söndag, januari 16, 2011

En gryende strukturomvandling

Skulle precis påbörja mitt inlägg om utvecklingen på Knuff-listan bland NetRoots-bloggare, men fastande i en större tanke med koppling till bloggandet. En tanke initierad av Johan Sjölander. Johan har i sitt inlägg gett en bild av den gryende strukturomvandling som håller på att ske inom det 122 år gamla Socialdemokraterna. Han skriver om ett intellektuellt generationsskifte ser sin gryning inom partiet. Jag har själv fått se motreaktioner från maktstrukturerna som nu utmanas som avsändare och torgförare av den Socialdemokratiska politiken, lokalt och centralt.


Johan skriver följande:"Kanske mer som att det länge funnit ett eftersatt behov av att tycka och tänka om politik, utanför de gängse organisationskanalerna. Och att sociala medier och bloggar inneburit någon form av öppna kringfartsleder där man sluppit försöka ta sig igenom den traditionella partistrukturens igentäppta innerstadstrafik".

Andemeningen i ett mail jag fått på ämnet var något i den här stilen. "Det är så lätt att vara Socialdemokrat i dag. Det dyker upp massa nya namn och personer som tycker och tänker Socialdemokratiska tankar, trots att dom aldrig levererat något praktiskt inom politiken". Att sitta i sitt (S)-märkta elfenbenstorn och ha alla svaren är svårt när gräsrötter och nyblivna medlemmar själva tar debatten inom bloggosfären. Rätten att definiera vad Socialdemokratin befinner sig och vart den skall i framtiden ges till fler och bloggarna leder vägen.

Skall Socialdemokraterna bli Sveriges öppnaste parti, vilket vi måste, så kommer tidigare maktrukturer och uppdrag som förvaltas av förvaltare att utmanas och ersättas av tänkare. Johan skriver mycket klokt om att det inte handlar så mycket om ålder utan om attityd , det handlar om synen och den inställningen man bär inom sig till förändring. För att återigen få citera Katrine Kielos: "Flytta på er, och det är ingenting personligt – än så länge – bara ni flyttar på er. Gör oss den tjänsten, ni skymmer nämligen sikten med ert agerande för våra värderingar. Dessa, inte ni, är tidlösa. De heter frihet, jämlikhet och solidaritet vilket ni tycks ha glömt bort".

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Johan Sjölander /


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: