkälla, och ett sätt att försörja sig. För den enda politik de verkar ha är att allt ont som sker i världen är muslimernas och islams fel."

"Det är endast Ja-sägare som är välkomna. För målet är inställt på rikskdagen och alla de sköna inkomsterna det kan innebära. Känslan är att man inte bryr sig hur, bara man kommer in i riksdagen"

"Jag väljer att idag lämna min kandidatur för Sverigedemokraterna eftersom det visat sig vara ett parti för rasister och avdankade politiker som ser sin chans att via SD komma in i riksdagen, eftersom de inte platsar inom sina gamla partier."

En röst på SD i höstens val betyder alltså att man ger sitt stöd till ett parti som helt och hållet är ute efter att sko sig själva och smutskasta andra kulturer för att nå sitt mål. Allt detta enligt en person som fram tills i tisdags varit Sverigedemokrat och varit en av deras toppkandidater. Jag är naturligtvis inte förvånad och det är ju inte heller första gången detta rasistiska och homofobiska parti tappar kandidater. 31,5 procent av partiets ledamöter har lämnat sina uppdrag under den gångna mandatperioden men det duger faktiskt inte. Jag hoppas att vi når 100 procents markeringen så snart som möjligt.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen / DN2 /

Nymedia på detta:
Staffan Gising / Tänkvärt! Eller inte? / Kent Persson / Miatankar / Röda Malmö /


Krassman / In Your Face

onsdag, juli 28, 2010

Grattis Katalonien, men det krävs mera

Det första riktiga steget mot att förbjuda tjurfäktningar i Spanien är taget. Regionparlamentet i spanska Katalonien beslutade i dag att förbjuda tjurfäktning. Jag tidigare skrivit om detta djurplågeri, vansinne och vuxentrams som dessa tjurfäktningar och tjurrusningar är. Katalonien blir den första spanska fastlandsregionen att förbjuda tjurfäktningen. Djurrättsaktivister vann därmed över traditionalister som hävdat att tramset speglar den spanska folksjälen.


Beslutet betyder inte ett direkt stop för den pubertala verksamheten utan förbudet träder i kraft första januari 2012. Har inte hittat några dagsaktuella siffror men 2007 genomfördes 2157 tjurfäktningar i Spanien. Det betyder att ca. 12 000 spanska tjurar varje år plågas till döds i denna tradition. Dock är inte Spanien det enda landet där tjurfäktning förekommer.

Även i Frankrike och en del latinamerikanska länder, t ex Mexiko, Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Panama och Bolivia förkommer detta. Jag tycker traditioner bör bevaras i många fall, men i det här så hittar jag faktiskt inte ett enda argument. Jag tycker att både tjurrusningarna och tjurfäktningen är ett mänskligt lågvattenmärke och bör förbjudas. Vi säger grattis till Katalonien befolkning och deras tjurar, men som sagt, det krävs mera.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / SR / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Statarkatten / Djurensrätt / Let's leave / Wicked as it seems / O-ZONE /


Krassman /In Your Face

Berätta något vi INTE vet

Dagens mätning från Skop visar blott en sak, trots alla spekulationer bland tidningar och bloggar. Den visar att valet kommer bli jämt och att allt avgörs på valdagen den 19:e september. Frågan som Skop ställt i sin mätning är vilket politiskt parti man tycker bäst, alltså inte den frågan man ställs inför på valdagen.

Samtliga förändringar i denna mätning som nu omskrivs i media ligger inom felmarginalen, vilket betyder att ingen förändring är statistiskt säkerställd. När rösterna hade räknats på valdagen 2006 så tillträdde den borgerliga regeringen med det lägsta folkliga stödet någonsin. Det var då 2,16 procent mellan blocken och jag är helt övertygad om att kommande mätningar kommer att visa på samma sak som dagens, alltså ingenting vi redan vet.

Gammelmedia på detta:
SvD / Expressen / DN / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Kent Persson / Peter Högberg / Peter Andersson / Jinge / Rasmus Lenefors / Thomas Böhlmark / Svensson / Magnus Andersson / Tokmoderaten / Per Ankersjö / Jenny Petersson
/ Rune Lanestrand / Mina Moderata karameller /

Krassman / In Your Face

tisdag, juli 27, 2010

Moderat klavertrams om jämställdheten

Hillevi Engström och Gunnar Axén från Moderaterna ger sig i dag på konststycket att genom medveten misstolkning försöka vilseleda publikumet gällande den rödgröna jämställdhetspolitiken på Aftonbladet debatt. Jag har naturligtvis full förståelse för detta taskspel från Moderaterna då deras partisekreterare tidigare utlovat att partiet skall gå till val på jämställdheten. Så här 53 dagar innan valet finns det nämligen inte mycket egen politik på området som Engström och Axén kan tala sig varma för.

Anfall är bästa försvar för gammelmoderater så därav artikeln. Att likt Engström och Axén ta ett förslag och ställa i kontrast med ett annat område är inget annat än missvisande. Att som i detta fall göra sken av att en höjning av den tillfälliga föräldrapenningen skulle vara den tongivande jämställdhetspolitiska åtgärden som de rödgröna har i sin lagda budget blir inget annat än ett klavertrams för de två Moderaterna.

Huvudskälet för att höja taket i VAB-ersättningen är för att fler skall omfattas av försäkringen, precis som skälet till att höja ersättningen till A-kassan. Allt fler slår nämligen i taket för a-kassan. Siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, visar att rekordfå arbetslösa - bara en av fem som tidigare arbetade heltid nu får en a-kassa som motsvarar 80 procent av inkomsten.

