söndag, januari 02, 2011

Pågrund av anledning?

Rick Falkvinge har meddelat att han lämnar sitt uppdrag som partiledare för Piratpartiet. Falkvinges nya titel blir politisk evangelist och nu skall han förkunna med att sprida partiets ideologi utanför Sveriges gränser. Hans beslut att lämna partiledarposten tycker jag är väntad av ett par anledningar. Först och främst tycker jag att Piratpartiets resultat från riksdagsvalet bör ligga till grund för Falkvinges beslut, men om detta yppas det inget.

Jag har eftersökt Piratpartiets eftervalsanalys, och jag vet inte om det är min okunskap men vad jag kan se är att det som kommuniceras utåt är några videoklipp med Falkvinge och Troberg som resonerar kring valrörelsen och partiorganisationen. De har haft en enkät ute bland medlemmarna och en oberoende grupp som tittar på resultatet från denna. Men själva resultatet från detta interna arbetet har jag tyvärr inte kunnat hitta. Falkvinges överlämnande till vice partiledare, Anna Troberg, kan ju vara ett av resultaten.

Partiet satsar nu allt på att rusta och bygga inifrån för att hitta organisatorisk styrka. Det ligger fokus på stadgar och partiet funktionärer eftersom man landat i att politiken tidigare fått äga hela dagordningen. Piratpartiets politik som har legat i fokus har tilltalat 0,65 procent av väljarkåren och precis som Falkvinge och Troberg meddelar så är detta ett misslyckande. Piratpartiet har en vana att bita sig fast i de tekniska detaljerna kring informationssamhället vilket inte skapar någon utökad väljarbas. Frågan är om de någonsin kommer att kunna släppa det bettet.

Piratpartiet vill inte vara som de ”gamla partierna”, men lyssnar man på vad som sägs så är det mycket som nu sker inom partiet som är kopierat från just de gamla. Det råder som tur var ingen copyright på att arbeta som gamla partier och det skall bli spännande och se vad Anna Trobergs nyligen lanserade insändarskola kommer att ge för resultat. Intressant är att Falkvinges avhopp får en lite annan eftersmak när man läser Expressens artikel där han tar upp partiet osunda interna kultur som en av anledningarna till avhoppet.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Peter Andersson / Kent Persson / Lite av varje / Deepedition / Jinge / Tokmoderaten / Mina Moderata karameller / Anna Troberg / Annarkia /

Krassman / In Your Face

4 kommentarer:

PeO sa...

Föga förvånande avhopp. Falkvinge har ju inte direkt rosat marknaden och valet visar ju klart och tydligt att väljarna inte direkt rusar till. Tror att PP kommer att sakta försvinna ut i periferin fr gott allteftersom deras frågor tas upp och blir en del av de etablerade partiernas program.

Kollar man runt på de otaliga bloggar som drivs av folk som kallar sig Piratpartister är det ju ganska tydligt att det egentligen finns ganska lite som förenar dem. Det finns allt från seriösa personer med ett starkt engagemang hela vägen till rena rättshaverister och tokar med mycket dunkla agendor. Att skapa ett "parti" av dessa är ju i praktiken omöjligt. PP har ju de facto ingen egentlig bärande ide. Deras snack inför valet om att kohandla med alla i alla frågor ger väl knappast nån trovärdighet.

Hala flaggan!

Krassman sa...

@Peo
Din politiska klarsynthet har verkligen vunnit nya landsvinningar det gångna året. Din analy på denna sorgerliga sammanslutning av träbenta fildelare är på pricken och precis.

Inte helt oväntat att partiet nu sluter sig och börjar tala om grundorganisation och insändare istället för bloggbävningar och att de skulle vara ett revelutionerande parti. Ny Demokrati 2.0 säger jag...

PeO sa...

"Träbenta fildelare". Word! Likheten med Ny Demokrati hoppas jag även kommer att gälla dårarna i SD men det verkar ju inte riktigt vara så.

Anonym sa...

Takk for en interessant blogg