måndag, maj 11, 2009

Soros, Krugman och Calmfors kan väl inte räkna!

Igår kväll hörde jag den amerikanske finansmannen George Soros beklaga sig över regeringarna i Europa inte följer Barack Obamas exempel och tar i ordentligt när gäller att möta lågkonjunkturens effekter. För någon månad sedan såg jag Nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman på TV, han kommenterade krisen som han funderat en hel del på. Då hade just Barack Obama tagit nya politiska initiativ och genomförde investeringar på miljarder och åter miljarder dollar, vad sade Krugman om detta? Jo han tycker det var för lite, det behöver göras mycket mer. Vad sade då Krugman om de satsningar man nu gör i Europa? Förmånliga lån till industrin och bankgarantier för att säkra finanserna. Jo, han tycker att Europas ledare inte förstått allvaret i situationen och att dom gjorde ännu mindre än vad Barack Obama gjorde.

Varför lyssna på andra, tänker Borg. Dom kan säkert inte ens räkna.

Lars Calmfors som leder det finanspolitiska rådet som tillsattes av Anders Borg själv efter valet 2006. Rådet, med flera tunga nationalekonomer, har i uppdrag att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik. Calmfors har tidigare riktat kritik mot den Moderata regeringens initiativlösa ekonomiska politik. Nu har det finanspolitiska rådet åter kommit med kritik mot den Borgerliga regeringen. Calmfors och ledamöterna i rådet (utom Lars Tobisson) vill se kraftigare stimulanser för att motverka "sysselsättningskrisen". Likaså menar rådet att utgiftstaken i statsbudgeten inte tillåtas begränsa möjligheterna att stimulera ekonomin. Statsbidragen till kommunerna bör också höjas mer än vad regeringen planerar.

Rådet säger även att
regeringen har en övertro på jobbsökaraktiviteter i lågkonjunkturen. Vi har alltså ett antal prominenta ekonomer och även världens rikaste och mest inflytelserika finansman som pekar på att insatser och investeringar krävs. Men vad säger då Sveriges finansminister Anders Borg? Anders Borg tycker dessa tankar är för riskfyllda samt att osäkerheten är för stor. Han anser även att en höjning av a-kassan skulle bli väldigt dyr och skulle ge andra icke-önskvärda effekter. – Då riskerar vi att få en arbetslöshet som biter sig fast, säger han. Ja du, Anders Borg! Varför lyssna på personer som Soros, Krugman eller Calmfors när du själv är en sådan visionära politiker och duktig på att räkna. Gud hjälpe oss säger jag bara.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Westerholm, Peter Andersson, Nordling, Viktor, Lasse online, Krantz


Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja gud hjälpe oss, när alliansens gud, marknaden har svikit dem, vad kan kommer hända med oss då?

Vi kan ju alltid hoppas på nästa val.

Sofia Hedman (MP)

Claes Nordmark sa...

Jag har svårt att förstå att folk ser upp så mycket till Borg när, som du skriver, tungviktare som dessa herrar sågar hans politik...

Bra inlägg! Det här ska vi fortsätta prata om så att folk förstår att Borg inte är Socialdemokrat, vilket han gärna vill göra sken av.