tisdag, januari 11, 2011

Jantelagens antagonist

Det råder en del märkliga kulturer inom de flesta partier i Sverige. Eftersom jag är Socialdemokrat och har ett antal års erfarenhet från politiken så har jag lärt mig vilka som finns inom mitt parti, men för all del även ett par andras. Men i det här inlägget så kommer jag adressera ett av mitt eget partis, och en person som mycket väl kan utpekas som dess första riktiga antagonist. Jag talar om jantelagen inom Socialdemokraterna, och jag talar om Charlie Hansson.


I dag kan jag läsa att Pär Nuders florerar som en het kandidat till partiledarposten inom Socialdemokraterna. Vad som nämligen kan stärka Nuders ställning som kandidat är tydligen "att inom Socialdemokraterna brukar det heta att intresserade kandidater ska ligga lågt". Jag har sett denna interna jantelag inom partiet tidigare, på lokal nivå, och det är knappast en kultur som jag delar.

Jag har sett den ena efter den andra fullfjädrade kandidaten deklarera sitt framtida engagemang som nytt språkrör i Miljöpartiet under den gångna perioden, och jag har sett det med avundsjuka, ända till idag. I dag så ser jag äntligen en Socialdemokrat som deklarera sin kandidatur till ordförandeposten inom Socialdemokraterna, och därmed blir den främsta antagonisten till den interna jantelagen inom partiet.

I dag kan vi alla läsa om Charlie Hansson och om hans visioner för Socialdemokraterna under hans ledarskap. Han kallar sin programförklaring för Affärsplan S, smaka på det ni! Det är säkert lika många som tycker det smakar bra, som jag gör, som sätter det i halsen. Charlie skriver att han är höger inom Socialdemokraterna. Han vill främja tjänstemannasektorn, akademi, entreprenörskap och nya jobb.

Han skriver även att han är vänster för han vill ha ett samhälle där ingen kan falla utanför, satsa ännu mer än tidigare vallöften på skolan, kampen för de hemlösa och minska segregeringen. Han deklarera tydligt att höger/vänster skalan är obrukbar till annat än att söndra.

Jag tycker ni skall läsa hans affärsplan, jag tycker att hans initiativ andas nytt och det andas fräscht och det andas en framtid för Socialdemokraterna. En framtid mycket ljusare än dem som bildas av den debatt som i dag dominerar bilden av mitt älskade parti. Nu får vi se hur denna programförklaring välkomnas av det 122 åriga partiet, kan det möjligtvis vara en 30:åring som utmanar den 92 åriga jantelagen inom partiet.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet
/ Aftonbladet2 / Expressen / Expressen2 /

Nymedia på detta:
Politikerbloggen
/ Martin Moberg / Bios Politikus / Tokmoderaten
/ Johan Westerholm / Peter Högberg / Peter Andersson / HBT-Sossen /

Krassman / In Your Face

7 kommentarer:

Kent K. sa...

Lena Sommestad är det bästa alternativet! Även Veronica Palm bör ingå i den allra översta toppen av partiledning! Övriga gamla betonghäckar MÅSTE bort, de får hitta andra köttgrytor att samlas vid! Partiet måste förnyas och bedriva lite mera vänsterpolitik! Vi behöver INTE ytterligare ett högerparti, det finns redan för många av den varan! Så sluta knäböja vid nyliberalismens altare och låt Alliansen leka på sin planhalva så spelar vi på våran för att bygga ett bättre Sverige där alla får plats! Ett rejält reningsbad av partiet och en lutning till vänster är det enda som får mig att lägga min röst på er igen! Om inte blir det V 2014!

Nemokrati sa...

Varför är ni så väldigt rädda för att vara vänster, i ett klimat där högerextremismen snart vinner fotfäste? Ni skäms för rädslan att kanske bli ihopkopplade med kommunismen, medan moderaterna, folkpartiet, centern i det närmast skrytande slänger sig med högerpopulistiska floskler, och inte på minsta vis gjort upp med sina bruna arv - Björklund med sin burkaretorik, Billström som slänger ut romer utan att skämmas, moderata ministrar med sin oerhört fördomsfulla och uppenbart fascistoida människosyn. Det är makabert. Det behövs motkraft - just från vänster, annars tar ännu brunare krafter över. Affärsplan S? För att blidka vem då? Människor är trötta på hela det konceptet. Nyliberalismen med sin pågående ekonomiska världskrasch, EU-trafficking och människohandel (kort sagt Rut och Rot). Varför står ni inte upp för ert reformistiska arv, som ju historiskt tagit avstånd från kommunism, varför står ni inte för en blandekonomisk modell där offentliga lösningar är det bästa när det gäller många verksamheter, inte minst infrastruktur, energiförsörjning m fl, för "affärsplanerna" har ju grundligen misslyckats? Vinstdrivna skolor är inte heller någon bra idé, om inte vinsten går tillbaka i verksamheten. Vi har usla skolresultat som beror just på avregleringen och att de kommunala skolorna därmed också dränerats på resurser. Vi har överfulla sjukhus. Läkare startar nu nätverk i protest. Folks elräkningar är skyhöga för vattenmagasinen då EU tvingat oss att avreglera för att kunna använda Sverige som u-landsliknande råvaruleverantör. Man misstänker att detta krypande för högern är för att ledarskiktet (Almegasossarna) egentligen bara vill ha ett parti med en politik som gynnar dem själva och deras vinstintressen. Och då kan ni ju lika gärna lägga ner och gå med i moderaterna istället.

