måndag, maj 04, 2009

Kommer privatiseringsivern klarläggas och kartläggas?

Idag så skriver två Socialdemokrater, Magnus Hedberg och Conny Fogelström, om den olagliga privatiseringen av Tibble gymnasium i Täby. Kommunen har inte bara varit ett Moderat skyltfönster utan också dominerats politiskt av statsminister Fredrik Reinfeldt och hans familj under flera år. Nu har ­kammarrätten slagit fast att privatiseringsivern gått för långt. Det är hög tid att granska vad som hänt, skriver Hedberg och Fogelström.


Privatiseringen av gymnasiet som tvingades fram av Moderaterna i Täby bröt mot kommunallagen enligt Kammarrätten i Stockholm. Moderaterna som i text brukar står för fri konkurrens valde här att slumpa bort Täbys största gymnasieskola. Det skedde helt utan anbudsförfarande och priset på 9 miljoner kronor motsvarade endast värdet av skolans inventarier. Det verkliga värdet i form av omfattande upprustningar för kommunala skattekronor och ett inarbetat varumärke beräknas till ett värde av 30–40 miljoner. Något som Moderaterna i Täby alltså inte villa ett de nya ägarna skulle behöva betala till kommunen.

De båda skribenterna efterlyser nu vart medias kritiska granskning av affären och familjen Reinfeldts delaktighet i affären befinner sig. Visst har fallet med Tibble gymnasiet fått utrymme i media men själva det politiska hanteringen från Moderaterna i Täby är inte det som varit i fokus. Vi få väl se om våra två skribenter kan gammelmedia att granska affären ytterligare, och den här gången med andra ögon. Om det nu är SvD som levererar denna granskning, om den nu genomförs, ställer jag mig dock tveksam till. Det passar sig väl inte med tidningens politiska hållning som är
obunden moderat på ledarplats och på övriga sidor inte har någon politisk tendens.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2,

Nymedia på detta:
Peter Andersson,
Peter Högberg, Noord, Reportern, Alla dumheter, Nattportiern

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: