tisdag, juli 14, 2009

Alla människors lika värde, eller också inte

Att man skall behöva bevittna den typen av beslut som Litauens parlament idag fattat är för mig en gåta. Att det i Europa år 2009 kan fattas beslut som innebär att det från och med mars nästa år, kommer att bli förbjudet att tala positivt om homosexualitet i litauiska skolor och andra offentliga sammanhang där barn kan höra, tex i media. Förslaget har haft en del turer fram och tillbaka men idag så fattade alltså majoriteten i Litauens parlament som består av den kristna högern för lagen. Lagen skall som det heter "skyddar unga mot skadliga effekter av offentligt tillgänglig information. Förslaget har naturligtvis varit ivrigt påhejat av Påven.

Tolerans och människors lika värde är inget för den kristna högern som vanligt

Eduardes Platoves från Litauiska Gay-förbundet är kritisk. Lagen kommer att institutionalisera homofobi i Litauen, säger han. – Politikerna säger att de vill skydda viktiga moraliska värden, men det de egentligen vill är att driva en häxjakt mot oss homosexuella uppger Eduardes till TT. Jag kan inte annat än hålla med Eduardes och konstatera att den 14:e juli är en svart dag för Europa när det gäller alla människors lika värde och tolerans.

Gammelmedia på detta:
SR
, DN, SvD, Aftonbladet,
SvD2, DN2, DN3, SvD2, SvD3

Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Mia sa...

Jag blir så trött och ledsen!
Men vi får inte ge upp, humanismen MÅSTE segra!

Anonym sa...

Vad kan man vänta sig av ett land med deras historia av nazi-medlöperi, judeahat, katolskt vansinne och kommunism i en enda röra. Var tvungen att titta i kalendern och ja det står 2009. Tragiskt.

Anonym sa...

Underbart ... ett av de få länder som vågar säga ifrån om denna sjukdom rakt ut.Jag gläds och får nytt hopp inför framtiden.

Sara

Anonym sa...

denna lag om moraliska-katolska och andra godkända moraliska värderingar för barn i skolor och förskolor, inkl. massmedia , tv för barn existerar i Litauen för länge sen. Samhället krävde det. Politikerna lyssnade helt enkelt på folket. Nu blev det infört en ny punkt, efterssom alla föräldrar protesterade mot nya saker på skolor och förskolor, såsom nya sagor om två prinsar som gifter sig. och likn.. Det var kraftigta protestaktioner mot traumatisering av barn. Ni får inte glömma att Litauen är ett djupt katolskt land, även om modertn.

Krassman sa...

@Anonym som heter Sara
Som sagt, alla människors lika värde eller inte. Vissa anser att alla är lika värda oavsett kön, sexualitet, etnicitet eller religion. Vissa gör det inte. jag tillhör den första gruppen av människor, du uppenbart den senare.

@Anonym
Din historiebeskrivning kan förklara uppkomsten av lagstiftningen, men den rättfärdigar dock inte lagstiftningen. Det finns en rad länder i Europa som styrs av den kristna högern som dessutom är den största partigruppen i EU-parlamentet och som även är djupt katolska. Vi ser dock inga andra länder som stiftar den här typen av lagar. Litauen skulle behöva, som många andra länder, acceptera att man lever i en global värld och att ha en sekulariserad syn på politiken är något som tillhör framtiden. Konservativa kristna värderingar som hellre talar om skillnader mellan människor istället för likheter kommer inte att göra det.

Anonym sa...

Ta med dig någon av samma kön och ta en svängom utanför Litauens ambassad på tisdag... :-).
http://lindrighuliganism.wordpress.com/2009/07/16/homopropaganda/

Anonym sa...

Det är fantastiskt att något land vågar stå upp mot homo propagandan. Det här beslutet är helt rätt och jag hoppas många länder vågar följa efter nu!

Krassman sa...

@Anonym
Jag försöker leva mitt liv efter grunderna om alla människors lika värde, frihet, jämlikhet och broderskap. Något som du inte delar vilket är sorgligt, men jag respekterar dig ändå och du har samma värde som alla andra på vår planet. Tänk om du kunde resonera på samma sätt?