Spiff sa...

Låt oss bryta upp och analysera...

"han vill ha ett samhälle där ingen kan falla utanför"
Vem vill INTE det? Är det VÄNSTER? Dags att vakna upp till samtiden... Folk föll faktiskt utanför under sossarnas styre i ungefär samma grad.

"satsa ännu mer än tidigare vallöften på skolan"
Sverige satsar redan idag mest pengar i världen på skola, utbildning och elever, så det verkar inte vara pengar skolan råder brist på. Snarare vanskötsel och just det, "flum"...

"kampen för de hemlösa"
??? Låter åter igen som tomma ord. Hemlösa ökade lavinartad under 80 och 90-talet. Är det ens "vänster" eller partipolitik längre? Vem är "emot"?

"minska segregeringen"
Well, kanske grundar sig i att vi har tagit emot allt för många under allt för kort tid utan att egentligen vare sig ha kompetensen, men framförallt medlen (jobb), vad vet jag? Men borde han/ni då inte redogöra för exakt VAD han/ni vill göra åt saken...

Återigen en massa ord och tomma fraser, s.k "ordbajseri". Men var är lösningarna? Jag tycker fortfarande lösningar och ideer lyser med sin frånvaro. Ni måste sluta leva bland era röda små moln och presentera LÖSNINGAR, inte ännu mera retorik och tomt prat. Svaret brukar vara mer pengar, "satsningar" och att precis allt är oacceptabelt, men var går gränsen? Vad får det kosta?
Det finns nämligen inte ändlösa resurser och Svenska folket betalar fortfarande världens högsta skatter, trots att regeringen Reinfeldt försökt göra något åt det.
Vill ni höja skatten för världens högst beskattade folk?
Skall det vara ännu dyrare att ha anställda i Sverige? OM, tror du några företag kommer satsa på Sverige då? Hur skapar vi arbeten i framtiden? Och hur mycket skall skolan få kosta om inte världens dyraste skola räcker?

Ni är skyldiga väldigt många svar, inte ytterligare massa tomma ord...

Krassman sa...

@Kent K
Lena är ett bra alternativ, men jag är osäker på att hons kulle vara bäst. Jag vill gärna se en kvinna men frågan är om Lena skulle klara att behålla sitt nya mandat vid en valförlust 2014.

Partiet måste förnyas, men då skall vi kanske inte satsa på tidigare statsråd heller. Sedan så måste jag marker mot detta ständiga vänster-höger.

Det finns bra mycket mer relevanta kontrast och berörings ytor som är det. Vi behöver ett parti som tar ett långsiktigt ansvar över politikutvecklingen. Släpp höger och vänster terminologin och lyft istället fram de frågor som oroar och engagerar människor.

@Nemokrati
Den politiska höger/vänster-skalan är inte linjär, det vet vi. Extremhöger och extremvänster ligger varandra närmast.

Högerns politik och deras uttalande som du ger exempel på är inte vår politik. Låt dem visa att deras politik gör skillnad på människor på grund av inkomst, ålder och sexuelläggning. Vi Socialdemokrater gör det inte.

Vi måste just återgå till att bli reformister som du tar upp, men det behöver inte betyda att man skall falal in i ett retoriskt höger/vänster, det handlar om att ge människor möjligheter till att styra sina egna liv. Vänster/höger debatten har funnits inom Socialdemokraterna sedan partiet bildades, men jag tycker inte den kontexten är relevant för att skpa en ny reformism inom Socialdemokraterna.

Du skriver att vi ninte står för en balndeknomisk modell där offentliga lösningar är det bästa när det gäller många verksamheter, jag vill hävda att vi gör det. Men att hävda att driftformen är det avgörande tror jag inte. Jag tycker att kvalitén på servicen till medborgarna skall vaar det avgörande.

Jag tror inte att alla elever kommer att presetar bättre resultat bara för att skolan drivs i privat, kommunal, regional eller statlig regi. Släpp driftsformen och fokusera på det som är avgörande för elevernas inlärning.

Vi har avreglerat en el-marknad som inte var en marknad, Elmarknadens avreglering funkar inte ens i USA. Likadant är det med järnvägen. Det som kan avregleras måste vara en handelsvara där enskilda aktörer inte äger hela infrastrukturen.

