tisdag, januari 25, 2011

De är rädda att vi skall göra rätt

Spekulationerna kring Socialdemokraternas nya partiordförande i media saknar alla proportioner¨. Orsakerna till detta kan vara många, men jag tror jag vet vilken som ligger närmast sanningen. Det är inte för att man tycker att allmänheten skall känna samma nivå av engagemang som när Obama valdes till president i USA. Det är inte heller för man vill att bilden av Socialdemokraterna skall vara att det är ett parti med en "vinnarstämpel". Nej orsaken till detta är något annat, och det blir tydligt när man ser det fokus som media väljer att lägga på Pär Nuder.


Det verkar som att man är helt livrädd för att den förändring som Mona Sahlin har påbörjat inom partiet skall bäras vidare av den kommande ordföranden. Man är livrädd för att få en ledare inom Socialdemokraterna som vågar lyfta på stenar och ta tag i den interna kulturen inom partiet. Man är livrädd för att Socialdemokraterna skall välja en ordförande som inte är gammal, till sättet men som har den rätta åldern. Man är livrädd för att Socialdemokraterna skall framstå som ett alternativ till en regeringstrött och regeringstrasslig höger minoritet.

Man är rädd för ett vitaliserat och nytänt (S) kommer prioriterar sin egen politik istället för borgerlighetens. Man är rädd för att Socialdemokraterna skall tänka utan för boxen och leta utanför mötesrummen efter en person som kan förmedla en Socialdemokrati för framtiden. Man är rädd för en person som inte har så långa och djupa rötter inom arbetarrörelsen att personen inte uppfattas som en stubbe. Man vill till varje pris vägra Socialdemokraterna en framgång i valet 2014, och det är därför man spekulerar till vansinne och nu lägger mer trycksvärta på Socialdemokraterna än vad man gjorde under hela valrörelsen 2010.

Mediasverige skulle älska att få avgöra valet av partiordförande. Om de får chansen så ser de till att vi väljer en person som är en "quickfix" och som för Socialdemokraterna till ytterligare ett valnederlag. Resultatet blir då att personen får avgå och en ny process inleds, vilket grusar partiets chanser till valet 2018. Vi Socialdemokrater har alla möjligheter att göra rätt i denna fråga, men som många gånger tidigare är det rätta det svåraste. Men att låta oss själva avgöra vem som skall bli partiledare kan vi klara, om vi inte läser så mycket vad den livrädda borgerliga pressen skriver.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / SvD2 / DN2 /


Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

PeO sa...

Men. Var inte Nuder Perssons pöjk? Dvs representerar har inte det som Mona sattes att ersätta, gubbväldet och det andra? De "gamla" S som spolades bort - trodde man - när valet förlorades 2006? Eller är jag helt ute och cyklar? Hjälp mig här Krassman!

Krassman sa...

@PeO
Nej då killen du har helt rätt. Först samordningsminister 2002-2004 och sedan finansminister 2004-2006. Vet inte om du var med på den tiden men "jobben kommer" och den politiken som (S) förde fick inte nytt förtroende av väljarna 2006. Att han blev ersatt av Östros efter ett år som eknomisktalesperson för partiet kan få stå som svaret på din fundering.

PeO sa...

Jo jag var med :-). Betyder det att S kommer att backa in i framtiden med Nuder som ev partiledare? Vart tog allt snack om förnyelse vägen? Krisen är alltså verkligen total inom S. Banne mig det hade man inte trott för ett år sedan. Upp som en sol...