fredag, maj 01, 2009

Har PP större ambitioner än sina kusiner i Adenviken?

Enligt torsdagens mätning så noteras Piratpartiet på 5,1% vilket skulle betyda att de då skulle ta plats i Europaparlamentet. Blir detta en realitet på valdagen så skulle PP:s toppkandidat Christian Engström ta plats i i parlamentet. Jag är inte ett dugg förvånad över resultatet och jag kan bara gratulera PP och beklaga den samlade oppositionen och den borgerliga majoriteten. Förra gången då SIFO ställde frågan (feb-09) fick partiet 0,3 procent. Utan de etablerade partiernas fummel och otydlighet i frågan kring FRA och Ipred så hade dessa siffror aldrig varit aktuella.

Vad tycker ni om arbetares rättigheter och klimatkraven?

Mätningen visar även att Junilistans politik och tidigare framgång var mer eller mindre ett "one hit wonder. Junilistan fick i valet -04 14,4 procent av rösterna. I den här mätningen får listan 1,3 procent. Att inte ha ett samlad politik och missköta väljarnas förtroende har straffat Junilistan hårt. En fråga som blir ganska tydlig i mitt huvud är ju dock vilken framtid som PP erbjuder Europas medborgare. Vad kommer PP:s politik står för, förutom fri nedladdning av upphovsrättsskyddat material och nej till avlyssning av medborgarna.

Vart befinner sig PP i den större politiska världen och är de vänster eller überliberaler? Har dessa pirater en bild av en annan värd med en annan ordning eller har de endast samma ambitioner som sin kusiner i Adenviken? Frågorna hopar sig i mitt redan trånga huvud. Kommer PP att klara av att mobelisera sina väljare på valdagen och behålla deras sympatier, med deras relativt tunna partiprogram. Jag har svårt att tänka mig att 100–150 000 personer kommer att avlägga sin röst till ett parti som "endast" vill driva dessa frågor i parlamentet. Bilden av att Europaparlamentet påverkar allt från frukostflingorna till klimatkraven har blivit tydligare och tydligare för väljarna och är det verkligen ett så "smalt" parti som PP som man vill se tillvarata de svenska intresserna. Vi får väl se, vi har ju sett smalapartier göra framgångsval tidigare i både kommun, landsting, riksdag och EP-val. Alla minns väl Planskilda korsningspartiet från Österåker, Sjukvårdspartiet, Ny demokrati och Polska familjeförbundet.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:

Johan Westerholm, Tommys tankar, Noord, Ekeroth, Scaber Nestor, Ian utan Bert


Krassman, In Your Face

15 kommentarer:

Niklas Starow sa...

Får jag fråga hur Junilistan har misskött väljarnas förtroende?

Anonym sa...

Piratpartiet tar inte ställning i andra frågor än mänskliga rättigheter och immaterialrätt. Vi vill stärka skyddet för mänskliga rättigheter, särskilt privatlivet, och särskilt på Internet. Dessutom vill vi reformeras upphovsrätten och avskaffa patenten, för att vi menar att upphovsrätten i dagens form och patenten nuförtiden inte gynnar skapande och innovation. Ärligt talat: vem bryr sig om frukostflingor när demokratiska principer är hotade? Demokratin är själva förutsättningen för att kunna bry sig om frukostflingor; om demokratiska principer nedmonteras kommer vi inte kunna ändra regleringen av frukostflingorna. Om det är något jag finner ens tillnärmelsevis lika viktigt som demokratiska principer är det miljön, eftersom det handlar om stora delar av mänsklighetens överlevnad (därför försöker jag aldrig omvända miljöpartister).

Anonym sa...

Om ens Parti inte bryr sig om viktiga frågor är det kanske dags att byta parti istället för att lura sig själv och hitta på olika ursäkter för deras betende. Efter att ha sett de olika partiledarnas intressen för att vara med och leka i diverse TV-soffor och allmänt bete sig som såpastjärnor istället för att föra politik med substans. Skådespelare är ett bra yrke för dem när de avgått.

Krassman sa...

