torsdag, juli 16, 2009

Nej till Isländskt medlemskap

Så länge Island fortsätter med sin valjakt så kommer jag förespråka ett nej. Just nu bedriver Island valjakt med utökade kvoter, och vi var många som hoppas att den nya regeringen skulle återkalla beslutet om utökade kvoter som fattades under början på 2009. Island drog sig ur ett internationellt uppskov gällande valjakten 2006 som man då tillämpat i 16 år. De ny kvoterna var en sexfaldig ökning av de tidigare man haft. Jag hoppas verkligen att man kommer kräva ett stopp för valjakten nu när Island tagit beslut om att söka medlemskap i EU. Jag förutsätter att Sverige kommer att ställa detta krav redan under förhandlingarna mellan Island och EU-kommissionen, och jag kommer göra allt jag kan för att politiken skall få denna fråga på dagordningen.


Vi kan ju redan nu se att det kommer att finnas ett Isländskt motstånd när det gäller ett medlemskap i EU. En nackdel är att Island inte skulle få speciellt stort inflytande i EU:s politiska system. Dessutom finns det ett starkt motstånd mot EU:s fiskeregler i Island.- En stor fråga är hur det kommer att gå med rättigheterna att fiska kring och runt Island om landet blir medlem i EU, säger Christian Ketels, doktor i nationalekonomi vid Harvard Business School och Handelshögskolan. Som sagt, fisket finns redan på agendan, nu är det upp till den sittande regeringen på Island om valjakten även skall vara det. Socialdemokraterna och Vänstern-De gröna på Island, som tidigare var i opposition, motsatte sig då valjakten. Det har alltså funnits ambitioner att riva upp beslutet om de utökade kvoterna men ännu har inget hänt. Ynkligt är vad det är Island, ynkligt.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet, DN2, Aftonbladet2

Nymedia på detta:
In Your Face, In Your Face2, Islandsbloggen,


Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

shima sa...

MER VALKÖTT ÅT FOLKET!
Áfram Ísland!

Krassman sa...

@Shima
Valkött åt valarna, inget åt folket.

Antropos sa...

Nej till tennis med Israel för de är dumma. Nej till fotbolls VM i Tyskland för de har strippklubbar. Nej till USA i alla lägen för de är kapitalister...

Kan vi inte bara bojkotta hela världen en gång för alla?