söndag, juli 19, 2009

Låt inte KD och ett dåligt äpple förstöra kakan

Regeringens utredare, Anders Milton, presenterade den 15/6 sin idépromemoria gällande förebyggande av oönskade graviditeter. Den har alltså legat en stund, men nu så har promemorian fått publicitet. Rapporten innehåller många bra förslag när det gäller det förebyggande arbetet kring oönskade graviditeter. Det gäller skolans arbete där man tar upp tillgänglighet, användning och attityder gällande preventivmedel. Bra initiativ eftersom internationellt sett svenska ungdomar använder kondom i mindre utsträckning än i andra europeiska länder. Promemorian förslår även att alla hormonella preventivmedel subventioneras för ungdomar och unga vuxna upp till 25 år i hela landet. Här lyfter man även fram hur bra detta fungerat i Norge. Där införde man subventioner på lejonparten av hormonella preventivmedel 2002.

Ja till det mesta, men nej till "skrämsel register"

Vad som däremot givit det största mediala intresset är det integritetskränkande och fullkomligt ologiska förslaget att införa ett nationellt abortregister, med kvinnornas identitet. Uppgifter om abort finns i dag i varje enskilds journal och informationen är bara tillgänglig för den sjukvårdspersonal som vårdar patienten. Hur man skulle använda dessa uppgifter i ett förbyggande syfte är för mig en gåta. Förklaringen som finns i rapporten känns knappast som någon nyhet, där står nämligen följande:

"Abortstatistik där personidentiteten inkluderas skulle dessutom innebära att det förebyggande arbetet avseende oönskade graviditeter skulle kunna förbättras eftersom socioekonomiska och kulturella skillnader skulle kunna uppmärksammas."

När det gäller sjukvården i Sverige så tror jag att kunskapen kring vilka kostnader som finns och vart aborter utförs är väl kända. Att hänvisa till att socioeknomiska och kulturella skillnader skulle kunna uppmärksammas med detta register ser jag tyvärr som rent nonsens. Det måste ju varje landsting redan idag ha kontroll på. Inte helt oväntat så jublar KD över den här delen i promemorian. – Register väcker alltid lite olustkänslor, men jag tycker absolut att idén är värd att pröva. Vi har länge undrat varför vi inte klarar av att förebygga aborter, och får vi reda på lite mer om orsakerna kanske vi kan rikta arbetet på ett klokare sätt, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) till SvD. Så här långt så säger de övriga i Moderata alliansen nej till detta "skrämsel register" av integritetsskäl, och vi får väl hoppas att det håller i sig den här gången. För övrigt så skall det bli intressant att se om den Moderata regeringen nu tar fram de 80 miljoner kronor per år som merparten av förslagen i promemorian kommer att kosta. Vi har ju inte ens råd att ge alla vaccin mot Svininfluensan så man kan ju undra.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Dagen, Aftonbladet, X-pressen

Nymedia på detta:

Westerholm, Rum 101, Mitt fönster , Moderatgodis, JJ:n, Norha4you, Common Sense, Svensk historia, Svensson, Elisabeth, Lenas blogg, Iniskogen, Anders åsikter, Hartman, Alliansfritt, Veronica Palm, Kjellberg,

Nymedia på annat:
Westerholm, Peter Andersson, Alliansfritt, Dalunde, Skriet från vildmarken
, Karlberg

Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Lars Eriksson sa...

Väldigt bra skrivet!

Vilhelmina sa...

Jag tycker att det är sorgligt.

Det är sorgligt att svenska medier för folket bakom ljuset genom att vinkla något många kvinnor i själva verket skulle ha stor nytta av till ett löjligt utspel från "Storebror".

Läs mitt inlägg om varför abortregister är bra, och varför de inte kommer att kunna användas för att sätta dit någon!

http://vilhelminaullemar.se/blogg/?p=472

Vilhelmina

Krassman sa...

@Vilhelmina
Har redan läst ditt inlägg. Abort är lagligt så det går inte att sätta dit någon för det, bara skuld belägga. Om det nu var ett register man vill ha för forskning, varför framgår inte det av promemorian och varför skall det obligatoriskt.

"Abortstatistik där personidentiteten inkluderas skulle dessutom innebära att det förebyggande arbetet avseende oönskade graviditeter skulle kunna förbättras eftersom socioekonomiska och kulturella skillnader skulle kunna uppmärksammas."

Som om vi hade abortmissbrukare som måste avhjälpas eller.

Johan Gill sa...

Man vill väl helt enkelt ha ett enkelt sätt att få fram underlag för uppföljande studier. Dels finns en del uppgifter färdiga, och dels vet man vilka man ska fråga om de vill ingå i den eller den studien.

Det skulle vara intressant att veta om det finns tidigare erfarenheter i forskningssverige om hur knepigt det är att hitta rätt folk till olika studier i sådana här frågor, och om det är en bakgrund till det här.

PeO sa...

Med tanke på att det är KD bakom detta blir man ju lite misstänksam.

Anonym sa...

Abortregister, en idè från KD, självklart att det luktar Skunk,
det var nog det mest intelligensbefriade förslaget jag hört sedan alliansen införde de nya människoföraktande sjukreglerna i vårt land, kan dom bara hitta på elände åt sina medborgare, det är rent SORGLIGT att en sådan regering får styra vårt land !

Thomas Collberg

Camilla Grepe sa...

För att se kopplingen till socioekonomiska förhållanden ska det alltså samköras med andra register, tex skattemyndigheten. Var hittar man övriga önskade uppgifter om "kultur"? Det här förslaget lukta. Illa.