@Niklas Starkow
Jag tycker att väljarflykten från Junilistan talar om att de inte förvaltat förtroende så väl. Däremot så har jag ingen egen analys eftersom jag inte röstat på dom. Däremot så kan jag gissa att flykten beror på en rad anledningar.

Det kanske kan vara saker deras tvivelaktiga anställningar och resor, vilken nytta de verkligen gjort, Sören Wibe och talet om affären med Libertas.

@Calandrella
Jag tycker det ändå låter som ett ganska smalt parti. Avskaffa patenten var dock något nytt jag fick lära mig av dig. Alla frågor tar ju avstamp i att det finns en demokrati och det är genom den demokratin alla har rätt att påverka.

Sedan så kan man ju undra hur gränsdragningen går mellan en fråga som inte rör mänskliga rättigheter och en som gör det. Rätten till en bostad, rätten till arbete, rätten till sjukvård, rätten till stöd och service oavsett inkomst. Rätten till ett eget land och rätten till medborgarskap. Rätten till att gå i skola, rätten till äktenskap oavsett kön.

Kan dock inte se det som att demokratiska principer nedmonteras men däremot att vi har en utveckling när det internet och övervakning som går åt helt fel håll. Vi har över 1,7 miljoner människor som laddar upp/ned upphovsrättsskyddat material i Sverige idag och detta måste lösa sig. Däremot så ställer jag mig inte bakom att upplösa upphovsrätten, däremot förändra den och hitta sätt som kan göra den olagliga upp/nedladdningen laglig.

Ola sa...

@Krassman: Upplösning av upphovsrätt finns inte på Piratpartiets program vilket du säkert vet efter att ha läst http://www.piratpartiet.se/politik/upphovsratt

Att förändra den för att göra den mer balanserad är just exakt var PP vill, så välkommen till oss!

Och om du inte ser EU som en alltmer odemokratisk koloss får du gärna framföra sakargument till varför det är så. Själv är jag som pirat någorlunda bekant med Lissabonfördraget för att säga att det är högst oroväckande ur demokratisynpunkt.

Krassman sa...

@Anonym
Ha ha ha, den var bra. Dock är det ju så att det är inte partiledarna som är partierna. Partiet är de stadgar och de partiprogram som är antagna för respektive parti. Inte dess företrädare.

@Ola
Okej, jag skall kolla vad ni skrivit om upphovsrätten. Vet inte om jag skrev någonstans att ni vill upplösa upphovsrätten? Det var ju Calandrella som skrev det där mad att avskaffa patenten som jag reagerade på.

Ewa-Lena Jansson har skrivit en motion om att förändra upphovsrätten till vår partikongress nu 2009 så jag avvaktar nog den innan jag hoppar på ert parti ;). Dessutom har jag ju själv varit med och skrivit en motion om gällande stop mot mer integritetskränkande lagstiftning. Din sista fråga som inte kan ses som något annat än tänker jag besvara som följande.

Det finns bra saker i Lissabonfördraget och det finns saker som är mindre bra i Lissabonfördraget. På det hela taget är det bättre en det nu gällande Nicefördraget.

Selma sa...

Angående Lissabonfördraget så håller jag med om att det är bättre än Nicefördraget. Jag har lite svårt att förstå varför PP är emot det, då det faktiskt ökar demokratin i EU. Visserligen på medlemsländernas bekostnad, men Piratpartiet är väl inget nationalistiskt parti?
Hellre ett starkt, demokratiskt EU än ett svagt odemokratiskt Sverige säger jag.
Röstar på PP ändå, eftersom Lissabonfördraget knappast är en stridsfråga idag. Det är ju klubbat för Sveriges del.

ed sa...

Vem bryr sig om hur de röstar, du måste ju fatta att alla andra frågor är HELT meningslösa om vi bor i ett stasi land... vi måste pressa framåt för integritet och ett fritt internet!

De andra frågorna kan vi ta ställning till när vi inte längre är övervakade. Jag skiter väl i lissabon och storleken på tomater och alla andra pissfrågor man sysslar med i EU idag, när alla mail jag skickar och varje samtal jag ringer avlyssnas.

Krassman sa...

