söndag, januari 16, 2011

Det vänder den 8:e juli, tidigast

I dag presenterar Skop sin senaste väljarbarometer. Raset för Socialdemokraterna håller i sig och vi tappar 3,8 procentenheter i denna mätning. Ingen borde vara förvånad över hur oppositionen uppfattas i rådande mätningar för de som synts av den samma har knappast varit märkbart. Jag tror att siffrorna kommer att börja vända tidigast ett par månader efter (S) kongressen i slutet av mars, Almedalen 2011 kommer att bli ett elddop och förhoppningsvis en pånyttfödelse för Socialdemokraterna och den övriga oppositionen.

I denna mätning där ingen förändring är säkerställd kan jag konstatera att man tycker bäst om Moderaterna som får 35,7%, och sämst om Kristdemokraterna som samlar hela 2,7%. Att Miljöpartiet tappar mest i mätningen är kanske inte helt förvånande. Trots att deras byte av ledning inte har någon krisstämpel på sig så har Mp:s profil i debatten varit väldigt låg. Att det är Vänsterpartiet som gör den enda ökningen hos oppositionen är inte heller det förvånande.

Jag skulle vilja säga att det som håller Vänsterpartiet uppe i den här mätningen är Lars Ohly:s egna utspel som skett under de gångna veckorna. Ett farligt spel med tanke på den uppenbara strid som pågår inom Vänsterpartiet gällande partiledarfrågan. Vänsterpartiet tycker jag har haft den tydligaste profilen av de rödgröna den gångna månaden men på sättet som den framställts så kan straffa sig för Ohly. Kritiken mot honom är tilltagande och ett antal riksdagsledamöter har signalerat att det är dags för ett nytt ledarskap.

Gammelmedia på detta:
SvD / Aftonbladet / Expressen / DN /

Nymedia på detta:
Röda Malmö / Örfilar & Gladsparkar / Norha4you / GP / Rasmus Lenefors / Peter Andersson / Tokmoderaten / Kent Persson / Thomas Böhlmark / Katarina Nyberg Finn / Sjölander / Allra underdånigast /


Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

sl sa...

Det kommer antagligen inte att vända alls, (s) har spelat bort sitt pålitlighets-kort. De som nu vänder (s) ryggen gör det för att räntor och elräkningar är de stora hoten mot medel-svensson, medan (s) är ett skattehöjarparti. (s) talar över huvudtaget inte om någonting aktuellt, men går däremot gärna i allians med världsfrånvända grönavågare och bokstavsvänster. Det är (s) valmans-stomme som byter block, detta är faktiskt en katastrof, det gamla stabila offentligsektor-partiet som levererade el, post, vägar, tåg, och infrastruktur-investeringar finns inte mer. Alliansen blir tvungen att ta sig i kragen på ett ganska fantastiskt sätt för att svara upp mot förväntningarna.

Dessutom ignoreras den verkliga tillväxt-kandidaten. SD har en potential på minst det dubbla, massor av (s) låginkomsttagare kan tänka sig att byta till Åkesson.

Krassman sa...

@SL
Nå ja, att tro att dagsläget kommer vara det rådande om tre och ett halvt år är ju knappast troligt.

Visst så kanske vi inte är Sveriges största parti i denna mätning men att detta skulle vara en katastrof tror jag du har fel i, jag tror nämligen att detta är bra för Socialdemokratin.

Jag hoppas verkligen att Åkesson:s parti går den vägen som du pekar ut, men det krävs dock att oppositionen påvisar en politik som är värd att rösta på vid nästa val. Det är ju knappast så att SD:s politik synas i sömmarna, jämfört med oppositionens that is.

Och slåss man nu om rösterna så skall det bli intressant och se hur väljarna tycker att SD klarar de avgörande frågorna som ekonomi, jobb och tillväxt.

Tack för kommentaren, tänkvärda funderingar måste jag säga.

sl sa...

Det är inte bra för (s) att sakna kompass. Ingenting säger att partiet vaknar upp en morgon och orienterar sig rätt, om det varit fel nyss och idag. Den industripolitiska inställningen med statligt garanterad elproduktion och infrastrukturinvesteringar är ersatt av tanter som vill spara el, och som tror att bilåkandet leder till klimatkatastrof. (s) saknar trovärdiga kaptener, den siste som sa någonting sant var ju Göran Persson, om vådan av för stora skulder. Sven Erik Österberg är ju minst dålige kandidat, men han har så vitt man vet ingen linje. Helst skulle man ju se metallbossen ställa elskåpet där det måste stå, men har han det som krävs? Någon måste ju opponera mot miljöbluffarna, får de styra springer valmanskåren sin kos.

Det är faktiskt uppprörande att man ska tvingas välja mellan att lägga ner kärnkraften och behålla socialförsäkringarna. Jag vill ha utbyggd kärnkraft och fungerande socialförsäkringar, låga stabila elpriser, och överskådliga pålitliga skatter utan skatteväxlingsbluffar som nödtorftigt döljer stora skatteökningar. Internationellt satta räntor kan vi ju inte freda oss mot, men självförvållad elbrist och hemtillverkad överbeskattning är två idiotiska sätt att vinna väljare på. Långt fler människor avskyr (mp) än älskar det, samma gäller (v).

Vad tänkte ni på?