Våra trygghetssystem skall omfatta så många som möjligt och under den gångna mandatperioden så har Moderaterna varit skickliga på att allt färre skall omfattas av det gemensamma. I Moderaternas våta dröm så väljer de rikaste att teckna privata försäkringar, och får städningen hemma subventionerad med våra gemensamma skatter. Något som hotar den generella välfärden i grunden. Att nu behöva läsa från Moderater som vigt hela sin politik åt att företräda de som redan har det bäst ställt att de rödgrönas jämställdhet bara gagnar de högavlönade.

Att inte vilja se till helheten är symtomatiskt för dessa gammelmoderater som jag tar upp i denna postning. Engström och Axén kommer att göra allt för att de som redan har de gott ställt skall få det ännu bättre och att de som inget har heller inget skall få. Den borgerliga sjukförsäkringen, försämringarna av a-kassan och de skenande socialbidragen är alla effekter av en politik som Moderaterna konsekvent fört under den gångna mandatperioden.

57 procent av de samlade skattesänkningarna som den Moderata regeringen genomfört har gått till männen och bara 43 procent till kvinnor. Den rikaste tiondelen av befolkningen som har tjänat mest på regeringens politik består till 76 procent av män. De har fått 23 procent av skattesänkningarna. Allt enligt Riksdagens utredningstjänst. Den borgerliga inställningen till jämställdhet mellan könen är tydlig genom effekterna av den förda politiken och deras ovilja till förändring på området.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet /


Nymedia på detta:
Peter Högberg / Iakttagaren / Roger J / Filppu Filosoferar / Röda Berget / Martin Moberg /
Kaj Raving / Martin Moberg2 / Min politiska sida /

Krassman / In Your Face

måndag, juli 26, 2010

Något att fundera på



Det är val den 19:e september...

Krassman / In Your Face

Avregleringens baksida

I dagens Norrtelje Tidning så har undertecknad en debattartikel gällande avregleringen av Apoteket. Upprinnelsen var en artikel från Clas Forsgren (C) som mer eller mindre önskar tillskriva Centerpartiet reformen. Den är tyvärr inte publicerad på nätet men här hittar ni Forsgrens lovsång till reformen, och nedan mitt svar på hans artikel.

-------------------------------------------------------------------------

I NT den 20/7 så skriver Claes Forsgren att Centerpartiet varit pådrivande för en enligt honom förträfflig reform, avregleringen av apoteket. Jag tycker att hans beskrivning av reformen är något enögd och behöver breddas, självklart tar jag på mig uppgiften att öppna hans ögon för reformen som Forsgren nu vill tillskriva Centerpartiet.

Utökad tillgänglighet och lägre priser var syftet med avregleringen som skedde 1 januari. Naturligtvis två bra argument, men avregleringen uppvisar ett antal bieffekter. Först och främst har den drabbat skuldsatta. Ett exempel läste jag om i Ystads Allehanda. Det var 29-åriga Anette Matsson som nekades köpa sin medicin av ett nytt privat apotek.

I sex år hade hon hämtat ut sin medicin men när apoteket såldes till nya ägare vägrades hon sina livsviktiga mediciner. Den nya ägaren hänvisade till att hon hade betalningsanmärkningar hos CSN. Medstop som är den nya ägaren och Apoteket anlitar samma kreditföretag för att sköta faktureringen. Skillnaden är dock att Medstop säljer sin fordran till kreditföretaget medan Apoteket endast köper faktureringstjänsten. Det innebär att Apoteket behåller kontrollen över vilka som skall beviljas kredit. Anette tror sig inte vara ensam om problemet, och jag delar hennes uppfattning.

En annan bieffekt av utförsäljningarna är det faktum att läkare som skriver ut medicin inte vet vilket apotek som har varan hemma. Eftersom det nu är olika privata aktörer som skall tillhandahålla den receptbelagda medicinen så måste kunderna ringa till de olika apoteken för kontrollera om de har just den medicin som ordinerats. Något som får själva poängen med e-recept att försvinna helt. Tanken var ju nämligen att patienten skulle kunna hämta medicinen på vilket apotek som helst.

Forsgren skriver om att apoteken måste bli mer kundinriktade och som utgångspunkt tar han sin arbetsgivare, som är en stor kund till apoteket. Min utgångspunkt är att reformer skall underlätta för alla, och inte bara några. Som ni märker i mitt inlägg så väljer jag att ta upp enskilda individers problem som uppstått på grund av avregleringen. Om Forsgrens arbetsgivare fått det bättre efter reformen framgår dock inte.

Reformen har utlovat att det skall växa upp nya apotek likt svampar. Det i Älmsta är det första i Sverige som inte drivits av apoteket tidigare. Apoteket i Älmsta drivs av riskkapitalbolaget Doc Morris. Att som Forsgren påstå att en röst på Socialdemokraterna är det största hotet mot denna etablering saknar helt grund. Forsgren borde vara mer oroad över att Älmstabornas tillgång till apotek nu dikteras av ett riskkapitalbolag som helt agerar efter marknadens krafter.

Vilka priser, vilken service och vilka varor vi konsumenter får efter denna avreglering måste ligga i fokus. 1 november 2009 avreglerades marknaden för receptfria läkemedel. Detta resulterade i att en rad läkemedelsbolag passade på att höja priset kraftigt på ett trettiotal av de mest sålda medicinerna.

Uppenbart är att finns tydliga bieffekter av avregleringen och jag ser att denna lämnar en hel del mer att önska. Claes Forsgren lovsjunger reformen och vill ge Centerpartiet äran för den. Om baksidan av dessa borgerliga avregleringar och privatiseringar som drabbar enskilda individer skriver han dock ingenting vilket är mycket anmärkningsvärt.

UPPDATERAT
Ser till min stora glädje att fler uppmärksammat detta och att Expressen nu väljer att göra en artikel på ämnet. Där meddelar Henrik Ehrenberg, stabschef på socialdepartementet följande: - Problematiken har vi uppmärksammat från början. Vi för en dialog med branschen och den är inriktad på att lösa det. Ingen ska hamna i en situation där de inte kan köpa sin medicin. Tydligt är dock att ingen lösning levererats på sju månader och 28 dagar efter att reformen införts......fy fan säger jag bara.

