fredag, juli 10, 2009

Tragiskt facit, bullshit !

Nu rapporteras det att tjurrusandet i Pamplona har fått ett tragiskt facit, ur människors perspektiv alltså. En man dödats och tre skadats under fredagens tjurrusande under San Fermin-festivalen i Pamplona. Det är i stunder som dessa som jag verkligen får avsmak för vissa traditioner som människan har för sig. Tjurrusning är en Spansk tradition men det vallfärdar tjurrusningsturister från världen över, närmast uteslutande män naturligtvis. Män som knappast känner någon dragning till traditionen utan snarare är adrenalin junkies. Ni som ser några kvinnor som medverkar i denna video kan ju meddela mig detta, jag lyckas inte se någon. De siffror jag hittat visar att totalt 15 personer dödats sedan 1910 i tjurrusningar och det tydligaste motiven är uppenbart att manifestera personligt mod och mänsklig dumhet.

Klicka här för att se filmen från dumheterna.

Det tragiska facit tjurarna drabbas av kring tjurrusning och tjurfäktning i totala siffror har jag dock hittat. 2007 genomfördes dock 2157 tjurfäktningar i Spanien vilket betyder att drygt 12 000 spanska tjurar varje år plågas till döds i denna tradition. Men Spanien är inte det enda landet där tjurfäktning förekommer. Även i Frankrike och en del latinamerikanska länder, t ex Mexiko, Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Panama och Bolivia förkommer detta. Jag tycker traditioner bör bevaras i många fall, men i det här så hittar jag faktiskt inte ett enda argument. Jag tycker att både tjurrusningarna och tjurfäktningen är ett mänskligt lågvattenmärke och bör förbjudas.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet, GP,

Nymedia på detta:

Susanna Haby, Ferie på Gran Canaria, Skogen drottning, Defekten, Säfflemannen


Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jahaja. Så här sitter herr besserwisser i Norrtäje och tycker att dessa barbarer i Pamplona minsann skall sluta upp, så det så. Jag tror dom uppriktigt sagt skiter i vad du tycker. Eller så mumlar dom nåt om den barbariska älgjakten där blodtörstiga svenska jägare dödar tusentals djur för rent nöjes skull.

Krassman sa...

@Anonym
Jahaja, åter en expert som inte läst inlägget ordentligt. Om du tycker att man inte skall uttrycka sin åsikt bara för att det finns andra som inte delar den så har du i alla fall fattat det mesta här i världen lite snett. En sak som jag kan fråga dig direkt är ju då vad du tycker om de turisterna som vallfärdar dit som inte har något med denna vidriga kultur?

Om du inte tror att det finns Spanjorer som delar min uppfattning och är emot detta onödiga blodbad så får du allt läsa på lite.

Kopplingen mellan älgjakten och tjurrusningar och tjurfäktning kommer väl för alltid att vara en gåta min anonyma kommentator, eller har du hört detta på fullaste allvar?

Anonym sa...

Har spenderat en hel del tid nere i Spanien och ja det finns dom som håller med dig i din kritik. Men de allra flesta av mina bekanta där nere tycker som jag skrev att svenskar skall skita i att kritisera saker dom inte förstår. Följt av nån nersättade om svenska mäns avsaknad av stake.

Krassman sa...

@Anonym
Då förstår jag, deras hållning får naturligtvis stå för dom. Jag har min och de har sin. Det är precis som att det finns Isländare och Japaner som är för valjakt vilket jag oxå är emot. Saken som gör detta ännu värre är att detta som dessutom stöds via att EU:s jordbruksstöd. Miljontals euro går varje år till uppfödning av tjurfäktnings tjurar, det måste finnas vettigare saker att göra för dessa pengar. Nej, stop för dumheterna säger jag.