@Ed
Du kan ju alltid ringa eller skicka vanligt brev om du inte vill att någon skall läsa det du skickar...eller så kör du krypterat.

Fredrik Lejnell sa...

"Du kan ju alltid ringa eller skicka vanligt brev om du inte vill att någon skall läsa det du skickar...eller så kör du krypterat."

Det är precis sådanna där uttalanden som gör så att jag lägger min röst på PP! Varför ska man behöva " gömma " sig för att få ha en privat kommunikation. Varför ska min läkare behöva installera ett krypteringsprogram när jag skickar ett mail till honom? Varför ska man behöva skicka vanlig post för att inte behöva få brevet läst?

Sen undrar jag varför vi har en regering som uppenbarligen skiter i lagar o förordningar när det gäller internet tänker då FRA

Men vill JÄTTE gärna vara bäst i klassen när det gäller IPRED.

Vi ska alltså inte kunna ha privat kommunikation men vi skall ha en stark upphovsrätt som dessutom skall ha en egen privatpolis som ser till att den upprätthålls.

Det är sådana här idiotiska saker som får mig att lägga min "VIKTIGA" röst på ett parti som Piratpartiet för det är det enda partiet som faktiskt står för demokrati! Eller rätten att inte bli avlyssnad eller förföljd av en maffia industri är kanske inte demokrati det är bara frågor som skatter vård o skola som är demokrati? Vakna för fan o inse att allt detta är ett steg i helt fel riktning och sluta kasta skit på Piratpartiet för att dom uppenbarligen är dom enda som har förstått detta!

Krassman sa...

@Fredrik Lejnell
Men ta det lite lugnt nu innan hjärtat strejkar. Om du läst mitt inlägg och tidigare kommentarer så vet du att jag precis som du är motståndare till massavslyssning som FRA. Kommentaren till Ed var ironiskt menad, men det är svårt med ironi i text ibland, det vet jag.

Du får rösta på PP på vilken bevekelsegrund du själv önskar. Jag finner det dock märkligt att ta ställning baserat på någon annans sätt att uttrycka sig. Jag tycker själv man bör ha en egen uppfattning, inte en uppfattning baserad på att man inte delar andras uppfattningar. Sedan kan jag inte svara på regeringens förehavanden vilket du säkert förstår.

Du får gärna propagera vad du vill men med tanke på att du skriver följande "Vakna för fan o inse att allt detta är ett steg i helt fel riktning och sluta kasta skit på Piratpartiet för att dom uppenbarligen är dom enda som har förstått detta!" så vet du inte vem jag är eller vad jag står för.

Tycker det är trist att du skriver jag kastar skit med min frågeställning om PP och deras hållning i andra frågor än denna. Jag tror att många väljare vill ha svar på den frågan nämligen.

Tycker det är trist att du tycker att jag är sovande, men vad vet du om det. Välkommen igen med mer synpunkter, men tänk gärna på tonen du använder, om du vill se dig själv publicerad det vill säga.

Fredrik Lejnell sa...

"Tycker det är trist att du skriver jag kastar skit med min frågeställning om PP och deras hållning i andra frågor än denna."

Jag tror vi har olika synpunkter när det gäller detta. Jag förstår inte varför man hela tiden måste fokusera på att Piratpartiet är ett fokusparti. Som om att folk som tänker rösta på PP inte redan vet detta? Finns det ingen "riktig" kritik att ge istället?
Varför måste man ställa frågor på saker som är jätte lätta att ta reda på själv genom att surfa in på http://www.piratpartiet.se och läsa om var vi står i dom olika frågorna. Då kommer man snabbat få svaret att vi inte tar någon ställning om något annat än det vi tycker är viktigt. Att man sen sitter och upprepar sig själv " vad tycker ni om ditt o datt" finner jag bara märkligt ungefär som att man inte lyssnat på vad den andra personen precis sa.

Att Piratpartiet driver en smal linje av politik är väll knappast i dagens Sverige något dåligt?
Inte ens ditt eget parti förstår ju dessa frågor än. Du har väll inte glömt bort vem FRA´s fader var?
Inte var det Rick Falkvinge eller Christian Engström i varje fall.
Att du sen personligen inte gillar dessa lagar tycker jag är jätte bra. Det finns en anledning till att dom flesta Piratpartister är ungdomar.