Gammelmedia på detta:
Expressen / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Peo Wågström / Annika Högberg / Kulturbloggen / Alliansfritt Sverige /

Kristian Krassman (S)

Afghanistan i fokus

Frågan om Afghanistan kan mycket väl bli en ordentlig svalka under rådande medial sommartorka. Den 25/7 sade den förre försvarsministern, Anders Björck (M), att regeringen bör ge besked om de 500 soldater som finns i Afghanistan. Han var kritisk till svensk närvaro, men poängterade att ett omedelbart tillbakadragande var otänkbart. Dock efterfrågar han en långsiktig plan för Sveriges närvaro. G8 länderna har lämnat besked att de lämnar 2014 på rent finansiella skäl, ett synsätt som dock NATO inte delar. USA kommer att påbörja sitt tillbakadragande 2011.


Idag så riktas medias fokus på två saker kring Afghanistan. Den ena är att Mona Sahlin är på plats i Kabul för att bilda sig en egen uppfattning om läget i landet. Under hennes dagar i Kabul kommer Sahlin bland annat för att ha samtal med representanter för den afghanska regeringen, EU, FN och Isafstyrkans ledning. En resa som skickar en lika tydlig signal som Anders Björcks uttalande, Sveriges närvaro i Afghanistan måste få en långsiktig lösning.

Sedan är det nyheten om att Wikileaks kommit över 91 731 hemliga militärrapporter som sträcker sig från januari 2004 till december 2009 . Egna förluster, civila dödsoffer, riskbedömningar. Hur militären döljer att hundratals civila dödats till hur hemliga specialstyrkor dödar talibanledare. Uppgifterna tyder även på att spioner från Pakistans militära underrättelsetjänst samarbetar med talibanerna och organiserar motståndsnätverk med dem, samtidigt som landet tar emot en miljard dollar för att bekämpa afghanska rebeller.

Frågan om Afghanistan är allt annat än lätt. På frågan om det finns en lika tydlig och uttalad ankomsttid för demokratin och freden i landet likt de tillbakadraganden av trupper från USA och Storbritannien planerar så blir svaret ett nej. Vilket gör frågan om Sveriges och de övriga ländernas närvaro ännu mer komplicerad. Sveriges långsiktiga närvaro i Afghanistan kan inte sopas under mattan i detta läge, utan måste upp på bordet.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen / SVT / DN2 / Expressen2 / Aftonbladet2 / SvD2 /


Nymedia på detta: Jonas Sjöstedt / Johan Westerholm / Svensson / Röda Berget / Claes Krantz / Peter Andersson / Jinge / Johan Westerholm2 /

Krassman / In Your Face

söndag, juli 25, 2010

Knuff, vecka 29

Söndag i semester Sverige och det är dags att slänga ett öga över NetRoots-bloggarna på Knuff listan. Noterar att Kent Persson tagit sig ytterligare ett kliv upp på listan vilket gör att han nu ligger på första plats. Bland våra NetRoots-bloggare så noteras en del rörelser, både uppåt och nedåt.

Största klivet uppåt gör Svensson som tar tre platser. Nedåt är det Ilse-Marie på Ett hjärta rött halkar ut från Top50 och lägger sig på en 51:a plats, något som jag ser som ytterst temporärt. Semestertider råder och aktiviteterna på bloggarna varierar men med 55 dagar kvar till valet så kan vi väl säga att detta är lugnet före stormen. NetRoots på listan enligt nedan:

4. Peter Andersson (oför)
12. Mitt i steget (oför)
13. Kulturbloggen (oför)
18. Röda Berget (oför)
20. In Your Face (-1)
22. HBT-Sossen (oför)
23. Martin Moberg (+2)
25. Svensson (+3)
28. S-buzz (-1)
31. Claes Krantz (+2)
32. Storstad (-1)
41. Ulrika Falk (-1)

Krassman / In Your Face

torsdag, juli 22, 2010

Har du aktier i BP?

Inte för att jag på något sätt har kolla på aktiemarknaden och vad som händer och fötter på den samma men om du har aktier i BP så är mitt tips att det är läge att sälja dom. Jag tycker nämligen att företagets hantering av oljekatastrofen i Mexikanska gulfen passerat alla tänkbara moraliska aspekter, och då kan man väl säga att jag haft väldigt lång stubin den här gången.

Det har visat sig att BP manipulerat ett antal bilder för att på så sätt ge sken av att man varit mer aktiv med arbetet med att täta läckan och hantera oljespillet än vad men egentligen varit. Vi har tidigare sett rapporter om att BP försökt att kontrollera nyhtesflödet kring katastrofen. De som arbetar med att sanera stränderna har inte fått tala med journalister och det har funnits vakter som har haft till uppgift att mota bort journalister från stränderna i de drabbade områdena. Så detta med bilderna kommer väl egentligen inte som en shock.

Americablog var först ut med att visa den första manipulerade bilden och nu så har nästa avslöjats. BP hantering av krisen har varit en usel, och manipuleringen av bilderna som nu plockats bort från BP:s hemsida har varit, om möjligt, ännu sämre.

Vilka bilder som mer än dessa två är manipulerade återstår att se, men att det kan finnas mer som inte stämmer i BP:s rapportering om katastrofen ser jag som mycket troligt. Amerikanska myndigheter har kontinuerligt överprövat och korrigerat siffror kring katastrofens effekter och dessa avslöjanden om de manipulerade bilderna kommer knappast att gangna BP:s relationer, med någon.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / SvD2 / Expressen / DN /

Nymedia på detta:
Allra Underdånigast / Törnebohms blogg / Röda Malmö /

Krassman / In Your Face

onsdag, juli 21, 2010

Sommartorka och rötmånad

Aftonbladet levererar i dag en tydlig signal att det råder sommartorka, och kanske även lite rötmånad. Med rubriker som "Skulder, betalnings- anmärkningar och penninghäleri – här är Ohlys nya huvudvärk" förstår man snabbt vad detta handlar om. Aftonbladet har botaniserat bland samtliga riksdagspartiers listor inför valet i höst och levererar nu sin rapport över de som kan misskrediteras.

