lördag, juli 04, 2009

Statsmannafloppen är ett faktum

Nu har Fredrik Reinfeldt talat i Almedalen och jag sitter på Wisby Hotel och tänkte ge en första reflektion. För mig så är det en gåta hur Sveriges statsminister under ett tal, på en av de största politiska händelserna i landet INTE talar om det egna landets problem och hans visioner för hur dessa skall lösas. Talet var genomgående en pompös historiebeskrivning som kretsade kring krisen och klimat frågan. Reinfeldt talade närmast uteslutande om dessa två ämnen.

Mona Sahlins (S) direkta fråga till Reinfeldt om att samarbeta med SD, eller Peter Erikssons (MP) fråga om stärkt integritet i grundlagen fick inga svar. Massarbetslösheten, svårigheterna inom sjukvården eller problemen inom svensk skola fick aldrig heller några svar, och nämndes aldrig. Istället fokuserade han helt och hållet att måla en mörk bild av det ekonomiska läget och det stora ansvar som nu vilar på hans axlar att leverera ett nytt globalt klimatavtal. Inga visioner, inga lösningar på dagens problem, inget ljus i tunneln så långt någon kan se. Detta tal kommer utan tvekan gå till historien som statsmanna floppen.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

JudaZ sa...

Inte talar om landet egna problem? Det var ju precis det han gjorde, han ser också vad som är uppenbart at för at det skal lgå bra för sveige så måste vi inse att vi inte är ensama i världen. Vi kan inte ensamma stoppa finanskrisen, vi måste i sammarbete med andra länder göra en färbättring, och på så sätt hjälper vi sverige med många av våra egnas problem. ...du måste nog lyssnat på något annat tal.

JudaZ sa...

Massarbetslösheten förresten? Statistiken säger något annat. Vi är nu på samma nivå som våren 2006 när socialdemokraterna misskötte sverige i en högkonjuktur. SCB har tydlig statistik på detta.

PeO sa...

Recensionen av Reinfeldt får väl ses som att den gode Krassman fått värmesslag. Till skillnad från S och Mona Sahlin som mer och mer blickar innåt och tillbaka i tiden för att finna lösningar - skattehöjningar, wow så nyskapande! - inser Reinfelt att vi inte ensamma kan lösa det hela. Som kommenteras ovan måste man ju se bortanför Trollhättan och Göteborg och inse att jobben INTE skaps genom att kasta skattepengar på döende industrier.

Krassman sa...

@JudaZ-Peo
Ni vet båda mycket väl vilken politik som den Moderata alliansen gick till val på, jobben.

Det var utanförskapet som skulle adresseras och Det var Fredrik Reinfeldt som hade lösningarna. I sitt tal tog han verken upp att det snart finns 24 miljoner arbetslösa i Europa eller att Sverige har den 4:e högsta ungdomsarbetslösheten. Det råder inte bara en finanskris mina vänner, det är en jobbkris oxå.

Under valrörelsen till EU-valet så hävdade Moderaternas toppkandidat Gunnar Hökmark i TV och i artiklar att arbetslösheten i Sverige var en nationell fråga. Detta eftersom vi Socialdemokrater hade det som vår huvudfråga under den valrörelsen. Gunner Hökmark (M) fick sedan tydliga direktiv från Fredrik Rinfeldt att arbetslösheten är en internatinell fråga, så snälla JudaZ. Du behöver inte försöka berätta för oss Socialdemokrater att dessa kriser måste lösas internationellt.

Från SvD: Moderatledaren gjorde klart att inrikespolitiken får vänta till efter ordförandeskapet, vilket fick Muf-ordföranden Niklas Wykman att reagera besviket. Han menade att statsministern åtminstone borde ha tagit upp ungdomsarbetslösheten.

Anonym sa...

Fredriks tal måste ses i perspektivet att Sverige nu axlat ordförandeskapet i EU.