Där har du också en sak som bloggare och medier också hela tiden hänger upp sig på.
Ungdomar är inget bra för ett parti, hörde jag idag på jag tror det var SVT.
Är det konstigt att ungdomar inte bryr sig om politik, när våra svenska medier och bloggare spyr ut sådana kommentarer jämnt och ständigt. Jag personligen tycker det är jätte bra att vi har ungdomar som faktiskt brinner för politik om än av tråkiga skäll men visst brinner dom nu som aldrig förr. Jag själv är ganska ung nyss fyllda 26 och jag börjar bli ganska trött på att få massa slag under bältet.

Jag är öppen Piratpartist.
Jag får ständigt höra att vi är oseriösa jolt pundande data nördar som bara vill ha allt gratis.

Tänk om jag var Socialdemokrat. Hur skulle det låta då?

Jag är öppen Socialdemokrat.
Jag får ständigt höra hur jävla dum jag är som värnar om jobben och vill att folk ska kunna få socialbidrag och jobba svart.

Skulle inte tro det.

Vad är det som gör er eller alliansens politik så mycket viktigare än Piratpartiets.?
Att ni har en större bredd? Fler valfrågor ni har möjlighet att bryta? att ni har äldre väljare?

Låt mig göra det klart för dig. Jag har själv röstat på socialdemokraterna och en gång vänstern.
Jag skulle personligen inte vilja behöva rösta på Piratpartiet. Men jag tycker dessa frågor faktiskt är viktigare än jordbruksfrågor eller hur mycket en gurka ska få vara böjd.

Det är väldigt konstigt att man inte belyser Piratpartiets frågor som viktiga?
Att det finns olika grader på hur viktiga politiska åsikter är förstår även en vanlig arbetare som jag.
Men att Integritet, privatliv, rättssäkerhet inte skulle ligga på top 10 är något nytt för mig. Detta är ju däremot uppenbarligen bara Piratpartiet som ännu förståt.

Det känns som att folk (Bloggare) och medier på något sätt försöker göra sig lustig på Piratpartiets bekostnad enbart för att dom driver några viktiga frågor. Varför kan man inte istället ta till sig kritiken och börja ändra om och reformera dom egna leden? Varför är denna debatt hela tiden riktad mot att vi folket är bovar, kriminella, tjuvar. Varför går folkvalda politiker ärenden åt en industri mot folket.
Är det inte dags att erkänna att visst vi vill ha upphovsrätt men inte till vilket pris som helst.
Visst vi vill sätta dit terrorister men inte till vilket pris som helst.

"men tänk gärna på tonen du använder, om du vill se dig själv publicerad det vill säga."

Jag ber om ursäkt att jag svor i min förra kommentar. Men visst är det en viss censur ja anar i ditt ovannämnda citat? ;)

Mvh
Fredrik Lejnell
Öppen Socialdemok hmm
Öppen Social Piratpartist

Krassman sa...

@Fredrik Lejnell
Tack för ditt svar och din ursäkt, den är mer än välkommen. Gillar ditt anslag och tycker du har många bra synpunkter att komma med.

Jag har aldrig tidigare fokuserat på dessa frågor tidigare när det gäller PP men jag förstår varför det görs just nu. Det är ju verkligen nu det börjar brännas för PP som parti med den senaste opinionsundersökningen. Nu börjar vi tala om att att bli en del av etablissemanget som övriga partier tillhör, att bli avlönad på att driva sin politik.

Det kanske är lättare att inte svara på de frågor som andra partier behöver svara på nu till EP-valet men har ni ambitionen att ställa upp till riksdagen så kommer er inställning och era svar på dessa frågor bli ännu mer avgörande. Vi har idag 19 mandat i Europaparlamentet som är Sveriges, det är klart att ni kommer att representera Sverige på något sätt, oavsett vilken partigrupp ni kommer att tillhöra. Tänk på Junilistans utveckling och hur dom har förvaltat sitt förtroende.