Enligt tidningen är "värstingen" riksdagskandidaten Andreas Norling (V), dömd för penninghäleri. Norling står på 19:e plats för partiet i Uppsala län. Han dömdes 2007 till villkorlig dom och 60 dagsböter för penninghäleri. Skulden han har i dag i dag 49 722 kronor som kronofogden försöker driva in från Norling. – Jag gör allt jag kan för att betala tillbaka och ställa allt till rätta, uppger han till tidningen.

I slutet av sin artikel konstaterar dock Aftonbladet följande faktum. Totalt kandiderar 5 137 till riksdagen och 251 av dessa "jagas" av kronofogden eller har betalningsanmärkningar och står långt ner på partiernas listor och kommer inte in i riksdagen, om de inte blir personvalda. De som står på valbar plats är fyra stycken. En från Vänsterpartiet, en från Folkpartiet och två Moderater.

I spåren av Littorin-affären fortsätter grävandet i politikers privatliv och jag kan bara konstatera en sak. Det finns inga perfekta människor och politiker är även de människor. Men om det är detta som är ett partis huvudvärk eller en fråga som skall avgöra valet den 19.e september tror jag varken väljarna eller politikerna tycker.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten /

Krassman / In Your Face

måndag, juli 19, 2010

En försenad Knuff

Satt i bilen mesta tiden igår så det får bli idag jag gör min postning om utvecklingen över NetRoots-bloggarna på Knuff listan. Semestertider råder och ett antal av de politiska bloggarna har slagit av på tempot när det gäller inlägg, och undertecknad är inget undantag.

Veckan bjuder annars på få, men ändå någon överaskning. Killarna på Alliansfritt Sverige får lämna andraplatsen på listan till förmån för Kent Persson vilket naturligtvis resulterar i en gratulation till Kent och en uppmaning till Alliansfritt att ytterligare slipa skärpan på bloggandet.

Veckans klättrare i ett hav av annars oförändrade placeringar är tveklöst Svensson som kliver tre platser uppåt på listan. Veckans ras, om ändå litet, får Jinge stå för som tappar två platser på listan. Övriga Nätrötter på Knuff listan enligt nedan.

3. Alliansfritt Sverige (-1)
4. Peter Andersson (oför)
12. Mitt i steget (oför)
13. Kulturbloggen (oför)
17. Peter Högberg (oför)
18. Röda Berget (oför)
19. In Your Face (oför)
22. HBT-Sossen (oför)
24. Martin Moberg (+1)
25. Svensson (+3)
27. S-buzz (oför)
32. Storstad (-1)
33. Claes Krantz (oför)
38. Jinges Web&Fotoblogg (-2)
41. Ulrika Falk (-1)
46. Ett hjärta rött (-1)

Krassman / In Your Face

söndag, juli 18, 2010

Kd och dubbelmoralen

Göran Hägglunds viktigaste löfte till väljarna är att sätta gränser för politikens inflytande. Vill man betsämma mer själv så skall man rösta på Kd är parollen, eller det är i alla fall vad de vill att väljarna skall tro. Kristdemokraternas kampanj om verklighetens folk fullkomligen kokaröver av dubbelmoral när man väl synar familjepolitiken.

I alliansens nyligen presenterade familjeprogram så tar man upp Kd:s gamla käpphäst om att minska familjesplittring. Kärnfamiljen skall värnas, och nu skall det ske med tvång. Att två vuxna människor tagit beslut om att gå skilda vägar räcker inte för alliansen, de anser nämligen att man skall ha obligatoriska samarbetssamtal för separerade föräldrar.

I dag måste alla kommuner enligt socialtjänstlagen erbjuda samarbetssamtal vid skilsmässor eller separationer där barn är inblandade, och andelen som har dessa samtal är idag 40 procent. - Den siffran vill vi ska öka dramatiskt, säger Ulf Kristersson (M) som varit med och arbetat fram alliansens framtida framiljepolitik. Tydligt är att de övriga partierna inom alliansen fått släppa fram en del av den kristna högerns politik inom Kd, precis som man fick göra med vårdnadsbidraget.

Kristdemokraterna har ju tidigare lyft frågan om att förlänga betänketiden vid skilsmässor som i dag är sex månader och att Kd anser att skillsmässolagen från 1974 är allt för liberal och gör det för lätt att skiljas är ju inget nytt. Frågan är väl om de inte helst skulle föredra den katolska tolkningen av giftermålet och det faktum att man aldrig kan skilja sig eftersom man lovat trohet inför gud.

Den borgerliga familjepolitiken bjuder på en del utmaningar för alliansens och vi får väl se vad de landar i frågan kring ett fördubblat vårdnadsbidrag. Varför inte göra ett riktigt valfläsk av frågan som Göran Hägglund gjorde i valet 2006 kring bensinskatten. Varför inte utlova en fyrdubbel höjning av vårdnadsbidraget. Med 12 000 i månaden blir reformen kanske den succé som Kd tidigare förutspått och partiet kanske klarar sig kvar i riksdagen.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / SvD / SvD2 / DN3 / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Peter Andersson / Alltid rött alltid rätt / Fi Västra Götaland / Niels Groenewegen /

Krassman / In Your Face

Jobblinjen gäller även kungahuset

I Expressen kan vi idag läsa att Sveriges nya prins även han omfattas av jobblinjen. Enligt tidningen så är jobbschemat redan klart för prinsen, och det är sannerligen inte någon semester. Knappt har han och Viktoria kommit hem från smekmånaden så sätter hovet prinsen på tunga arbetsuppgifter.


