tisdag, juli 21, 2009

Inte helt enkelt, men helt enkelt är det fel

Det är EU-gemensamma regler som gör att iranska och Nordkoreanska medborgare inte ska ges undervisning som gör att de kan bidra till utvecklingen av respektive lands kärnvapenssystem. Säpo kanske gör sitt jobb som meddelat detta till lärosäten som anses undervisa i "känsliga ämnesområden". Men att exkluderar studenter som är behöriga enligt de krav som ställs för respektive utbildningar är inget annat än märkligt och diskriminerande. Något som både DO (Diskrimineringsombudsmannen) och Högskoleverket konstaterar.

Svår fråga, men kanske ändå inte ....

Om regimen i Iran eller Nordkorea misstänks för att skicka "studenter" till Sverige för att skaffa sig utbildning för att kunna utveckla sitt kärnvapensystem vet jag inte, men jag misstänker att förbjuda studenter av en viss nationalitet studera reaktorfysik och kärnteknik i Sverige inte stoppar något kärnvapensystem. Jag vill inte heller att det skall stå "designed in Sweden" på någon atombomb men att hindra kunskap på grund av nationaliteten som är stämplad i ett pass ser jag knappast som rätt lösning. No offense, men den första bomben byggdes tack vare en Dansk (Niels Bohr), en Italienare (Enrico Fermi), en Tysk-Amerikan (Hans Bethe) och en Amerikan (Robert Oppenheimer). Men vad vet jag, övertala mig om nyttan med detta så får vi se.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet
, DN, P3

Nymedia på detta:
Divage, Norha4you, Kierkegaard, Hitleresque, Muslimska friskolan

Krassman, In Your Face

11 kommentarer:

Anonym sa...

Men jag gissar att det fortfarande är ok för Amerikanska studenter att studera dessa känsliga ämnen i Sverige, trots att USA är det enda land som någonsin använt kärnvapen i krig, och trots att deras vapenindustri förser i stort sett alla krig med vapen? Svensk/europeisk dubbelmoral när den är som bäst!

/Gustav Wetter

Anonym sa...

Är inte detta lite överdrivet. Alla borde väl få lära sig vad de vill?! Rasism?

Anonym sa...

För det första har USA bättre utbildning i reaktorfysik och Ryssland också än just Sverige. För det andra så tror jag knappast att amerikanska utbytesstudenter skickas hit av USA:s president för att studerna detta eller något annat. Kanske för att spionera på andra studenter som står på någon terrorlista men inte för att tillskansa sig kunskap.

Inget land borde få ha kärnvapen men nu är det så att USA, Indien och Kina har det så är det inte bra, men Nordkorea och Iran har de mest instabila politiska system och utnyttjar alla medel som svaga stater för att få bistånd. Pakistan och Israel är inte heller bra, men nu har de det.

Så jag tycker inte det är diskriminerande, det finns fortfarande en massa länder som får och om iranier som bor i Sverige nekas tillträde, då är det en katastrof.

Johan Westerholm sa...

@Anonym # 3 och Krassman

Just denna forskning och utbildning är något som vi, främst genom FOI, är världsledande på. Vid FOI bedrivs forskning som inte har sin Europeiska like. Vad jag har förstått så har Carl Bildt (M) säkerställt att FOI kan fortsätta detta. Jag ser ingen dramatik i det beslut Alliansen har tagit i att säkra FOI resurser. Tvärtom. Jag bejakar det.

Varför? Saken är enkel. Sverige är såväl ur ett geostrategiskt som ekonomiskt perspektiv (del av den globala BNP:n) tämligen på marginalen. Ändock har vi sedan WWII haft utrikespolitiskt genomslag genom Dag Hammarskiöld, Olof Palme, Hans Blix, Anna Lindh, Jan Eliasson och nu senast Carl Bildt (Urban Ahlin ligger som underdog). Vi har dessutom rent proportionellt haft flest perioder i FN:s säkerhetsråd visavi andra länder givet befolkningsmängd och del av global BNP.

Varför? Ja, inte är det för att vi står ovanför alla andra motsvarande länder.Det är för att vi haft något att erbjuda. Kompetens och information.

Jag har inga problem med detta så länge vi får något tillbaka och så länge (jmfr FRA-lagen) vi inte låter det politiska ledarskapet göra våld på vår integritet och den grundlagsfästa ordningen om rätten till en privat sfär.

I detta fall ger det oss en möjlighet att påverka globala skeenden och att andra länder lyssnar.

mvh

Johan

Krassman sa...

@Anonym 12:48
Det finns dessutom ett antal till länder i världen som har kärnvapen, och antal som haft omfattande program för att skaffa kärnvapen, i alla fall tidigare (Argentina, Brasilien).

Du skriver att det inte är diskriminerade att man alltså utesluter studenter på grund av deras nationalitet trots att de har behörighet för dessa studier.

Jag kan faktiskt inte förstå ditt resonemang här, det är ju uppenbart att det är diskriminering det rör sig om. Om man sedan väljer att stå för den diskrimineringen eller inte är en annan, men att säga att det inte är det är faktiskt fel.

Anonym sa...

har man nu fått ordet diskriminering och rasism på hjärnan bör man nog inte läsa dessa artiklar utan dra en filt över huvudet
tills nästa PK möte.

Krassman sa...

@Anonym 13:43
Eller om man vet vad orden diskriminering och rasism betyder så kan man motverka dess uppkomst och effekter. Men det beror väl på vilken typ av samhälle man själv strävar efter och vill leva i, och det engagemang man själv besitter.

Tips! sa...

Här är bakgrunden till nyheten, om du vill höra och veta mer: http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3182&artikel=2980763

Josephine Freje Simonsson sa...

Kul att ni debatterar ämnet, Gräv-Josse här som gjorde storyn för Brunchrapporten idag.

En sak som inte kom med i inslaget är en anonym intervju med en iransk kvinna som jobbar på ett av Sveriges största kärnkraftverk. Hon menade att det hela är absurt. Om det är något vi verkligen ska vara oroliga för är det att Iran just nu bygger kärnkraft - efter rysk modell.

Hon har själv varit på utbildningar på flera ryska kärnkraftverk och vet hur illa ställt det är med säkerheten, och där ett hierarkiskt beslutsystem gör att fel inte rapporteras.

Vi borde snarare oroa oss för en kommande härdsmälta i Iran, än att de med svensk kunskap bygger atombomber. Enligt den iranska kvinnan på ett av Sveriges största kärnkrafverk borde vi istället bjuda hit varenda iransk kärntekniker vi kan hitta! Inte förbjuda att de i Sverige läser ämnen som "kärnsäkerhet".

Eller som Hans Blix sa idag på Studio Etts uppföljning - vi ligger lååångt efter Iran när det gäller den rent industriella framtagningen av atombomber.

Petter sa...

Israel är en spridare av kärnvapen och kärnvapenbärare - missiler. De samarbetade med apartheids Sydafrika med både kärnvapen och missiler. De har idag ICBM-missiler utstationerade och det skulle Sydafrika också ha om inte apartheid föll. Lika så är Pakistan spridare av kunskap och komponenter för att bygga kärnvapen. Libyen är ett exempel där AQ Khan var inblandad. Och Frankrike sålde yellow-cake till dom.

Vad är farligast? Inte är det Iran som har alla anläggningar under övervakning iaf.

Gräv-Josse Ryska reaktorer klarar alla de säkerhetskrav som finns från IAEA och det är lättvattenreaktorer det handlar om, du vet sådana som Sverige gör allvarliga misstag med hela tiden utan att de exploderar. T ex att säkerhetssystemen inte fungerar. Bushehr reaktorn är inte osäkrare än någon av våra reaktorer. Det är en VVER ingen RBMK alá Litauen.

Petter sa...

Det finns helt enkelt ingen anledning att vara nedvärderande mot allt som inte är västerländskt eller Svenskt. Vi begår massor misstag och gör massor missar också. Och vi ligger långt efter asien i moderna och säkra anläggningar.

Enda industriella kunskapen vi har är att framställa bränsleelement från material anrikat utomlands. Och Iran är också långt ifrån kärnvapen. De får inte vapenmaterial över en natt om de skulle sparka ut inspektörerna. Det skulle ta år och Israel skulle ha bombat anläggningarna för länge sen innan det.