Nej, jag vet mycket väl vika som är fader till FRA och det är verkligen inte Rick Falkvinge eller Christian Engström.

Gammelmedias syn på bloggare/bloggbävningen lämnar en hel del mer att önska men det är väl bara så att de förträder sin egen sak och vill gärna ha ensamrätt på att vara ansvariga utgivare och på detta sätt äga ett tolkningsföreträde av det som sker i omvärlden.

De bloggare som jag flitigast läser och har kontakt med har inte den bilden av Piratpartister som du skriver om i din kommentar och vi har verkligen tagit till oss av kritiken och börja ändra om och reformera i våra egna led. Läs gärna vår motion. Du hittar den i detta inlägg. Välkommen åter Fredrik.

http://krassman-inyourface.blogspot.com/2009/02/motionen-ar-skriven-och-tarningen-ar.html

ed sa...

@Fredrik Lejnell
WORD!

@Krassman
Du kan ju alltid ringa eller skicka vanligt brev om du inte vill att någon skall läsa det du skickar...eller så kör du krypterat.

Jag vet inte om du har admin rättigheter här, men ifall du har det kan du se att jag postade via en VPN provider... full kryptering... så jag vet vad jag gör, men jag tänker på alla stackars svenssons som inte vet hur man skyddar sig, och dessutom tycker jag att det är skandal att man skall behöva skydda sig mot staten i sitt eget land...

Det har gått för långt, låt FRA spana på misstänkta, inte ALLA, som det är nu kastar de ut sitt nät över alla och ser vad de kan få in... Lite gammaldags gediget spaningsarbete efterlyses, och när de sen har misstankar kan de gå till domstol för att få avlyssna personen ifråga, då skall jag inte motsätta mig spionprogram som installeras eller buggning av mobilen. Men att spionera på allas MSN chat tycker jag är förbannat kränkande. Tänk om man tillät att FRA öppnade all vanlig post, hade den styrande generationen godkänt det? Jag hoppas de inte hade det, men det är kanske bara en tidsfråga... kommer väl en grundlagsändring snart som kringgår posthemligheten... Hoppas de äldre hoppar på tåget den dan och inser att detta är viktigt. Om 20 år kommer ungdomspartiernas företrädare ha makten, men skall vi behöva vänta på ändring till dess? Moderpartierna fattar inte vilken skada de gör. De måste kliva ner från sina höga hästar och lyssna på folket. Som det är idag är de helt out of touch med verkligheten. Korrupta domare, köpta politiker, var skall detta sluta. Jag kommer va stolt över att om 20 år kunna säga att jag var medlem i piratpartiet och stod upp för integriteten och friheten på internet när striden stod, kommer du?

Ed är en psedonym, jag vill inte riskera represalier från regeringen om vi mot alll förmodan skulle förlora kriget, har sett hur det gick för andra som tillhörde icke godkända partier på 70 talet... som tur är kör jag som sagt krypterat VPN när jag postar detta... ja jag är paranoid, men det har staten tvingat mig till.

Beelzebjörn sa...

Orsakerna till den 'smala' politiken är att frågorna är såpass viktiga, i vår mening. Alarmistiskt som det må låta, så är demokratin i Sverige och EU hotad, pga av klåfingriga politiker som påhejade av näringslivsintressen hellre kompromissar med medborgarnas integritet och rättssäkerhet, än ser till de möjligheter internet ger till ökad demokrati och ökat medborgarinflytande.

Att vända den här utvecklingen är förutsättningen för att demokratin i Europa och Sverige ska bevaras och förstärkas, och att då stå till höger eller vänster, vore att exkludera en grupp - samma misstag som Fi gör genom att driva jämställdhet som en vänsterfråga.

Vi är dessutom så små, att det mesta av en 'hel' politik, skulle få stryka på foten för att driva ett par viktiga frågor. Då kan vi lika gärna vara ärliga mot våra väljare direkt, och säga att vi prioriterar att bekämpa repressiva tendenser, så att det även fortsättningsvis finns en fri politisk arena att prata blockpolitik i.