Den 21 augusti ska Daniel tillsammans med resten av kungafamiljen vara i Örebro på ett evenemang, och i slutet av augusti skall han vara med när kungafamiljen uppmärksammar Karolinska Institutets 200-årsjubileum. Slit och släp för vår nye prins med andra ord. Det känns skönt att höra att han verkligen får slita hund för titeln och apanaget.

Sten Hedman, mångårig kungaexpert, är övertygad om att hovet och kungen har en klar strategi för Daniels roll som prins. - Jag tror också att kungen kan komma att lägga många av de längre jobbigare utlandsresorna på kronprinsessparet. Det blir också en bra signal utåt - fräscht och nytt, konstaterar Hedman.

Kungahuset kan ge många signaler men att någon av dessa skulle kännas fräscht och nytt är inget som jag uppfattat. En artikel med spekulationer om prinsens "tunga" arbete som betalas med våra skatter ställt i perspektiv till den verklighet som många andra har gör att arbetsbördan för prinsen inte blir något annat än ett dåligt skämt och att kungahuset framstår mer som en parodi på sig själva.

Gammelmedia på detta:
Expressen
/


Krassman / In Your Face

torsdag, juli 15, 2010

Två självklarheter

Kan läsa mig till att de gamla homofoberna, SD, inte bjuds in till att medverka på Pridefestivalen i Stockholm. Att Göran Hägglund från KD är den enda riksdagspartiledare som tackat nej till att delta i partiledardebatten på festivalen om två veckor är ju föga förvånande. KD hänger på felmarginalen att komma in i riksdagen och då är det knappast läge att flörta med nya väljare med hela hedern i potten.


Hägglunds eventuella medverkan är ju som bäddat för fiasko och feta rubriker. Ämnet för debatten är HBT-frågor och KD:s politik på området har ju knappast fått några stående ovationer. 2008 konstaterade Amnesty International i en rapport att KD:s och SD:s politik är närmast identisk på området. Båda motsätter sig att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan. Båda vill riva upp reformerna som ger homosexuella rätt att adoptera och lesbiska kvinnor rätt till insemination.

Enligt RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund är skälet att några av de andra partiledarna meddelat att de inte kommer att komma om SD bjuds in. – Några av partiledarna, jag kan inte gå in på vilka, har olika typer av principbeslut att inte debattera med SD, säger hon till SvD. Naturligtvis bra argument för att inte bjuda in de homofobiska, främlingsfientliga och rasistiska SD till den planerade debatten, men jag kan bjuda på ett till.

På SD Karlstads hemsida kan vi läsa att de tar kraftigt avstånd ifrån rasism och liknande strömningar, samtidigt så har man pekat ut kampen mot Pridefestivalen i Karlstad som en prioriterad fråga under nästa mandatperiod. Partiet skriver att man vill ”sätta stopp för detta märkliga arrangemang med blottande människor, vars enda syfte är att visa upp sig offentligt”. Ett ämne som jag skrivit om tidigare. Ser nu dessutom att Jimmie Åkesson från SD inte ens får medverka på Tradera...

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Martin Moberg
/ Alltid rött alltid rätt / Radikalen /

Krassman / In Your Face

tisdag, juli 13, 2010

Valrörelse?!

Förtroendet för den borgerliga regeringen och Fredrik Reinfeldt har tidigare visat sig klara de flesta prövningar som varit av skandal-karaktär. Man kanske inte kan räkna de första fadäserna som resulterade i två direkta avhopp i form av Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius men det har ju skett betydligt värre skandaler än så.

Vi har till exempel
Schenström-affären. Ulrica Schenström tvingades att avgå som statssekreterare efter det att hon varit ute och druckit vin med Andreas Philblad på TV4. Under en utfrågning i riksdagen bekräftade Fredrik Reinfeldt att Schenström ingick i den jour som hade krisberedskap den kvällen och fiaskot var fullbordat.

Nästa skandal var det omfattande fuskandet vid de interna provvalen hos Moderaterna. Anklagelser, utredningar, och avhopp följde. Vi fick till och med se Ulf Adelsohn hota en reporter från TV4 efter avslöjandena. Ljuset har nu även riktats mot Carl Bildt och hans inblandning i Lundin Oil. De brott som skett i Sudan pekar onekligen på att Lundin Oil har spelat en roll i de brott mot folkrätten som begåtts. Bildts direkta inblandning känner vi inte till men visst så innehåller den affären många frågetecken.

Jag kan ha glömt någon storm som drabbat Fredrik Reinfeldt och Moderaterna men än så länge har ingen av dessa påverkat förtroendet för de båda på något avgörande sätt. Det som nu kallas för Littorin-affären verkar dock att kunna ha en del av innehållet som berättelsen med strået och kamelen. Expressen har låtit Demoskop fråga om förtroendet efter Littorin avhopp och Sifo har gjort en liknande åt Aftonbladet.

Expressens mätning visar att nästan en tredjedel av väljarna har fått minskat förtroende för regeringen och statsministern efter avhoppet och Aftonbladets visar att 18 procent av de tillfrågade att deras förtroende för statsministern minskat. Det är 67 dagar kvar till valet och om denna affär kommer att finnas kvar de kommande veckorna vet ingen.

Valrörelsen skall handla om skillnaderna mellan den politiken som presenteras och Littorin-affären har tveklöst inte tillfört något för den politiska diskussionen som pekar på det vägval som Sverige står inför den 19:e september. Tidigare så har den ekonomiska krisen varit det som räddat förtroendet för regeringen och Fredrik Reinfeldt när det stormat som värst, men om det kommer ske den här gången kan man fundera över.

