onsdag, juli 08, 2009

Denna strålande kärnkraft

Hur många gånger kommer säkerhetsarbetet runt om på våra kärnkraftverk att underkännas av SSM? Det är i alla fall frågan som jag får i mitt huvud efter det senaste avslöjandet när det gäller våra "säkra" kärnkraftverk. Efter det stora antalet incidenter vid Ringhals har Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) nu beslutat att kärnkraftverket måste underkasta sig särskilda villkor. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att den och dess föregångare sedan 2005 har påtalat brister som kan kopplas till säkerhetskulturen vid kärnkraftverket. Men trots att Ringhals genomfört insatser kvarstår problemen.

Med tanke på de rapporter som finns gällande andra anläggningar och dess säkerhetskultur så tycker jag att det är dags att vi inser att de som är ansvariga för säkerheten av våra kärnkraftsverk inte tar säkerheten på det allvar de borde. Liknande tillsyn har vidtagits två gånger tidigare mot svenska kärnkraftverk: Barsebäck 2000 och mot Forsmark 2006. Det är alltså tre anläggningar som under de senaste 9 åren fått denna tillsyn. Det faktum att säkerheten inte tas på allvar kommenterar SSM med följande rader: Bristerna anses dock inte så allvarliga att reaktorerna måste stoppas, utan driften får fortsätta. Däremot menar SSM att säkerhetsarbetet inte ges den vikt som är nödvändig i alla delar av organisationen, vilket på sikt kan äventyra reaktorsäkerheten. Det är dags att lämna den borgerliga hållningen och kärnkrafts kramandet. Ersätt kärnkraften med renare, säkrare och förnyelsebar energi.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet
, DN, SvD

Nymedia på detta:

Wadström


Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Daniel Mathisen sa...

I hear you sister. Kärnkraft är så igår.

Hans G J sa...

Så länge SSM bara hytter med fingret och säger att "ajjabajja, nästa gång ska vi giva dig på moppo!" så kommer säkerhetskulturen på våra kärnkraftverk att degenerera.
Stäng ner en reaktor i ett par månader och sätt personalen på skolbänken. Då ska dom lära sig allt om hur en kärnkraftsreaktor fungerar, HAZOP, ZIL etc., etc...
Blir det nya tillbud, stäng ner reaktorn igen....då lär företagsledningarna vakna....