lördag, juli 25, 2009

Detta skulle gjorts redan 2005

Efter att hela dagen funderat över mitt tidigare inlägg om omskärelse på pojkar så är det nu dags att landa i ett ställningstagande. Vi kan börja med att konstatera att omskärelse av pojkar har varit lagligt i Sverige sedan år 2001. Under dagen har jag talat med ett par riksdagsledamöter, läst svar på interpellationer från riksdagen, artiklar, rapporter och bloggar. Jag började i avskyvärda bilder där små barn omskärs, till att sluta i en rapport om komplikationer från omskärelser från USA. Resultatet är att jag nu har landat i att stå bakom denna rekommendation som nu går ut från Sveriges Kommuner och landsting (SKL).

SKL:s uppmaning skulle gjorts tidigare

Vi kan inte blunda för att 2/3 av de cirka 3000 omskärelser som görs idag i Sverige är gjorde "olagligt" i hemmet. Lagstiftningen från 2001 är till för att minska lidandet för barnen som blir i dessa ingrepp. Vi kan ha mycket moraliska och etiska betänkligheter på detta men det är ett faktum att omskärelse förekommer och att det sker i Sverige under former som mer är kända som köksbordskirurgi. Redan 2005 konstaterade Socialstyrelsen i en utvärdering att lagen om omskärelse av pojkar inte fungerade. Orsaken var att många pojkar i Sverige blir omskurna av personer utan behörighet och söker hjälp hos sjukvården för komplikationer. Att lagen sedan 2001 gjort att balansen uppskattningsvis är att 1/3 av omskärelserna görs under rätt former måste se som en framgång. Men det är långt från acceptabelt. Så här åtta timmar efter mitt första inlägg tycker jag att det är dåligt att SKL inte gått ut med denna rekommendation tidigare. Detta eftersom att Socialstyrelsen redan 2005 ansåg att lagen inte haft avsedd effekt som skydd mot att pojkar kommer till skada i omskärelseverksamheten som helhet.

Det finns även en stor skillnad på omskärelse och könsstympning som kan vara värt att ta upp i sammanhanget. Detta gäller även i lagen. När det gäller kvinnor så är ordet omskärelse ersatt med ordet könsstympning, detta eftersom det är olika uppsåt som ligger till grund för ingreppet. Den ändringen i lagen gjordes 1999 och innebär att den som begått brottet utomlands kan dömas enligt svensk lag och vid svensk domstol även om gärningen inte var straffbar i det land där den begicks. Då ändrades även straffsatsen. För normalbrottet är fängelse i högst fyra år i stället för tidigare två. För det grova brottet är minimistraffet nu två år i stället för ett som tidigare.

Några länkar till det som berör omskärelse på pojkar
Lagen från 2001 om omskärelse av pojkar
DN från 2005 om Socialstyrelsen rapport
Studie om omskärelse i USA från 1997

Socialstyrelsens rapport från 2005 om effekter av lagen


Gammelmedia på detta:

DN, SR, Aftonbladet, SvD, Aftonbladet2, Dagen, SvD2

Nymedia på detta:

Lisa Olsson, Ipse Cogita, Jinge, Revolution-Evolution, Ex Oriente Lux, Peo, Black sheets, Ingemar, Mad World, Maria Jinx Larsson

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du uppmärksammar frågan! Fler börjar protestera mot detta, inte en dag för tidigt.

Det finns ett nätverk som heter SNOP - Säg Nej till Omskärelse av Pojkar som verkar för att lagen om könsstympning av flickor ska göras könsneutral.

Vi finns som Cause/Klubb på Facebook samt HBT-communityt Cruiser. En hemsida kommer längre fram.

Vi ses IRL med jämna mellanrum i Stockholm för att jobba med denna fråga och vi består av män och kvinnor med olika kulturella, religiösa och politiska hemvister.

Om du vill kontakta oss för att veta mer eller boka en föreläsning så kan du nå oss på denna adress:

snop.info@gmail.com

Vi huserar tills vidare på denna blog:

http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/

Allt gott, Urban/SNOP

Krassman sa...

@Fröken Sverige
Ja usch, det var mycket otrevliga bilder. Såg dom tidigare när jag surfade runt på ämnet. Det här var på en pojke i USA som blivit omskuren på en klinik.

Enligt den rapporten som finns på omskärelser i USA (finns länkat från in blogg) så förkommer komplikationer i ett (1) fall av 500 omskärelser.

Alla ingrepp som görs på människor innebär risker. De kan dock minimeras, och det är faktiskt detta som debatten handlar om. Inget annat. Jag har letat efter bilder på olagliga omskärelser som gått fel men det är svårt att med säkerhet veta. Oavsett så betyder dessa olagliga ingrepp större risker för barnen.

Vi kan tycka vad vi vill om detta övergrepp, men det finns i verkligheten idag 2000 pojkar varje år som omskärs olagligt. Vill du att detta skall fortsätta eller vill du att landstinget skall göra ingreppet istället?

Fröken Sverige sa...

Krassman: Jag vill att det ska totalförbjudas och att de som gör det ska lagföras.

Vad folk sedan väljer att göra när de fyllt 18 år och med egna pengar - det är en helt annan sak.

Urban/SNOP: Ja, bilderna är från er hemsida. En sida som jag läst och länkat till i flera år och som har övertygat mig in i minsta detalj om att man inte ska stympa små oskyldiga barn.

Mvh

/FS

Krassman sa...

@Fröken Sverige
Jag förstår din hållning, men när det gäller frågan som jag ställde till dig så är det faktiskt inte det ett alternativ, men det är okej.

Frågeställningen är den samma som riksdag och regering hade 2001 när lagen kom till. Omskärelse genomförs olagligt, detta är ett sätt att gör det under former som minimerar onödigt lidande. Du är emot och det respekterar jag, men det löser inte nuläget och rubriker som denna: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2897609.svd

Anonym sa...

Dårar säger att det stegrar upphetsningen,men till vilken nytta om man inte har en villig tjej? eller om pojken ändå har svårigheter att onanera?
Då är det smärtsamt!
Men som sagt... i Bibeln står det att varje man (ungdomar räknades inte då)har en kvinna som måste ställa upp.
THE PENIS IS NOT ONLY FOR MAKING BABIES!!!