Jag hoppas att den politiska dagordningen framöver kommer att handla om jobben och det vägval som Sveriges välfärd står inför i höst, för det är dessa frågor som skall avgöra valet och inget annat. Ansvaret för att denna affär inte skall bli "valavgörande" likt Janne Josefssons avslöjande i valstugorna 2002 måste vila på statsminister Reinfeldt och Moderaternas axlar. Jag hoppas att alla inblandade tar det ansvaret så att alla vi från de rödgröna, de borgerliga och väljarna som väntat på en valrörelse med politiken i fokus får vår önskan uppfylld.

Gammelmedia på detta:
Expressen / Aftonbladet / SvD / SvD2 / DN / DN2 / DN3 / Aftonbladet2 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Röda Berget / Norha4 you / Kent Persson / Alliansfritt Sverige / Kent Persson2 /Tokmoderaten / Peter Högberg / Per Ankersjö / S-buzz / Jinge / Kulturbloggen
/ Röda Malmö / Peter Andersson / Staffan Dopping /

Krassman / In Your Face

måndag, juli 12, 2010

Medstop - Vi är vad vi heter!

Läser på Alliansfritt Sverige och hos Roger Jönsson om ett ämne som har några dagar på nacken, men som jag ändå måste uppmärksamma. I Ystads Allehanda finna att läsa om 29-åriga Anette Matsson som nekas köpa sin medicin. I sex år har 29-åriga Anette Mattsson hämtat ut medicin i Skurup. Men när apoteket såldes till nya ägare vägrades hon sina livsviktiga mediciner. Den nya ägaren Medstop hänvisar nämligen till att Anette har betalningsanmärkningar hos CSN.


Sedan 2004 har hon haft ett delbetalnigskonto hos apoteket som fördelat medicinkostnaderna över året. Räkningen på 170 kronor har hon betalat varje månad under sex år men är alltså något som inte Medstop accepterar. Hon tror sig inte vara ensam om problemet. Varken hon eller andra kunder till apoteket har på förhand informerats om att apotekskedjan Medstop valt att ompröva kreditvärdigheten hos kunderna.Ytterligare en nackdel som drabbar de som är i behov av hjälp i spåren av borgerlighetens hysteri att sälja ut våra gemensamma resurser.

En annan bieffekt av utförsäljningarna är det faktum att läkare som skriver ut medicin inte vet vilket apotek som har varan hemma. Eftersom det nu är olika privata aktörer som skall tillhandahålla den receptbelagda medicinen så måste nu kunderna ringa och kolla först till de olika apoteken för kontrollera om de har just den medicinen som ordinerats. Något som min gode vän Paul Melén uppmärksammat tidigare.

Reformen utlovar att det nu kommer att komma nya apotek likt svampar i vårt avlånga land, frågan är ju bara vilka priser, service och vilka varor vi konsumenter kommer att få tack vare denna avreglering. Uppenbart är ju i alla fall att det finns tydliga bieffekter av avregleringen och de två nämnda påskyndar knappast tillfrisknandet.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Ystad Allehanda / Sydöstran / Aftonbladet / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Roger Jönsson / Alliansfritt Sverige / Alliansfritt Sverige2 / Kulturbloggen /


Krassman / In Your Face

söndag, juli 11, 2010

Återigen en Knuff-lista

Förra Söndagen var det fullt med andra aktiviteter inför den stundande Almedalen som krävde min uppmärksamhet och därför utgick min rapportering kring NetRoots-bloggarna på Knuff listan. Veckan i Almedalen blev tveklöst de rödgrönas och av de som är representerade på listan så är det fler som klättrar än faller.

Veckans största klättrare är Ulrika Falk som kliver hela fem platser uppåt på listan. Veckan ras gör Ilse-Marie på Ett hjärta rött som tappar hela sju platser på listan. Övriga NetRoots-bloggare på listan enligt nedan.

2. Alliansfritt Sverige (oför)
4. Peter Andersson (oför)
12. Mitt i steget (+2)
13. Kulturbloggen (-1)
17. Peter Högberg (+1)
18. Röda Berget (-3)
19. In Your Face (+1)
22. HBT-Sossen (+1)
25. Martin Moberg (+3)
27. S-buzz (-3)
28. Svensson (-1)
31. Storstad (-3)
33. Claes Krantz (-2)
36. Jinges Web&Fotoblogg (+1)
40. Ulrika Falk (+5)
45. Ett hjärta rött (-7)

Krassman / In Your Face

Vägval välfärd

I fredagens Norrtelje Tidning så hade jag en artikel publicerad på det vägval som Sveriges välfärd står inför den 19:e september. Länk till artikeln hittar ni här, och nedan i sin helhet.
------------------------------------------------------------------------------

På Moderaternas partistämma i Gävle 2007 sade Fredrik Reinfeldt de bevingade orden som allt sedan den dagen citeras så ofta – ”Nu är det välfärdens tur”. Ja, välfärd går före värnskatt.

Jag vet inte om alla är bekanta med effekten som dessa ord har haft för vår välfärd men det skall jag gärna beskriva.

Den har resulterat i att vi i dag har 33 000 färre anställda inom välfärden. Borgerliga politiker påpekar ofta att dessa tjänster nu skulle befinna sig inom privata företag, eftersom man konsekvent privatiserat så mycket som möjligt, men så är inte fallet.

Enligt Konjunkturinstitutet så omfattar siffran 33 000 färre anställda även dessa. Mellan 2007 och 2009 var minskningen av antalet anställda cirka 3 procent inom välfärden. Åren dessförinnan skedde det en successiv ökning av de kommunalt finansierade sysselsatta inom välfärden.

