lördag, januari 22, 2011

Hur och vilka påverkar mätningarna?

Något som ofta debatterades under valrörelsen 2010 var den enorma mängden av opinionsundersökningar som genomfördes. Antalet var fler än vid något val tidigare och dess återkommande rapportering placerade själva politiken i passagerarsätet gång efter annan. Ett problem när man vill diskutera just politiken, en möjlighet om man inte vill diskutera den samma.

Nu skall Socialdemokraterna byta partiledare och jag känner igen mönstret. Det publiceras mätning efter mätning på vilket namn som är hetast, trots att det i dagsläget inte är någon av de "heta namnen" deklarerat sin kandidatut helhjärtat. Jag vill att Socialdemokraterna skall välja partiledare utifrån en tydlig deklaration av en framtida politik och sin syn på partiet. Att vi i valda delar själva medverkar till dessa mätningar och spekulationer underlättar inte utmaningen att lyfta den politsika aspekten.

Just nu så formulerar landets 26 partidistrikt, arbetarekommuner, S-föreningar och enskilda medlemmar vilka kriterier man vill se hos en blivande partiledare. Frågan blir ju då hur och när tilltänkta kandidater tänker leverera sin deklaration som kan matcha den efterfrågade profilen som nu skapas. Vi har sett en enda tydlig deklaration gällande politiska ambitioner för Socialdemokraterna. Det är Charlie Hansson som tydligt givit en signal om vad hans politiska ledarskap kommer att innehålla och prioritera, något som gör denna Jantelags antagonist unik.

Så, vilka är det som kommer att avgöra denna fråga? Kommer de mätningar och spekulationer som media initierat styra Socialdemokraterna till att fatta rätt eller fel beslut, och vem är det som formulerat vad som är rätt och fel. Frågetecknen är många och jag misstänkar att det kommer bli ännu fler. Vad som dock glädjer mig är att partiet lutar åt att man skall kunna välja en ordförande som i dag inte sitter i riksdagen, något som breddar fältet.

Gammelmedia på detta:
Aftonbaldet / DN / SvD / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / SvD2 / Aftonbladet5 /

Nymedia på detta:

Martin Moberg / Tokmoderaten / Peter Högberg / Kent Persson / Tokmoderaten2 / Thomas Böhlmark / Min Moderata karameller / Badlands hyena / Olas tankar / Sandro Wennberg / Ej utgivet material / Peter Andersson / Johanna Graf / Martin Moberg2 / Adventskalendern / Jinge / Piprök / Charlie Hansson /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: