fredag, juli 17, 2009

Priset för bästa analys till Ulf Bjereld

Riksdagsspärren ligger på 4 procent för att ett parti ska få några mandat på riksnivå. Men om ett parti når över 12 procent i en valkrets ger det också rätt till en plats i riksdagen. Runt om i gammelmedia kan vi nu läsa om Synovates undersökning som enligt siffrorna pekar på att SD står 8000 röster från en riksdagsplats. Enligt Henrik Brors så har inget parti har ännu tagit sig in i riksdagen den vägen, men Sverigedemokraterna ligger nära att klara det i valet nästa år.


Då blir naturligtvis frågan hur nära är dom egentligen? Jag lyssnade på P3 för en liten stund sedan och då intervjuades professorn i statsvetenskap, Ulf Bjereld, som helt klart ger lite mer nyans till Synovates undersökning. Synovates undersökning visar att SD har sitt största stöd i valkretsen Skåne läns södra, med 8,1 procent. En klar ökning från valet 2006 då de fick 5,3 procent, vilket motsvarade 11 272 röster. Vad som alltså krävs för att SD skall lyckas få en riksdagsplats är mer eller mindre en 50 procentig ökning av antalet röster.

Frågan blir ju då hur trovärdigt det är att SD får ihop 25 000 röster i valet 2010. Är det alltså SD som för första gången i Sveriges historia som skall lyckas med att ta en riksdagsplats genom att uppnå 12 procent av rösterna i en valkrets, i think not och det gör inte Ulf Bjereld heller. Antalet som intervjuvas från den berörda valkretsen i Skåne är strax över 500 personer, vilket gör att graden av sannolikhet för en ökning med över 50 procent i det är närmaste obefintlig. Dessutom så är underlaget till undersökningen inte 12000 personer som det rapporteras om utan närmare 15 000 personer.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet, GP, Sydsvenskan

Nymedia på detta:

Wadström, Peters blogg, Åsikter om allt, Queer as i fuck of, Toker, Kierkegaard


Krassman, In Your Face

17 kommentarer:

Anonym sa...

Om vi ska lära av historien, vilket rent allmänt är en mycket bra ide! Så kan vi se att i samtliga val från 1998 och frammåt har SD i den mån de synts i oppinionsmätningarna konsekvent legat ungefär 50% under deras faktiska valresultat. Iom att man nu med ganska liten sprining pollar mellan 3-4% nationell torde saken redan vara biff.

Mikaela H B sa...

Hoppas verkligen att de inte kommer in i riksdalen. Otäck människosyn.

Erik sa...

Vi kommer ta plats i riksdagen efter nästa val, det är jag säker på. Men det kommer ske genom ett resultat på +4 % på riksnivå, inte genom 12 % i en enskild valkrets.

Sigge S sa...

Mona Sahlin kommer säkert att kohandla med dom som hon gör med alla andra extremister från vänster till höger. Förresten börjar ju sossarna själva ha samma nationalistiska tendenser. När det är kris och blåser hårt är det alltid bra att ha nåt utomstående som tillexempel invandrare eller EU att skylla på. SD är ju inte så mycket värre än KD eller V i slutändan.

Krassman sa...

@Sigge S
Tycker nog att du har lite väl livlig fantasi kombinerat med lite väl dålig kolla på vad Socialdemokraterna står för. Sedan så kan du ju ta och läsa på lite vad V och KD står för innan du jämför deras politik med SD:s

Modrat sa...

Krassman: Har du kollat lite vad V stod för innan muren föll? Ja då ville man ha hem sovjetkommunismen till Sverige. Trots att riksdagsgrupp och styrelse sett såg svälten, taggtråden och brödköerna. Var det detta helvete man ville skeppa hem till Sverige. Att Sossar är så desperata sedan att gå till val med detta parti, och då ge minsterposter till Lasse O som satt med i partistyrelsen och som var ledsen när muren föll, är pinsamt. Vilken respekt man visar till alla dessa miljoner människor som dött, fängslats och torterats i kommunismens namn. Så ta du och sanera framför egen dörr, innan du ger dig på SD.

Krassman sa...

@Moderat
Om jag kollat vad V stod för innan muren föll, vad intressant det kan vara i dagsläget att debattera.
Vi kan ju även debatter det som Moderaterna stod för innan muren föll om du vill.

Socialdemokratin har tagit avstånd från det förtryck och massmord som kommunismen stått för, det vet du oxå. Vilka är det du syftar på när du skriver att "man" ville skeppa hem detta till Sverige?

Desperata får stå för dig men att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lagt 12 gemensamma budgetar som givit Sverige ett enormt överskott. Ett överskott som nu ditt parti slarvat bort på skattesänkningar. Skattesänkningar som enligt deras egna beräkningar mest gått till de med redan högst inkomster.