Mot denna nedskärning av välfärden står ett rödgrönt regeringsalternativ med fokus på jobben och minskade klyftor. Ett alternativ som till skillnad från Fredrik Reinfeldt inte bara snackar om satsningar på vår välfärd, utan avser att leverera. Vi Socialdemokrater vill bryta vågen av nedskärningar inom välfärden och genom attgenomföra ett brett program för att stärka kvaliteten.

Vi vill ha en välfärd av hög kvalitet som finansieras gemensamt och fördelas efter behov – inte efter plånbok. Vårt besked är tydligt: Välfärden kommer att tillföras mer resurser än de 12 miljarder kronor som vi redan avsatt i vårbudgetens första steg.

Vi vill att de anställdas inflytande och arbetsvillkor ska stärkas. Det behövs insatser för fler heltidsjobb. Här måste stat och kommun hjälpas åt. En särskild heltidsmiljard ska införas.

Vi vill ha valfrihet för medborgaren. Men tillsynen och kraven på kvalitet måste skärpas. Det gäller alla skattefinansierade verksamheter – oavsett driftsform. Vi står för medborgarnas valfrihet – inte företagens. Därför ska producenterna inte ha rätt att välja bort medborgare. Då blir det vård efter plånbok – inte efter behov.

Detta vägval om välfärden handlar om skillnaderna i politiken. Den borgerliga alliansen har utlovat mer skattesänkningar om de vinner valet. Det betyder mer av samma, mer av samma politik för ökade klyftor mellan de som arbetar och de som inte arbetar, mellan sjuka och friska, mellan män och kvinnor och mellan unga och äldre. Vi vill något annat och varje ny krona som Fredrik Reinfeldt utlovar till fortsatta jobbskatteavdrag eller sänkt skatt för höginkomsttagare vill vi använda till välfärden.

Kristian Krassman (S)

Studio Almedalen, fredag

torsdag, juli 08, 2010

Socialdemokraternas dag i Almedalen




Idag är det Socialdemokraternas dag i Almedalen och fokus på Mona Sahlin och partiet dominerar i media. Synovate levererar idag en undersökning som gjorts inför partiets stora dag och jag kan konstatera att man väljer att måla allt i en färg, nämligen svart. Enligt mätningen så är det nämligen bara problem för Socialdemokraterna.

Rapporteringen i media har kretsat myckt kring skattefrågorna och underökningen pekar på att det finns en oro för förändringarna inom skattepolitiken som vi står för. Samtidigt så efterfrågas en stabil politik och ordning på statsfinanserna och väljrana vilket ger en något annan bild än den som dagen mätning visar. Så sent som igår meddelade Riksgälden att statens underskott beräknas bli 5 miljader högre än tidigare prognoser och landar nu på ett underskott för 23,8 miljarder.

Att något måste göras är uppenbart och det har ju även Reinfeldt insett. Han vill inte se några ytterligare skattehöjningar för det kommande året, samtidigt som de tre övriga partiledarna inom alliansen skriker om ny skattesäkningar. Det faktum att vi först den 19:e september i år har möjlighet att välja vår första kvinnliga statsminister utamanar många och provocerar om möjligt ännu fler men att Sverige behöver ett nytt ledarskap är uppenbart. Sverige behöver en ny politik där människors möjligheter tillvaratas och där fler drömmar förvekligas, det är dags för regeringsskifte.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / SvD / Aftonbladet / DN3 /

Nymedia på detta:
Peter Andersson / Kulturbloggen / Peter Högberg / Martin Moberg / Claes Krantz / Ulrika Falk / Jonas Sjöstedt / Kent Persson /

Krassman / In Your Face

Studio Almedalen, onsdag

onsdag, juli 07, 2010

En dag som Maud kommer att minnas

Centerpartiets dag i Almedalen verkar helt klart att bli något som Maud Olofsson inte hade hoppats på. Den tidigare Centerpartistiska riksdagledamoten, Tage Pålsson, levererar idag en mycket kritisk artikel i Aftonbladet. Han skriver bland annat följande rader:

"Vi anser att Centerpartiets förtroendekapital ute i landet är i det närmaste förbrukat, och vi kommer därför inte att arbeta aktivt i vår kommunala organisation i höstens val för Centerpartiet eller företrädare på riksplanet. "

Denna artikel gemensamt med Solveig Tärnströms avhopp, som även det skedde idag, kommer tveklöst att dominera bilden av Centerpartiets på deras viktiga dag i Almedalen. Jag kan bara konstatera att Maud Olofssons angrepp att vi från oppositionen skulle driva en kampanj mot Maud faller på sin egen rimlighet. Källan till kritiken mot Maud och hennes ledarskap kommer från de egna leden.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / SvD /

Nymedia på detta:
Alliansfritt Sverige / Peter Andersson / Per Ankersjö /

Krassman / In Your Face

Hägglund är helt sänkt

Men den här gången så är det inte hans politik eller retorik som det gäller. Läser på Aaftonbladet.se att Hägglund blivit förgiftad och förorenat vatten och att hans medverkan i Almedalen är hotad. Hans pressekreterare bekräftar för Aftonbladet hur allvarligt det ligger till. – Han är förgiftad, verkligen jättesjuk. Han har legat hela dagen och är helt sänkt.

Hägglund skulle resa till Gotland i dag för att på fredag medverka på Kristdemokraternas dag i Almedalen men idag så vet man inte om detta är möjligt. Jag hoppas verkligen att han piggnar till så att jag kan få höra hans tal nu på fredag. Kristdemokraterna kämpar för att skaffa sig en politisk legitimitet och att få höra Hägglund tala mästrande om verklighetens folk och basunera sin familjepolitik från en svunnen tid är en av höjdpunkterna för veckan här i Almedalen.

