onsdag, juli 22, 2009

Någon som är förvånad?

Att Moderaternas politik är för de redan rika och männen är inget nytt, det har den alltid varit. Vi Socialdemokrater har sedan den första Moderata regeringens budget sett hur den har missgynnat kvinnor och låginkomsttagare. Idag så presenterar Ulla Andersson (V) och Lars Ohly (V) en ny analys från Riksdagens utredningstjänst om inkomstklyftorna mellan kvinnor och män. Resultatet är minst sagt anmärkningsvärt, men frågan är om någon är förvånad?


Sedan 2006 har den genomsnittliga inkomstskillnaden ökat med 12 800 kronor per år mellan könen. 57 procent av de samlade skattesänkningarna som den Moderata regeringen genomfört har gått till männen och bara 43 procent till kvinnor. Den rikaste tiondelen av befolkningen som har tjänat mest på regeringens politik består till 76 procent av män. De har fått 23 procent av skattesänkningarna. Resultatet av den borgerliga politiken blir tydlig under rådande lågkonjunktur. Enligt RUT (Riksdagens utredningstjänst) har andelen i befolkningen som lever i relativ fattigdom ökat från 9 till 11 procent. Andelen kvinnor i denna grupp har ökat från 54 till 55 procent. Här måste det dock blivit ett fel i artikeln, det står nämligen att det ökat från 55 till 54 procent, vilket jag förstår inte är någon ökning. Nåja, den ökade fattigdomen bland kvinnor motsvarar enligt beräkningar cirka 130 000 fler fattiga kvinnor efter tre år med borgerlig regering.

Att en Moderat regering skulle adressera klyftorna mellan könen i sin politik och fokusera på jämställdheten var det väl knappast någon som trodde. Men att den genomförda politiken skulle ge sådan effekt, på sådan kort tid förvånar även mig. Den passiviteten som den Moderata regeringen uppvisat i sina senaste budgetar när det gäller att motverka lågkonjunkturens effekter blir ett hårt slag mot den ekonomiska jämställdheten mellan könen. Kvinnor är oftare visstidsanställda, deltidsarbetslösa, föräldralediga, hemma med sjuka barn, ensamstående med barn eller långtidssjukskrivna än män som grupp. Kvinnorna är förlorarna i det Moderata Sverige, men är det någon som är förvånad?

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Jinge, Sander, JJ.n, Kirkegaard, Emilia, Monica Green, Sjöstedt

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Den nakna framsidan sa...

Jo,jag blir förvånad.Mest förvånad över hur otroligt aningslösa och cyniska kommentarerna är.
Jag skäms över att vara man, har vi inte kommit längre idag 2009?

Precis nu när jag skriver detta, så nås vi av siffror om den ökade fattigdomen i Sverige. Och värst, fattigdomen bland barn.

Det blir säkerligen kommenterat vidare under dagen.

Idag blev jag alldeles matt och besviken. Usch, är det här det Sverige vi vill ha?

Tobias Josefsson sa...

"Kvinnorna är förlorarna" är ju ett sätt att se på det. Ett annat sätt är att konstatera att inkomsterna ökat _även_ för låginkomsttagare (majoritet kvinnor) som omväxling. Sedan kan det ju onekligen bli en ännu bättre fördelning, men det är en annan fråga.

Rent generellt: Vad är bättre - att alla får det bättre eller att en privilegierad grupp får mindre så att den mindre privlegierade gruppen _relativt sett_ får det bättre trots att den inte får mer? Det tål att tänkas på...

Krassman sa...

@Peter
Nej Peter. långt från alla har kommit lägre än detta. Detta är verkligen inte det Sverige vi vill ha, men det har vi fått. Var det verkligen detta som Fredrik Reinfeldt lovade svenska folket?

@Tobias Josefsson
Att alla får det bättre. Skall man skapa förståelse och acceptans för en fördelningspolitik där man betalar efter förmåga och erhåller efter behov så måste alla få det bättre. I alla fall i den världen jag vill se.