Ha ha ha, Almegasossarna, den var riktigt bra och den skall jag ta med mig. Vi skall heller inte glöma brödsossarna som sitter på sina uppdrag runt om i våra demokratiska församlingar för arvodets skull. Vilka företräder dom, och skiljer sig dom något från dessa Almegasossar tycker du?

De Socialdemokrater som röstade på Moderaterna i valet 2010 kan gott byta parti för gott, men det problemet är vårt att adressera. Vi skall aldrig bli Moderaterna ligt, vi skall bli progressiva reformister, och jag tror inte att vi är progressiva genom att diskutera vänster/höger. Vart finns progressiviteten i det?

Krassman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Krassman sa...

@Spiff
Bra initiativ, jag är på...

*Nej all vill inte ha ett samhälle där ingen faller mellan stolarna. Ett samhälle där ingen faller mellan stolarna byggs på solidaritet och att samhällets resurser delas efter principen efter var och en behov, och att det betalas efter var och ens förmåga.

Moderaterna sänker skatterna mest för de med höga inkomster och taxeringsvärden. Sjuak och arbetslösa finansierar det hela med 20 miljarder. Centerpartiet drömmer om plattskatt, Folkpartiet vill avskaffa värnskatten och KD ge större skattesäkningar till pensionärerna. Så Spiff, nej alla vill inte det. De vill bara att de själva inte skall falla mellan stolarna.

Men hur mycket av de satsade skattepengarna går till privata bolag. Sverige är de enda landet i Europa som inte reglerar verksamheters vinster som finansieras med skattemedel. Kanske inte hela orsaklen till skolans låga resultat sett till satsade pengar, men dock en av anledningarna.

Sedan så skulle jag inte vara så säker på detta med satsade skattemedel på skolan är något dåligt. Vi har valt att ha en offentlig utbildning som skall vaar kostandsfri för alla, det är inte samma i alla länder så du måste jämföra med ett land som finansierar sin utbildning genom hela livet på samma sätt som Sverige för att debba jämförelse skall fungera.

Löser man inte frågan så kanske det inte betyder att man är emot frågan, men man har inte gjort det som behövs. Eftersom Charlie Hanssons egen pappa är hemlös så tror jag på att han har en ingång i frågan som kan tillföra en ny politik som kan förbätta fråga och kanske lösa den på sikt.

Jobben är lösningen på segregationen, och Tobias Billström höll presskonferens och berättade under valet 2010 att de senste fyra åren av borgerlig poltik var förlorade år. Man har missat utbildningen tror jag men att som du kräva att Charlie skall ge svar på denna fråga i sin programförklaring käns lite magstarkt. Den borgerliga regeringen har inte ens levererat sin lösning på detta efter snart fem år av styre. Det är inte Charlie som är svaret skyldig här Spiff, han har fokus på att minsak segregationen. Renifeldt har fokus på att sänka skatten för de med jobb. Jag ser skillnaden, gör du?

Vill du rösta på ett parti som har lösningarna eller kan formulera problemen Spiff? Har den borgerliga alliansen lösningarna på problemen i dag tycker du?
Nej du Spiff, det handlar om att beskriva problemen och utmaningarna och sedan vilken politik man tror skall klara uppgiften.

Charlie har inte presenterat en budget med inkomster och kostnader. Om hans politik kostar mer än den sittande regeringens vet vi inte, men låt honom i så fall presentera sin budget till sin afföärsplan innan du avfärdar hans ambitioner. Ta en titt på de YouTube -klipp som finns med ne ung Reinfeldt och fråga dig vad hans budget fanns någonstans.

Vi är skyldiga svaren på frågorna om vår förelsagna politik. Vi kan väl vänta med svaren på dessa tills vi formulerat klart politiken Spiff, eller hur ser du på att detta fungerar? Du kanske ser att den borgerliga regeringen ger svaren i dagsläget på alla frågor som ställs.......

Spiff sa...

Varför räcker inte världens högsta skatter till Krassman? Var tar pengarna vägen?
Ett högt pris brukar rendera hög kvalitet, men det har ju varit tvärtom i socialdemokratins Sverige!
Världens kostsammaste skola som inte ger kunskaper i världsklass, köerna i vården som inte är något att skryta med, ett näst intill obrukbart försvar (Det var snarare "sysselsättningspolitik" eller "regionalpolitik" än försvar av landet), tåg som inte rullar på vintern eftersom "satsningarna" på miljarder skulle bygga tåglinjer ingen reser på, kärnkraftverk som inte servats på tjugo år för att man "satsade" på "hållbar energi" som nu kostar oss dyraste elen i Europa...

Ord och tomma fraser har varit er begåvning och nu sitter vi snart med prislappen. Upp med en hand den som tror att höjda skatter och avgifter samt mer byråkrati skapar nya företag och jobb...