Kristdemokraternas problem i oppinionen forsätter och frågan är väl om inte detta med Hägglunds förgiftning är ett sista desperat försök att locka väljarna tillbaka till KD. Är det sympatierna för en förgiftad Hägglund som kommer att rädda KD kvar i riksdagen. Vi har ju sett många märkliga utspel under veckan och det sista är inte gjort ännu.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet /

Krassman / In Your Face

Avhoppens dag

Idag verkar onekligen bli en mycket intressant dag, det är nämligen avhoppens dag idag. Först ut är Solvig Ternström som idag hoppar av Centerpartiet. Sveket i kärnkraftsfrågan blev för mycket och nu överger skådespelerskan och riksdagsledamoten Solveig Ternström Centerpartiet. – Jag vill stödja Mona Sahlin, säger hon till Aftonbladet.

Idag är Centerpartiets dag i Almedalen och självklart så kommer Solveigs avhopp att dominera snacket idag. Centerpartister har hävdat att det inte råder någon konflikt inom partiet i frågan, men när nu en riksdagsledamot väljer att hoppa av från sitt parti 73 dagar innan valet kan jag konstatera att det är långt från lungt inom Centerpartiet. Maud kommer få en tuff dag idag men hon har onekligen bäddat för det själv.

Avhopp nummer två är ingen mindre än arbetsmarknadsminsiter Sven-Otto Littorin. Enligt Littorin är orsaken en långdragen vårdnadstvist med exfrun. – Tvisten med min fru kommer att fortgå. Då kommer också trycket att fortsätta och då orkar inte jag längre, säger Littorin på pressträffen som Moderaterna höll nu på morgonen.

Vi har alla kunna läsa om tvisten och jag tycker att rapporteringen i media av frågan har varit extremt opassande och har sett dessa artiklar som riktiga lågvatten märken inom journalistiken. Däremot så är kritiken mot Sven-Otto som minster och det totala haveri som skett på arbetsmarknaden helt befogad.

Frågan om jobben kommer att avgöra valet och idag så lämnar alltså ytterligare en av Reinfeldts minsitrar regeringen. Vem som nu skall ta över är oklart men att denna tvist tillsammans med den misslyckade borgerliga jobblinjen som Littorin anfört blivit en belstning för regeringen är ett faktum. 73 dagar innan valet så lämnar han nu sitt uppdrag och

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / DN / DN2 / SvD / SvD2 / Expressen / Expressen2 / SvD3 / ÖP / DN3 / Aftonbladet4 /

Nymedia på detta:
Alliansfritt Sverige / Martin Moberg / Ulrika Falk / Mats Engström / Jinge / Jonas Sjöstedt / Fria Tider / Mikael Persson / Allainsfritt Sverige2 / Peter Andersson / Kent Persson / Tokmoderaten / Peter Högberg / Mina Moderata karameller / Eva-Lena Jansson /

Krassman / In Your Face

Studio Almedalen, tisdag

tisdag, juli 06, 2010

Mindre klasser och ökad lärartäthet

Antalet lärare har minskat med drygt 3000 heltidsanställda, oavsett huvudman och idag så presenterade de rödgröna ännu en överenskommelse. Det gäller kunskap och kvalitet i skolan. Utgångspunkten i övereskommelsen är att lärartätheten ska vara minst 9 lärare per 100 elever, idag ligger det på 8,2 lärare.


I överenskommelsen så slår de rödgröna fast att skolorna skall ha möjlighet att arbeta utanför den neationella timplanen, detta efter anmälan till den nationella skolmyndigheten. Hur många timmar som ägnas åt varje ämne bör i en målstyrd skola variera från individ till individ står det i överenskommelsen.

När de rödgröna vinner valet så kommer man att införa skriftliga omdömen från årskurs 1 i grundskolan. Dessa skall vara framåtsyftande och peka på elevens utevcklingspotential. Vi kommer även att införa betyg från årskurs sju. - Våra förskolebarn ska aldrig behöva känna sig underkända, sa Mona Sahlin på pressträffen. Pressträffen var välbesökt av jornalister och bloggare och vi kan återigen konstatera att de rödgröna återigen levererar .

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Ulrika Falk / Nattis 2.0 / Eva-Lenas Blogg / Martin Moberg / Dick Bengtsson / Peter Högberg / Roger Haddad / Eva-Lenas blogg /

Krassman / In Your Face

Folkpartiet, inte folkets parti

Idag är Folkpartiets dag i Almedalen, detta politikernas allsång på Skansen. Synovate har precis som tidigare gjort en undersökning om väljarnas bild av partiet. Enligt undersökningen så är det mer än 20 procent av väljarna som någon gång röstat på Folkpartiet, men kärnväljarna är få och i dag är det inte mer än 7 procent som överväger att rösta på partiet men de har dock en klar potential för att växa.


Hela 24 procent säger att de kan tänka sig att rösta på Folkpartiet och det är främst skolpolitiken och partiets liberala grundsyn som attraherar. Något som motsäger sig själv, vilket även Kajsa Bergvall på mediaanalysföretaget Retriver konstaterar. Skolpolitiken är tveeggad, det finns väljare som ser den som det bästa med partiet, och väljare som ser det som det sämsta. Partiets skolpoltik kan ju knappast uppfattas som liberal och Folkpartiet tillber ju nu mer tron att människans frigörelse skall ske genom mer lagstiftning och övervakning.

Jan Björklund själv ses däremot som en belastning av medborgarna. En stel partiledare med militär bakgrund som ivrar för Natomedlemskap är sannolikt fel person att kommunicera med för att knyta till sig potentiella väljare. Fokpartiets Nato vurmande, kärnkrafts älskande, EU hetsande och ständig gapande efter Euron är alla ämnen som med säkert skrämmer bort fler väljare än de attraherar. Tiden då Folkpartiet var folkets parti har med andra ord passerat för länge sedan och skall de förvalta sina potential för att växa så måste Folkpartiet lämna Batongliberalismen bakom sig.

Gammelmedia på Folkpartiet.

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face