måndag, juli 20, 2009

Ställ in semestern Borg, om du har någon

Det värsta är fortfarande på väg. Så kommenterade Lawrence Summers, Barack Obamas ekonomiska rådgivare det ekonomiska läget för 10 dagar sedan. Trots alla "nu ser vi en ljusning-seminarium" som ordnades under Almedalen så visar de nya siffrorna från Arbetsförmedlingen att ljusningen dröjer. Visst så har både Anders Borg (M) och Sven-Otto Littorin (M) sagt att varsel inte är uppsägningar, vilket dom har rätt i. Men vi skall dock inte låta oss tro att det inte finns ett samband.


Finansminister Anders Borg (M) har ju så sent som under Almedalen konstaterat det som de flesta gjorde för länge sedan. Att huvudfrågan är hur man ska undvika att arbetslösheten biter sig fast efter krisen och att det nu krävs en aktiv arbetsmarknadspolitik. Så Anders Borg (M) och den Moderata regeringen, det är dags att börja jobba på den där arbetsmarknadspolitiken och ta tag idet ökande utanförskapet. I slutet av förra veckan var 245.992 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med 3.769 personer jämfört med veckan före och 105.042 fler än motsvarande vecka i fjol.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, DN2, DN3


Nymedia på detta:
Jobbävningen, Peter Andersson, Roger Jönsson


Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Moderat sa...

"nu ser vi en ljusning-seminarium"
En liknande kommentar drog förre finansminstern Allan Larsson (S) till med i valrörelsen i -91. Vi som var med på den tiden, minns ju hur det blev.....

Krassman sa...

@Moderat
Precis, så det lär inte hända den här gången heller. Tror nog att Allan Larsson ångrar det uttalandet idag. Hörde honom på Socialdemokraternas ekonomiska seminarium under Almedalen och det var ingen ljusning han talade om inte. Dock så går det inte att jämföra dessa två kriser rakt av.

Moderat sa...

Nej, det gör det verklingen inte. Förra gången var det inhemskt - denna gången kommer den utifrån. Därför tror jag att det går snabbare att komma tillbaka.

Lasse sa...

@Moderat
Men det är väl inte den internationella krisen som gör att ungdomsarbetslösheten är betydligt högre i vårt land än i de flesta andra EU-länder?
Det är väl inte heller den internationella krisen som gjort att en halv miljon löntagare lämnat a-kassan när de som bäst skulle behöva den?
Det är väl inte heller den internationella krisen som gjort att oförsäkrade löntagare i brist på a-kassa nu medverkar till att kommunernas socialbidragskostnader ökar med 30 procent bara i år?

Magnus sa...

Nej det är riktigt. Att en halv miljon lämnat a-kassan är endast den enskildes och ingen annans. Framför allt när man nu den flesta gör en nettovinst pga jobbavdraget. Ungdomsarbetslösheten håller jag med om. Hade vi luckrat upp i LAS hade fler unga fått jobb.