söndag, maj 17, 2009

Rödgrön opposition, om de unga får välja

Söndag och ett fantastiskt vackert väder. Är uppe tidigt, är på besök hos bror och hans familj i Sigtuna. Barnen vaknade tidigt och jag kände på mig att det var något speciellt idag. Mycket riktigt, SvD presenterar sin Sifo-mätning för maj månad. Oppositionen kammar ihop 48,7 procent mot borgerlighetens 45,1 procent vilket är en ökning med 2,4 procentenheter från mätning i april. Värt att notera är att de unga väljarna (under 30) som väljer att lägga sin röst på (S)-(V)-(MP). I den gruppen så har oppositionen ett rejält övertag med hela 40 procentenheter. Regeringen samlar bara 25,2 procent av de unga medan oppositionen får 66,7 procent, alltså två av tre.


Det kanske inte är så konstigt att det är de som skall bli Sveriges framtid som väljer att lägga sin röst på den rödgröna oppositionen. FRA, Ipred, miljö och jobbfrågan måste ses som de frågor som tydligast skickar signalen till de unga att en annan framtid är möjlig. Jag och många andra som jag talat med upplevde att det var något som hände på 1:a maj i Sverige. Det kändes verkligen som att arbetarrörelsen samlade sig på ett sätt som jag inte hade känt tidigare. Det kändes som att det var dags att fokusera, vinna valet och lägga tjafset åt sidan. SD forsätter att göra en strålande insats och hamnar för Sverigedemokraterna fjärde månaden i rad under 4 % spärren.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Noord, Swedenmark, Svensson

Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fast på jobbsidan kan ju knappast den rödgröna röran göra något för ungdomar. Slopa las och se till att sänka lönerna, först då blir det attraktivt för företag att anställa unga.

Nu verkar ju inte varken alliansen eller facken just detta, men det kommer knappast hända med socialister och kommunister vid eventuella valseger för er.

Kontemplerande kille sa...

Ni sossar vill ha större massinvandring (än de 102 000 per år som vi redan tar in), och dessutom vill ni ta in fler asylflyktingar (vi har redan störst intagnngskvot av asylflyktingar i Europa , 56 per 10000 invånare, medan Frankrike på andra plats tar in 17 per 10000).

Vansinne...

Krassman sa...

@Anonym
Se där har du ju helt fel bara. Läs på och kom gärna tillbaka, både i frågan när det gäller trygghet för unga på arbetsmarknaden och deras lönevillkor. Och även vad vi Socialdemokrater tänker göra för att få bukt med ungdomsarbetslösheten som nu råder i Sverige.

@Platinaapa
Ett par frågor till dig. Vad skiljer invandring mot den termen som rasister som SD och ND använder som är den du använder, detta med massinvandring? Vad har flykting och asylpolitiken att göra med Sifo mätningen. Och ser du detta som ett problem eller gör du bara ett konstaterande.

PeO på söndagen sa...

Var det inte Churchill som sa att man inte har nåt hjärta om man inte är radikal som ung och ingen hjärna om man inte är konservativ som gammal eller nåt. Synd bara att S knappast är radikala numera utan bara kommer med gamla ideer och uppblåsta visioner. Om ni får bukt med ungdomsarbetslösheten denna gång vete f*n - förra vändan 2002 blev det ju tvärtom, den ökade groteskt. Visar väl bara på att vallöften, valfläsk och "vi skall minsann bla bla bla" oftast är tomma löften. MAKTEN är det enda man vill åt. Eller hur?

Krassman sa...

@Peo
Makten för att kunna investera Sverige ur krisen och se till att den orättvisa politiken som den borgerliga regeringen driver upphör. Idéer som fungerar behöver inte vara dåliga bara för att dom inte är nya. Det är inte köttfärs vi talar om Peo.

PeO sa...

Vänta nu lite här. Utgår du ifrån att era föreslagna ideer fungerar bara sådär rakt av? S har en ide och en intenion och sen *VIPS* är det verklighet. Tror inte det. ALLA partier lovar runt för att komma åt köttgrytorna och sen efter valet blir det backa, backa på den ena punkten efter den andra. En annan aspekt är att vi har ett läge idag men ett helt annat om ca 18 månader när valresultatet ger den sittande regeringen handlingsfrihet. S tjatar om att man skall "invstera Sveige ur krisen" men ni har inte tänkt på att detta kanske investerar Sverige in i en annan kris av annat slag. En där skattehöjningar och bidrag och "arbetsmarknadsåtgärder" blir en tung börda som leder till exakt det vi ser idag. Enda investeringen för Sverige är att skippa kronan, ge människor mer frihet att försörja sig själva, skapa nya företag och minska statens inblandninng i den enskilde individens liv. Varifrån kommer detta behov av att trycka ner kollektiva korporativa saker i halsen på folk? Inse att den tiden är förbi - individen vill ha frihet att forma sitt eget öde. Vad tycker S om IPRED? Bodström samhället är bara en västafläkt av det vi ser komma...

Krassman sa...

@Peo
Var det det jag skrev i min kommentar? Vilka skall du rösta på den 7:e juni då Peo?

PeO sa...

JA inte fan på S eller M. Det blir PP så vi kanske fär in några som sätter sig på tvären mot makten som håller på att stänga Internet för oss.