lördag, juli 18, 2009

Det är skillnad i politiken

Sveriges folkhälsominister, Maria Larsson (KD) har tidigare meddelat att landstingen inte kommer att få några extra pengar för att klara av vaccineringen mot Svininfluensan. Med andra ord, inget oväntat från den Moderata regeringen. Det kan komma att betyda att varje svensk som vill vaccinera sig kan behöva betala upp till 300 kronor. Nynäshamn med Ilija Batljan (S) i spetsen har lovat att kommunens invånare kommer att kunna vaccinera sig gratis mot influensan, oavsett Stockholms läns landstings beslut.


Inga andra kommuner har så här långt utlovat gratis vaccinering och man kan verkligen se skillnaderna i resonemanget när det gäller borgerliga politiker och Socialdemokratiska. - Jag förstår inte varför kommunen ska ta på sig den här kostnaden före landstinget, säger Tyresös kommunalråd Berit Assarsson (M). Men Berit, om landstinget vägrar eftersom att de inte kommer att få några pengar från den borgerliga regeringen då? Då har Anders Lago (S) från Södertälje en klart mer sympatisk hållning än sin Moderata kollega från Tyresö. – Men om det blir så att det kommer att kosta att vaccinera sig så får vi diskutera hur vi ska göra. Självklart ska alla invånare i Södertälje ha den möjligheten, säger Lago till SvD.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet,

Nymedia på detta:
KP


Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Dr Mengele sa...

Det intresssanta i hela denna diskussion är att ingen ifrågasätter VÄRDET av allmän vaccinering. Nu har det på vanligt svenskt vis blivit politskt pajkastnig mellan blocken. Den ena sidan ser till kostnaden som blir avsevärd med osäkert resultat. Den andra sidan hoppas på billiga politiska poäng. INGEN frågar sig om det verkligen är värt med allmän vaccinering. Och slaskpressen med Aftonskiten och Spexpressen skriker ut att "5 miljoner svenskar kommer att bli sjuka". Dom som tjänar på det hela i slutändan blir läkemedelsindustrin.

Krassman sa...

@Dr Mengele
Det ekonomiska värdet har naturligtvis kommit i bakvattnen när det ställs mot mänskligt lidande. Men helt borta är det väl inte. KI har ju räknat på detta.

Från DN:
Får svininfluensan fäste i Sverige kan det få stora effekter på den svenska ekonomin enligt Konjunkturinstitutet (KI).

Om Smittskyddsinstitutets (SMI) prognos om att 40 procent av befolkningen insjuknar kan tillväxten, BNP, minska med 0,8 procentenheter på årsbasis.

I dagsläget räknar SMI med att mellan 400.000 och fem miljoner personer kan drabbas av influensaviruset.

- Om det blir ett lindrigare scenario där 20 procent av arbetskraften tappar två procent av sin arbetsinsats så skulle det innebära 0,4 procents minskning av BNP om man räknar lite förenklat, säger Juhana Vartiainen, enhetschef på KI, till nyhetsbyrån Reuters.

Sedan hur mycket pengar detta rör sig om får man ju då ta och räkna ut. Det viktigaste är ändå att alla skall kunna vaccineras oavsett kostnaden.

Vi har en 22:åring som kämpar för sitt liv och flera som insjuknat. Hoppas någon kan ta och räkna ut dessa kostnader oxå.

Anonym sa...

En 22-åring är ju ingenting jämfört med vamlig influensa. Det här har tappat alla proportioner vad gäller att försök as krämma upp befolkningne med en i grunden vanlig influensa.