måndag, januari 24, 2011

Bra, men sen då?

Så här närmast på pricken på treårsdagen till det att den parlamentariska integritetsskyddskommittén lämnat sitt slutbetänkande är det dags för att börja tala lagstiftning. Vad som gjort att det dröjt är tydligen att remissinstanserna varit oense så att Justitiedepartementet fått göra om förslaget. I dag meddelar i alla fall Beatrice Ask att det är dags att skärpa lagstiftningen gällande smygfotografering.

Regeringen vill att det skall vara straffbart att fotografera någon i ett omklädningsrum eller på en toalett eller hemma i en bostad. Det gäller också fotografering på andra platser som är avsiktligt kränkande för den enskildes integritet. Jag håller med om det märkliga att olovlig fotografering i dagsläget inte är olagligt men sett till debatten kring integritetskränkande lagstiftning så finns det fler och större frågor att ta tag i, under förutsättning att man vill och vågar.

Frågan om vad som är kränkande för den enskildes integritet är för mig starkt kopplat till FRA-lagstiftningen och Ipred. På det här området lyser debatten, förutom inom Piratpartiet, med sin frånvaro. Jag välkomnar naturligtvis en ny lagstiftning på området men om det är detta som är slutresultatet av integritetsskyddskommitténs arbete så finns det en hel del mer att önska.

Så länge man inte lyfter blicken och gör en analys av den enskildes integritet mot bakgrund av lagstiftning som FRA-lagen och Ipred så anser jag att detta något som flyttar fokus. Flyttar fokus och sätter bilden av att det är privata och enskilda intressen som är det stora problemet gällande integriteten, en bild som jag inte delar helt. Visst så ökar övervakningen från lillebor i samhället men de största intrången i den enskildes integritet står alltjämt storebror staten för.

Gammelmedia på detta:
SR / Aftonbladet / TV4 / SvD / DN / DN2 / DN3 / SvD2 /

Nymedia på detta:
Hållplats Hådén / Mark Klamberg / Juridikbloggen / Mårten Schultz / Prylotek / Johan Westerholm / Reflektioner /

Krassman / In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vill socialdemokraterna avbryta FRAs kabelspaning och helt avskaffa IPRED?

Unknown sa...

Men det här kan ju ställa till med stora problem för mycket av kameraövervakningen. I princip alla övervakningskameror riskerar ju att fotografera händelser som är kränkande för den enskildes integritet.

Anonym sa...

Ett riktigt korkat lagförslag! Jag ser fram emot alla "jag känner mig faktiskt kränkt av den där bilden" rättegångar som vi kommer att få se i framtiden. Grattis Beatrice du är ständigt högaktuell och alltid lika ogenomtänkt.

Krassman sa...

@Anonym 09:45
FRA-lagen skall rivas upp och upphovsrättslagstiftningen måste göras om. Hur det påverkar Ipred vet jag inte i dagsläget, sorry.

@Kerstin
Helt rätt, vi ser ju även till vilken nytta all denna kamreaövervakning är. Finns det verkligen inget bättre sätt att motverka brott på kan man ju fråga sig.

@Anonym 11:02Vi får väl intvänta själva lagförslaget innan vi sågar detta helt. Men att städa upp i överkaningsträsket behövs, oavsett om det är storebror eller lillebror som sitter på andra sidan och spanar.

Anonym sa...

Vad jag gör i min privata bostad har ingen jä..l med att göra. Punkt

Unknown sa...

Jag skulle definitivt vänta med att såga lagförslaget. Om du har läst Mark Klambergs blogg så ser man att orsaken till att man vill införa en lag är att det har skett en rad väldigt upprörande mål (bland annat en fastighetsvärd som installerade en kamera i en kvinnlig hyresgästs toalett och en man som filmade sin 14-åriga styvdotter i duschen) där inte rätten hade lagstöd för att fälla personen som begick något som vi (samhället om vi säger så) ser som uppenbart vidrigt.
Det är väldigt lätt för individer idag att installera små, svårupptäckta kamerasystem på platser där de inte hör hemma.

Det finns i alla fall ganska vettiga tankar i promemorian, men vi får väl se hur vettig lagen och lagtolkningen blir.

Anonym sa...

Vad innebär att FRA-lagen ska "rivas upp"? Innebär det att socialdemokraterna är för eller mot att FRA får spana i kabelkommunikation?