fredag, juli 02, 2010

Lugnet före storm...Almedalen

Sitter på bussen på väg in till jobbet på riksdagen för att, om möjligt, hinna få allt packat och klart inför en vecka i Almedalen på Gotland. På Söndag är Moderaternas dag och de är med andra ord först ut i årets politikervecka, en vecka som skall bli otroligt rolig att vara en del av. Det kommer bli mycket jobb men jag skall försöka blogga så mycket som möjligt naturligtvis.

Det skall bli spännande att se alla de politiska utspel som kommer att ske från både partier, organisationer och PR-byråer. Opinionsläget gör sig idag återigen påmint och att det kommer bli ett jämt val som avgörs på mållinjen vilket bäddar för en händelserik valrörelse med många tappra försök till att hitta en fråga som skall avgöra valet. Så hur ser det ut inom de två blocken inför veckan?

KD kommer att just avslutat sitt riksting i Örebro där de kraftsamlat till fingertopparna, så att de skall klara att hålla sig kvar till riksdagen. Centerpartiet lägger sitt hopp till allsång med Maud och Bengtzing och hennes tal i Almedalen tänker jag verkligen inte missa. Folkpartiets Jan Björklund kommer väl som tidigare att göra något utspel som handlar om hårdare tag, mot någon. Moderaterna och Reinfeldt har skördat framgångarna av att vara det helt dominerande partiet inom alliansen och kommer sin vana trogen att återigen begära alla svar från oppositionen, något som de gjort nu i de fyra år de suttit vid makten.

Fokus fört oss rödgröna ligger självklart på att få ut politiken och de klyftor som dessa fyra år av borgerligt styre skapat. För oss Socialdemokrater så kommer mycket handla om jobben och ekonomin. Ungdomsarbetslösheten ligger på över 30 procent och 33 000 jobb inom välfärden har försvunnit de gångna tre åren och det skall bli spännande och höra Mona Sahlins tal, som jag skrivit om tidigare.

Vänsterpartiet som alliansens fortfarande försöker att skrämma väljare med har sin dag på måndagen och jag ser fram emot att få höra Lars Ohlys fräna kritik mot politiken och smutskastande som de borgerliga riktar mot partiet. Ett av Vänsterpartiets starkaste områden är jämställdheten och det skall bli spännande och se vad Ohly tänker levererar på det området.

För Miljöpartiet så räknar jag med att Centerpartiet och miljöminister Carlgren kommer få sin fiskar varma. De rödgrönas ambitioner på miljöområdet överglänser alliansens med råge och nu när Centerpartiet helt kapitulerat för kärnkraftskramarna så kommer de rödgröna att vara det enda miljöalternativet i höstens val för många.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Peter Soilander / HBT-Sossen / Martin Moberg / Johan Westerholm / Peter Andersson /

Krassman / In Your Face

7 kommentarer:

Unknown sa...

30% i ungdomsarbetslöshet och 33000 försvunna jobb i välfärden är lögn.

Varför skriver du så när du vet att det inte är så? Är det för att du tror att folk är korkade och inte förstår?

Varför kan inte du bli solidarisk och skaffa dig ett riktigt jobb eller kanske till och med starta ett företag som anställer folk? På så viss kan du bidra till statskassan istället för som nu vara en tärande parasit som kräver att alla andra ska bidra? Jag är mycket mer solidarisk än dig och betalar in mycket mer än vad du gör till vår välfärd.

Krassman sa...

@Slidefinder
Jag vet att det är så och jag tror inte människor är dumma, men att kalla SCB och Konjunkturinstitutet för löngnare som du gör får ju en att fundera.

33 000 färre inom välfärden.
http://konj.se/download/18.3eea013f128a65019c2800013516/F%C3%B6rdjupningspm_+nr6_2010.pdf

Siffror på ungdomsarbetslösheten:
http://www.scb.se/Pages/FigureList____3999.aspx

Riktigt jobb, vad är det för något enligt dig? Du skriver att jag är en tärande parasit och det skulle jag gärna vilja att du utvecklar.
Vad är det som jag tär och prasiterar på och vart skriver jag att andra skall bidra och inte jag själv.

Om du inte respekterar mina regler för kommentarerna i ditt nästa inlägg så kommer det inte publiceras.

Unknown sa...

Man kan vrida och vända på all statistik så att den passar sin egen agenda.

Jag skulle kunna säga att det bara är 12% arbetslöshet vilket egentligen är mer korrekt än ditt påstående. En student som söker ett extraknäck skulle jag knappast påstå står till arbetsmarknadens förfogande. Det är dessa du räknar in.

33000 färre i välfärden, tja det beror på hur man räknar. Det är ca 30000 färre som jobbar i den offentliga välfärdssektorn och av dessa har ca 100% gått över i privat regi.