Tycker du att man skall visa respekt för de offer som kommunismen runt om i världen skapat genom att inte samarbete med Vänsterpartiet i Sverige? Nu får du ändå ta och släppa hörnflaggan och kliva in i matchen som spelas idag. När tänker ni Moderater lämna besked om ni tänker samarbete med SD om de kommer in i riksdagen?

Sedan kan du ju tycka att jag skall städa framför Vänsterpartiets dörr, då kan ju du svara på SD frågan och sedan kan du ta och städa framför KD:s dörr på en gång.

Calle sa...

Man kan försöka bortförklara SD:s framgångar hur länge som helst, och i desperationen namn maniskt upprepa för sig själv och andra att SD inte kommer in i riksdagen. Vad man inte kan (eller vill) göra är att försöka förstå framväxten av SD, dvs misslyckandet hos de etablerade partierna. Tittar man på SD väljarsiffror över tiden är det troligt att de tar sig in i riksdagen. Men mer intresant är väl varför de tar sig in i riksdagen. Lovade inte de andra partierna inte ta debatten om den misslyckade integrationen etc, eller var det bara ett spel för gallerierna? Snart kommer väl SD beskyllas för att ligga bakom de 20 årens misslyckade integrationspolitik också, precis som att de beskylls för det mesta annat elakt. Vem som helst inser ju att det är rädda politiker som uttalar sig omfalskt och negativt om SD. Rädda för att en sanningsägare ska ta plats i riksdagen.

Anonym sa...

Sigge S -- kunde inte ha sagt det bättre själv!! Håller verkligen med dig!! Förresten...något som de som förespråkar våldtäckt och personrån i detta land inte har tänkt på är att ju mer folk försöker att tysta SD, ju starkare blir de! Tycker sittande regering ska ta tag i de så ömmande frågorna och inte sticka huvudet i sanden. Hälsningar från Lilla Chicago och Rahmallmö.

Krassman sa...

@Calle
Vad fint du skriver, synd bara att det inte är rätt. Vet inte vilka som försöker bortförklara SD:s existens och deras framgångar men att de sitter i fler och fler fullmäktige runt om i vårt land är väl ändå ett faktum.

Vi Socialdemokrater har alltid tagit debatten med SD där de funnits representerade. Dock inte på nationellt plan tidigare, alltså före Mona Sahlin tog debatten i TV. Vad de andra partierna tänker göra vet jag inte.

Hur SD som inte haft något som helst inflytande över integrationsfrågorna skall beskyllas för den samma kan jag inte riktigt se men man kanske skulle försöka, tack för tipset. Och du Sigge, de SD:are och NF:are som jag debatterat med i bloggosfären är inga sanningsägare, precis som deras partier.

@Anonym
Vilka förspråkar våldtäkt och personrån och vilka är det som försöker "tysta" SD. Det är ju ett brott mot grundlagen.

Jah Hollis sa...

Förspråkar?
Vad betyder det?

Krassman sa...

@Jan Hollis
Det är detsamma som förespråkar men utan e. Kan vara svårt för en otränad att förstå men jag tycker det ändå är ganska lika ;)

Moderat sa...

Krassman; Det är intressant vad V stod för innan muren föll, och att de "plötsligt" inte ville vara kommunister längre, trots att de smörade för all kommunistdiktatur som fanns. Och detta är tillräckligt för att uppmana väljarna att hellre rösta borgerligt än på V. Men Sossar är maktdesperata och väljer hellre makten. Men fördelen är att alliansen kan använda sig av SD som passivt stöd om olyckan är framme. Naturligtvis hoppas jag att alliansen för egen majoritet och kan får fortsätta sin goda jobbpolitik när det vänder. SD gillar jag inte heller, men det är så att de finns dem som struntar fullkomligt i hur många som dör i Irak, Somalia eller Afghanistan, och vill inte ta emot fler flyktingar. Vilket man har sin fulla rätt att tycka, och då väljer man SD. SD:s partiprogam innehåller inget rasistiskt, men anhängarna är farliga. Precis på samma sätt som V :s inte innehåller något, men anhängarna är fulla av hat och rasism.
Sen ditt snack om goda överskott. Ja, förra mandatperioden var det högkumjunktur hela tiden, så det kanske inte är så konstigt. Men tänk om S hade använt mandatet till att få människor i arbete i stället för att öka utanförskapet. Men S ser endast makten som viktig och då använder man endast mandatet för att återväljas.

Krassman sa...

@Moderat
Vi ser verkligen vad er "goda" jobbpolitik ger Sverige. Nu skall Reinfeldt och regeringen vara hela Europas goda samariter, och då finns det inte tid för lilla Sverige.

