tisdag, april 14, 2009

Hellre jobb än bidrag

Att jobbkrisen slår hårdast mot våra unga på arbetsmarknaden vet vi. Aftonbladet har nu gjort en undersökning som visar att även krisen slår hårdast mot våra unga, utan arbete. I mer än hälften av Sveriges kommuner är unga den grupp socialbidragstagare som ökar mest, enligt kartläggningen. Statsbidrag för att stötta kommunerna när det gäller de ökande socialbidragen blir det med all sannolikhet inget av med. Den borgerliga regeringen släpper sin budget imorgon och vad vi kan läsa oss till så här långt är att kommunerna, och de unga, helt enkelt får vänta tills nästa år. Hur läget ser ut kommunerna och för våra unga på, eller snarare utanför arbetsmarknaden kan vi med ett kryddmått av inteligens gissa oss till, det kommer vara värre än nuläget.


269 av 290 kommuner svarade på Aftonbladets frågor. Så många som 206 – tre av fyra undersökta kommuner – räknar med att tvingas betala ut mer socialbidrag i år än de har budgeterat för. Totalt stiger kostnaderna med 761 miljoner kronor i de 194 kommuner som svarat på hur mycket extra de kan tvingas att betala. TV4 Nyheterna presenterade förra veckan en liknande undersökning, dock med lägre svarsfrekvens. 227 av landets 290 kommuner svarade på den. Även i tillväxtmotorn nummer ett, Stockholm, så spås en ökning av socialbidragen med 16 procent nästa år i en prognos från Stockholms stads utrednings- och statistikkontor, USK. Enligt prognosen har arbetslösheten bland Stockholms unga ökat med 47 procent under det senaste året.

Vilka satsningar på våra unga som Anders Borg kommer att presentera imorgon vet vi inte med säkerhet. Vi vet dock att Centerpartiet vill försämra för de unga på arbetsmarknaden för att på så sätt skapa fler jobb. Om Anders Borg också kommer komma med gammal skåpmat om att sänkta rättigheter och ersättningar för vanliga människor skapar fler jobb, samt att sänkta skatter för de rika skapa ännu fler får morgondagen utvisa, helt otänkbart är det ju dock inte. Oavsett mina spekulationer så ser det onekligen ut som att vi skickar en generation unga direkt till socialen istället för till jobbet. Själv hade jag gärna viljat se fler i jobb, istället för i bidrag.

Gammelmedia på detta:
DN, Aftonbladet,

Nymedia på detta:
Johan Westerholm, Krantz, Jobbävningen

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

bloggare på icedaniel.se sa...

Att börja sitt liv på socialen är inget vidare såklart. Helt klart är jag man ska rösta nej till EU !