fredag, maj 29, 2009

När kommer Valumaten?

I ärlighetens namn så skall jag först säga att den här idén inte var min från början, det kan ju vart flera som tänkt denna tanke men det var min vän och trätobroder Anders som tog upp detta med mig. Vi talade om detta med valsedlar och att små partier saknar resurser som de stora att kunna sprida sina valsedlar, om de inte är etablerade. Detta tycker jag är ett problem rent demokratiskt. Jag behöver ingen valsedel till F!, SD eller PP till EU-valet, men de som behöver det skall inte ha svårt att hitta den.

Min fråga är, när kommer den?

Så min fråga är följande, när kommer Valumaten? Helt enkelt den skrivare som snabbt matar fram den valsdele du själv valt skall tryckas. Principen är den samma som att stå i kön på banken, posten eller var som. Ni har alla sett dom, dessa biljettautomater som matar fram en lapp beroende på vilken knapp du tryckt. Kundtjänst, kassa eller kanske fond och förvaltning. Det kan inte vara svårt att göra ett system som trycker respektive partis valsedel, efter önskemål. Bäst jag tar upp detta med någon på valmyndigheten för så som det är idag är faktiskt inte bra.

Gammlemedia på detta:
SvD

Nymedia på detta:

Swedenmark, Svensk historia, Svensson, Kent P, Riccardo


Krassman, In Your Face

10 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan ju deklarera via datorn, varför kan man då inte få rösta via datorn?

Krassman sa...

@Anonym
Riktigt bra fråga, den möjligheten borde oxå finnas.Valmyndigheten har en rapport på elektronisk röstning från 2003 där de på slutet skriver följande

"Valmyndigheten vill med detta markera en positiv inställning till en vidareutveckling av valadministrationen med
en fortsatt successiv datorisering där vissa bestämda steg utvecklas och implementeras så att god funktionalitet
uppnås innan nästa fas inleds. På ett sådant sätt kan utvecklingen mot en helt datoriserad röstning ske utan att
säkerheten i genomförandet av valen äventyras"

Hela rapporten hittar du här:
http://www.val.se/pdf/rapport_2003_3_e-rostning.pdf

victor sa...

Det här med elektronisk röstning blev ju katastrofalt i USA. Även i Tyskland har jag för mig att det gick ganska dåligt, i alla fall att deras Konstitutionsdomstol ansåg det vara icke-konstitutionellt.

Problemet i USA har ju framförallt varit att man inte hade något "paper trail": Din röst finns bara i datorns kretsar. Eftersom maskinerna dessutom inte var byggda på open source (och många hade defekta pekskärmar) blev det lite av en skandal (tror någon påstod att de "dåliga" maskinerna skickades till "svarta" områden).

Krassman sa...

@Victor
Jag har oxå hört detta med "paper trail" ingången. Tycker dock att kan vi deklarera via dator så måste det även att fungera att rösta via den samma. Valutamen löser i alla fall detta med valsedlarna och det kan ju bli mycket miljövänligare. Då behöver man ju inte trycka upp massor med valsedlar i onödan.

Från Valmyndigheten rapport hittade jag detta.

Brasilien genomförde under år 2002 parlaments- och presidentval i vilka ca 155 miljoner personer
var röstberättigade. Inför valen anskaffades 400 000 röstningsmaskiner vilka användes vid röstningen. Liknande maskiner med delvis samma leverantörer användes vid val i delstaten Georgia i USA.
E-röstning

På Internet finns möjlighet att prova en simulering av den brasilianska röstmottagningsmaskinen (dock
med portugisisk dialog), under adressen http://www.tre-mt.gov.br/urna.html

I och med att de avgivna rösterna avlämnas i digital form till ett elektroniskt minne i röstningsmaskinerna är sammanräkningen av rösterna i första hand en fråga om att säkert överföra data till
sammanräkningen. Därefter kan sammanräkningen ske helt maskinellt.

victor sa...

Men att deklarera och att rösta är inte samma sak. Vid deklaration får du ju en bekräftelse på att de uppgifter som skickats in är korrekta och om inget stämmer kan man lösa det med Skatteverket.

Vid val är det ju dock centralt att vad du röstar på är hemligt. Din röst ska ju inte kunna associeras till dig, alltså kan du inte kontrollera på samma sätt att rätt uppgift gått fram. Att rösta helt elektroniskt blir ju därför opålitligt.

Idén om valumaten som printar valsedlar on demand tycker jag däremot verkar intressant.

Krassman sa...

@Viktor
Du har naturligtvis rätt om elektroniskt röstande, jämförelsen med deklarationen var ju helt knas inser jag. Det skall vara om man i så fall går med på att göra avkall på hemlighetsmakeriet och låta registrera vad man röstat på, vilket jag och ett par till säkert skulle ställa upp på. Vore ju skönt att kunna bryta en av alla tabu ämnen som man inte skall tala om. Du vet, vilka man röstar på och hur mycket man tjänar.

Anonym sa...

Valhemlighetens avskaffande kan man ju diskutera ur ett rent demokratiskt perspektiv. Att S och andra med sina rötter i totalitära tankesystem utan valfrihet tycker detta är lajbans förvånar väl ingen. Vi andra tycker nog tvärtom.

Krassman sa...

@Anonym
Ha ha, du röstar alltså borgerligt! Då vet vi det, och mer behöver vi ju inte veta. Det är ju ingen skillnad på de där tröttmössorna i den borgerliga ringhörnan ändå.

Anonym sa...

Nu avslöjade du dig allt. Raljera om en av demokratins grundideer visar väl bara var du står på en skala. Om S och den övriga tokvänstern skulle få bestämma hade vi väl inga val överhuvudtaget. Då kunde Mona Stalin och Lars Lenin styra precis som dom ville. Och då skulle ju såna som du rensas ut illa kvickt är jag rädd för.

Krassman sa...

@Anonym
Öh, jaha ja. Där slog du verkligen huvudet på spiken. Men om man gottmed på det personligen för att kunna rösta via nätet då? Synd att du lämnat din ip-adress nu Anonym, det blir arbetsläger för dig när vi kommer till makten. Suck, vad är det för fel på människan.