Även du måste kunna erkänna att oavsett om SD skriver att de står bakom FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna så är deras politik baserad på människors olikheter. Vilket leder till främlingsfientlighet eftersom man ställer grupper mot varandra, vilket i sin tur leder till rasism. Att sedan topp företrädare inom SD uttalat sig rasistiskt verkar tyvärr inte vara något som du noterat. Att du sedan sitter och skriver strunt om V och deras politiska hållning mot kommunismen är ju bara ett skämt sett till det hot som SD utgör mot Sverige och de globala samhälle som vi idag lever i.

Att komma med pekpinnar över hur arbetslösheten eller det som ni kalla för utanförskapet såg ut under den förra mandatperioden var ju ett spännande grepp för att försöka hitta bevis över att den politiken som ni Moderater för. Mest intressant eftersom ditt parti inte ens vill ta ordet utanförskapet i sin mun, och knappast komma med de satsningar som kommuner och landsting behöver för att klara av att minska det nu ökande utanförskapet som denna passiva borgerliga regering nu förvaltar. Den borgerliga politiken kommer misslyckas med jobben vilket kommer drabba våra unga, äldre, sjuka och barnen inom skolan oerhört hårt. Allt det beroende på det som du idag kallar för god jobbpolitik.

Moderat sa...

Krassman: Finanskrisen har gjort att 90 procent av alla länder har taskig ekonomi, vilket även drabbat Sverige. Därför ökar arbetslösheten, vilket är trist. Men innan detta började, så gick 180.000 till jobb, och detta delvis tack vare regeringens politik. Sen är det inget att hyckla med att det en anledningarna är att de inte längre är en "förlustaffär" att gå från bidrag till jobb, som de många gånger var när S styrde. För ni sossar har byggt upp en mentalitet att arbete är frivilligt. Tex hur många är inte förtidspensionerade för att de egentligen är arbetslösa.
När de sedan gäller ungdomsarbetslösheten kan jag hålla med om att de görs för lite, en sak är att luckra upp i LAS, den är endast en gigantiskt hinder för dem som har de svårast att ta sig in på arbetsmarkanden.

Sen ska jag villigt erkänna att jag inte läser SD:s partiprogram, men de finns inget rasistiskt i att kräva att man tar seden dit man kommer, de heller inget rasistiskt att stänga gränserna. Men kan ju säga samma om V, deras syn är att de är fult att vara rik och Israel och USA är orsaken till allt ont. Detta använder då Ung Vänster som är del av Attac och Afa, i sitt hat mot tex politiska motståndare. Att man ger sig på NSF, ND och ibland även SD, är en sak, men att ge sig på tex moderater och kristdemokrater fysiskt, det är ren rasism. Därför gör vi alla bäst att se till att SD och systerpartiet V hamnar där de hör hemma: Historiens sophög.

Krassman sa...

@Moderat
Slutet av 2006 låg arbetslösheten på närmare 4% i Sverige (enligt dåtidens siffror). Anders Borg har själv sagt att det skulle ta två år innan vi skulle se resultaten av den Moderata alliansens politik, och allvarligt talat. Så litar jag mer på honom är dig när det gäller detta.

Den Moderata alliansens passiviteten att inte motverka krisens effekter är uppenbara. Först för två veckor sedan uttalade sig Anders Borg om att NU så var det viktigaste att arbetslösheten inte biter sig fast. Det har vi sagt sedan vår första budget 2008.

Din analys av LAS är felaktig, precis som den borgerliga analysen av A-kassan och sjukförsäkringen. Att sänka den och höja A-kassan avgift och ändra sjukförsäkringen skulle sätta fler i arbete, och hur gick det med det då? Jo åt skogen. Att förändra i LAS skulle motverka ungdomsarbetslöshet stämmer inte, det är inte arbetstagares rättigheter på arbetsmarknaden som är hindret för det unga att komma in på den samma. Dessutom så vill ju inte Moderaterna göra några förändringar av LAS, där är vi med andra ord överens.

"att ta sedan dit man kommer", vad menar du med det? Vad är våra seder som alla "infödda" Svenskar följer?. Om du vill stänga gränserna så är det ett tydligt avsteg från ditt eget partis flyktnig och migrations politik.

Moderat sa...

Jag påstår inte att vi skall stänga gränserna, men om man vill detta är de inget rasistiskt med det. Seden dit man kommer håller jag delvis med om. Ex skall vi inte acceptera några att kvinnor och barn diskriminieras.

LAS är helt klart ett hinder för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Och jag kan inte förstå vad unga arbetslösa som saknar erfarenhet och referenser har att förlora. Att de med lång anställningstid och som är lata och tar varje chans att sitta av arbetsdagen tycker så, de är en annan femma. Men tyvärr är det endast C och KD som flaggat för det hela.