onsdag, januari 12, 2011

Björklund chockar nationen

Nä men dra mig baklänges! Jan Björklund kan verkligen chocka en hel nation. Nej, jag menar inte till Folkpartiets tradition att mitt i valrörelser ställa krav på flytingar och invandrare för att på så sätt locka röster från främlingsfientliga och rasistiska partier. Jag talar inom om hans drivande kraft att kväsa och minimera det lilla socialiberala ådran som finns kvar i en liten grupp bland Folkpartiets förtroendevalda, jag om Björklunds uppenbara motstånd till en skola som respekterar eleverna som den är till för.


Enligt en rykande färsk utredning så skall elever kunna överklaga sina betyg, och jag hoppas verkligen att ni sitter ner nu när ni läser Björklunds reaktion på detta. Jan Björklund sågar nämligen förslaget på stående fot. Men nu kommer ändå det bästa, hans argument varför detta är så helt crazy med elever som skall ha rätt att invända mot de betygg som sätts.

Enligt honom skulle det leda till kraftig byråkratisering och bara överklagandeprocessen skulle kosta 250 miljoner kronor om året. Dessutom skulle det innebära kraftigt ökade krav på lärarna att dokumentera sitt arbete. Men det räcker inte med det, han hänvisar även till att det också kan bli en väldig fixering vid skriftliga provresultat.

Metta Fjelkner från Lärarnas Riksförbund har en mycket viktig poäng i sitt resonemang kring denna fråga, hon skriver i sitt pressemeddelande - ett betyg är ett myndighetsbeslut och ett myndighetsbeslut ska kunna omprövas. Om betyg är att se som byråkrati är jag inte övertygad om men jag konstatera att det i dag finns en omfattande byråkrati i dag i dagens skolor för att utöva detta myndighetsbeslut. Men alltå inga resurser för att kunna omvärdera det samma, luktar som ett feltänk och felaktig finansiering från början, om det nu är det största problemet.

Att hänvisa till att detta betyder utökat krav på lärarnas dokumentation när det gäller betygssättningen är ju inget annat än skandal. Det måste väl vara lika viktigt att ha bra dokumentation som för att kunna sätta rättvisa betyg, eller har jag fel? När Björklund sedan hänvisar till att det också kan bli en väldig fixering vid skriftliga provresultat så är det ju bara god natt. Skall Sveriges främsta betygshetsare signalera oro för att det blir en fixering vid skriftliga provresultat, hyckleriet finner inga gränser.

Nu är det ju så, att om det skulle komma upp för ett beslut i riksdagen så skulle finns det finnas en majoritet för förslaget, eftersom samtliga rödgröna partier är för och även Kristdemokraterna och Cneterpartiet är det. Därför kommer Björklund nu att helt sonika stoppa förslaget i en byrålåda tillsammans med alla andra förslag som skulle stärka elevernas ställning. Eller som Björklund själv uttrycketr det: – Vi ska lyssna på remissinstanserna, men min preliminära bedömning är att utredningens förslag inte ska genomföras. Nackdelarna är större än fördelarna. Wow Björklund, nationen är i chock...

Gammelmedia på detta:


Krassman / In Your Face

9 kommentarer:

Spiff sa...

Till vilket pris Krassman? Vad får det kosta och vem skall betala ännu mer till världens dyraste skola? Världens högst beskattade folk...
Och vem skall göra det jobbet? Lärarna som redan idag tjänar näst sämst i hela Europa?
Skall vi dra in deras sommarsemester? Och vem tror du vill bli lärare i framtiden? På vilket sätt tycker du överklaganden, ifrågasättanden och omprövningar leder till en bättre skola?

Jösses, ibland verkar du mer ogenomtänkt än vanligt...

Krassman sa...

@Spiff
Har Sverige världens dyraste skola, hänvisning till källa tack!

Har Sverige världens högsta skattetryck, hänvisning till källa tack!

Du vill alltså inte höja skatten för att betala lärarne mer i lön och för att de skall dokumentar sitt arbete bättre så att betyg skall kunna överklagas?

Jag känner flera som vill bli lärare och felar som är lärare, du då?

En skola som tar större hänsyn till dem som skolan är till för, där elverna möts med respekt tror jag bidrar till en bättre skola. Vad tror du?

Det där med att jag verkar ogenomtänkt tar jag som en koplimang med tanke på att ditt resonemang Spiff. Tack för komplimangen.

Spiff sa...

"Sverige har ett av världens högsta skattetryck. Så har det dock inte alltid varit. Länge var det samlade skatteuttaget lägre i Sverige än genomsnittet för OECD-länderna."

Men Danmark har begripit hur skadligt det är för företag och arbetstillfällen och har därför sänkt skatten ca 10% vilket åter gör oss till världens högst beskattade folk.

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket-historiskt/

Du kan inte på allvar påstå att du inte känner till det!?

Skolan är lite svårare att få helt klara besked om och jag har lite ont om tid, så jag återkommer.
Men den här doktoranten snuddar vid problemet...

"Vi bör dock hålla i åtanke att den svenska skolan tillhandahåller en
mängd tjänster som inte är direkt kopplade till undervisningen och som bedrivs på
annat s ätt i andra länder. Det gäller t ex skolskjutsar, skolmat, extraundervisning och
läxhjälp på annat hemspråk än svenska och diverse fritidsaktiviteter, t ex gitarrspel,
fotbollsturneringar eller teater. Tar man bort kostnaderna för allt detta blir nog inte
den svenska skolan dyrare än i andra länder"

Men nu är den nog det ändå... Vad trodde du?

Krassman sa...

@Spiff
Så Sverige har inte världens högsta skattetryck som du skrev alltså. Bra Spiff, jag är nöjd med ditt svar, eftersom jag vet att Sverige inte har VÄRLDENS HÖGSTA SKATTETRYCK.

Precis, skolan kostar pengar, men jag tycker att den kan kosta mer.Jag skulle personligen betala mer i skatt för att se fler utbildade lärare och att dom hade högre lön och bättre karriärs möjligheter. Dessutom behöver miljön i skolan förbättras på många ställen.

Sedan är det alldeles för många som elever som inte klarar skolan, viket i mycket är en resurs fråga, och resurser kostar pengar. Och på tal om pengar till skolan Spiff.

En fråga som jag ställde till dig var hur denna: Du vill alltså inte höja skatten för att betala lärare mer i lön och för att de skall dokumentera sitt arbete bättre så att betyg skall kunna överklagas?

Ditt svar är?

För att sedan ge dig en hemuppgift när det gäller din syn på skolan:
http://www.svensktnaringsliv.se/skola/sa-kan-sverige-lara-av-de-basta-i-klassen_48465.html

Läs undersökningen av McKinsey & Company så skall jag ta fram ett material som visar var Sverige ligger i förhållande till övriga europeiska länder och kostnader. Var nämligen mer och arrangerade ett seminarium på detta 2008.

Spiff sa...

Jo, Sverige har återigen världens högsta skattetryck, efter att i ett drygt halvår "bara" varit tvåa i denna liga. Men Danmark, som dels har betydligt högre löner och ett fungerande samhälle, förstod att detta inte var bra, och sänkte sin marginalskatt vid årsskiftet.

Ditt förnekande hjälper inte din sak, och återspeglar bara tydligt era svårigheter att åtgärda er politik, eftersom du/ni inte ens kan/vill/förmår förstå verkligheten ni lever i...

D.v.s om du inte ens vill se verkligheten, hur skall du då kunna förändra eller ens argumentera för den?

Lycka till med tillfrisknandet...

Krassman sa...

@Spiff
Ha ha ha, jag vet inte vart du fått dina nationalekonomiska kunskaper från men det faktum vad skatter används till är det som avgör om de är hämmande och skadliga.

Sedan är det ju intressant att se vad du anser är ett bättre fungerande samhälle än vårt. Är det en känsla du förmedlar eller har du någon jämförelse att komma med. Du ägnar di nämligen åt att jämföra länder som äpplen och bananer.

5 år med borgerligt styre snart och Sverige har fortfarande högst skattetryck i världen alltså. Hur kan det komma sig tror du? Är det för att man vill värna om välfärden samtidigt som man låter privata aktörer göra miljardvinster på våra skattepengar. Nä du Spiff, du får allt lyfta ditt navelskåderi ett par nivåer om den här debatten ska ses som fruktbar.

Sedan får du gärna svara på frågan som jag nu ställer till dig för en tredje gång. Du vill alltså inte höja skatten för att betala lärare mer i lön och för att de skall dokumentera sitt arbete bättre så att betyg skall kunna överklagas?

Ditt svar är?

Spiff sa...

Mitt svar är att du är en pompös nolla, en typisk politiker i allmänhet och sosse i synnerhet...

Om du inte ens vill eller kan se fakta hur skall du då antingen kunna förändra eller ens argumentera för?


"Sverige har nu världens högsta marginalskatt. Det betyder att vi får svårare att få de mest innovativa människor att stanna i Sverige. Eller att överhuvudtaget komma hit. Det är nödvändigt att fokusera på hur vi kan använda skattepengar bättre fram för att bara kräva fler pengar från medborgarna."

Från 2010.

Min fru är gymnasielärare så jag vet oändligt mycket mer om deras situation än du anat. Och nej, jag är inte villig att höja skatten för att höja hennes lön, inte hon heller, efterssom vi båda vet att det inte är mer pengar det främst handlar om.

Krassman sa...

@Spiff
Som sagt, tack för komplimangen. Sedan så har jag aldrig köpt borgerliga förklaringsmodeller Spiff, och inte gör jag det den här gången heller.

Visst är det väl konstigt att ett land som Sverige, som har så högt skattetryck, ändå är ett av de länder som klarat krisen med relativt gott resultat. Men du kanske tror att det hade gått ännu bättre om den borgerliga regeringen sänkt skatterna ännu mer och låtit sjuka, arbetslösa och pensionärer få stå tillbaka?

Klyftorna i skolan har aldrig varit större och det glädjer mig enormt att du har en fru som arbetar inom skolan. Men om skolans problem inte är resurser så kanske du berätta för mig vad som är skolans problem då, eftersom jag tydligen inte vet något om frågan. Trots alla år inom skolpolitiken.

MVH
/////////////
Den pompösa nollan

Spiff sa...

Skolans problem är bristen på ansvar.
Politikernas, fackens, lärarnas, föräldrarnas och elevernas. I nämnd ordning...