Alla de viktiga problemställningar, som ska prioriteras i samverkan med andra länder kunde han givetvis ha beskrivt så som många politiker går, i några punkter.
Nu valde han i stället bara några huvudteman.
Att få folk begripa att vi egentligen aldrig haft så svåra frågor at befatta oss med. Att klimatfrågan är den kanske viktigaste. Att mycket är svårt att lösa.
Därför krävs det att vi får stöd av andra EU-länder, särskilt av de största.

Detta med klimatfrågan var även en indirekt inrikespolitisk markering.
Det finns bättre alternativ än mijöpartiets verklighesfrämmande förslag, som mp får svårt driva inom en splittrad rådgrön allians och likaså ett splittrat mp.

Den avslutande markeringen var bra. Om ett år är jag här igen och då får ni bestämma vem som ska bestämma

DN har analyserat talet retoriskt och gett det toppbetyg.

Krassman sa...

@Anonym
Men att Sverige skall bli ordförande i EU talade även Mona Sahlin och Peter Eriksson om. Fredrik Reinfeldt gjorde det mer eller mindre genom hela sitt tal.

Även Maud Olofsson gjorde sin tolkning av detta svåra uppdrag som vi står inför, när det gäller ett nytt globalt klimatavtal. Hon sade att det var upp till oss åhörare att sätta press på politikerna. Jag tycker att både hennes och Reinfeldts tal pekar på att dom tror dom kommer att misslyckas i Köpenhamn.

Om det nu finns ett splittrat förslag inom den rödgröna alliansen så kan ju de knappast vara ett hållbart argument i dagsläget. Det är den Moderata alliansen som styr och du kan vara lugn med att klimatfrågan och flera andra kommer att lösa sig i vårt läger tills vi tagit över makten.

Den avslutande markeringen visade att Sverige kommer ha en statsminister som är fullt upptagen med att sköta de internatinella frågorna medans krisen härjar i landet. Föga smickrande tycker jag och MUF:s ordförande. Att en borgerlig tidning som DN har analyserat talet och ger det toppbetyg när det gäller retoriken har knappast något att göra med innehållet i talet som jag skriver om. Avsaknaden av den nationella politiken, oviljan att svara på direkta frågor från tidigare talare och istället leverera en historiebeskrivning som började vid slaget vid Poltava.

Att Reinfeldt är en bra retoriker håller även jag med om. DN tyckte ju även att Göran Hägglund (KD)var en bra retoriker enligt sina analyser. Detta var ju dock innan talet han höll i Almedalen.

Anonym sa...

Memar du på fullt allvar att vi lokalt i Sveirge skall lösa krisen eller? Vi är ju beroende av andra länder och det är ju det som Moderaterna säger till skillnad från Såssarna som blir mer och mer nationalistiskt enögda och mer liak SD som dom talar skit om. GANSka typiskt såssar att bara tro att dom gamla lösningans skall funagra i dag med. Vakna, 2009 å allt det där. Å varför kallar ni det sysselsättning? Bara för att folk skall ha nåt att göra eller? I stället för att tänka SJÄLVA och fatta stt såssarna är körda, mona är en loser som måsste ha med Ohly kommunisnetn.

Krassman sa...

@Anonym
Men snälla du, läs vad jag skrivit i stället för vad dina fördomar säger dig att jag skrivit. Jag kan ju på samma ignoranta sätt fråga dig om du tror att vi löser krisen i Sverige genom att låta andra länder lösa den åt oss. Det är just det som är min kritik mot Reinfeldts tal, som du tycker var så bra. De nationella problemen får vänta tills det är valår, snyggt ansvarstagande, precis som att nationell politik och internationell politik hör ihop och samtidigt måste föras.

Ganska typiskt konservativt av dig att berätta vad Socialdemokraterna tycker och tänker och lita på att din känsla från 1980 stämmer. Lyssna och läs istället vad vi skriver om vår politik.