Nu vet ju jag redan att du vet det här, annars kan man ju börja undra. Dock så vet nu även dina läsare detta.

Ett riktigt jobb är ett som bidrar till välfärden så det är ju inte komplicerat. Jag fick intrycket av att du jobbar politiskt. De behövs självfallet i det samhälle vi lever i men bidrar inte särskilt mycket till välfärden och samhället i stort.

Personligen så är jag en utav de där människorna som tar från de fattiga. Du vet en sån där entreprenör som skapar jobb och som betalar in runt miljonen i skatt per år och som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tycker själ från de fattiga.

Varför gör du inte som jag istället, det skulle bidra med mer än att lägga all din energi på att ta från oss som faktiskt tillför systemet. Du verkar ju ha en hel del energi, bättre lägga den på något konstruktivt.

Krassman sa...

@Slidefinder.
Men se där, det var väl inte så svårt att vara lite trevlig Mr/Mrs Slidefinder.

Jag vet inte vilken källa du uppger till 12 procent arbetslöshet men det skall bli spännande och få reda på det i alla fall. Hur SCB tar fram sina siffror, AMS sina och Eurostat sina framgår av deras mätningar.

Hade du bemödat dig med att använda länken som jag gav dig till Konjunkturinstitutet och deras rapport så hade du kunna läsa dig till att denna siffra inkluderar offentlig verksamhet som utförs i privat regi. Så In Your Face på dig du !!!

Bidrar inte till välfärden alltså, så en som jobbar inom välfärden bidrar alltså inte heller till den?

Du vet att vi i Sverige har ett system som är baserat på skatt efter lön och välfärd efter behov. Alla som betalar skatt bidrar till välfärden Slidefinder, även de som jobbar inom privarta företag som betalas via skatten, som du själv tog upp. Men de kanske inte du ser som "riktiga" jobb.

Att du skulle vara någon som själ från fattiga är fan det dummaste jag hört. Att man i Sverige kan göra en riktig klassresa och göra sin egen karriär är fan inte den borgerliga alliansens förtjänst, kom ihåg det.

De vill inte att alla skall ha samma möjligheter till att skapa sitt liv, det vill däremot vi och att vi Socialdemokrater varit med och styrt i 80 år i Sverige de senaste 100 är en jävla tur det. Tycker jag i alla fall.

Efter att jobb som kock, snickare och sedan inom industrin i 10 år så gör jag nu för första gången något som är bra mycket mer kreativt och som dessutom förändrar livet för människor.

Sitt du i ditt elfenbenstorn och peka finger och säg att jag inte bidrar till "systemet" och gör något konstruktivt, men gör gärna det till alla borgerliga politiker oxå, för de bidrar väl inte heller enligt ditt sätt att resonera.

Jag kan inte tycka något annat än att ditt rosnemang är sorgligt och visar på en en syn på samhället och andra människor som är tragisk. Men jag hoppas att jag har fel Slidefinder, jag hoppas att jag har fel.

David Hertl sa...

Slidefinder har helt rätt, jag vet inte hur många gånger jag har hört från vänstern vilka dumma människor entreprenörer är som själ från de sjuka och arbetslösa. Dessutom har slidefinder helt rätt i att större delen av denna trettioprocentiga arbetslöshet är låtsasarbetslösa
d v s studenter. Det har stått på flertalet dagstidningssajter.

Krassman sa...

@David Hertel
Och jag vet inte hur många gånger jag hört från Moderater och högermänniskor att arbetare bara skor sig på arbetsgivarna och att alla unga är slappa och slöa. SKÄRP DIG FÖR FAN.....

Sedan kan du som borgare försöka förneka ungdomsarbetslösheten hur mycket du vill. Sveriges är bland de högsta i Europa och den borgerliga regeringen försöka förneka den precis som du gör. Frågan är vem som är mest korkad, du eller dom? Svara på den du!

2006 anklagade Reinfeldt Göran Persson för att det rådde massarbetslöshet i Sverige. Då låg den på strax över 6 procent. Idag så är den närmare 10, vad tycker du att jag skall kalla den?

Alla smutsiga detaljer sa...

Men, vad är det här för sjuk debatt? Alla vet väl att vi behöver entreprenörer och företag av olika slag. Alla vet väl också att entreprenörerna behöver såväl arbetare som konsumenter. Det går inte att komma ifrån att vinsten kommer från arbete och det gäller även då det arbete som utförs "på golvet", alltså inte "bara" inovationen eller för den delen ägandet och arbetsgivandet och allt vad det innebär.
Får jag lov att tillägga att vänstern "vann" det största gillandet för sina förslag hos företagarna när man fick läsa programmen utan partibeteckningar :-)
För övrigt ser jag fram mot Mona Sahlins tal-hon brukar vara lysande när hon talar.