torsdag, maj 14, 2009

Skall vården jobba på ackord?

I ena änden öppnar man för gräddfiler i form av försäkringslösningar där tjockleken på plånboken skall avgöra vilken vård du får. I det borgerliga Stockholms läns landsting skall Södersjukhuset öppnar en privatklinik. Hjärtpatienter skall ges en ny möjlighet att få vård, men inte alla. Här är bara försäkrings­kunder välkomna och inga svårt sjuka med kroniska hjärtbesvär.

Sjukvård på Ackord, nej tack säger Krassman

I den andra så jagas kostnaderna inom sjukvården med allt mer raffinerade metoder. I det borgerliga Uppsala läns landsting vill man ge bonus på rådgivningen till de som ser till att ambulans rycker ut så lite som möjligt. Berörda sjusköterskor är rädda för att vården ska påverkas och att nyanställda inte ska våga hänvisa till ambulans i osäkra fall. – Jag ser inget problem med det, säger Monica Mäki Karlstrand, som är chef för sjukvårdsupplysningen. Dock meddelar MedHelp som är ansvariga för sjukvårdsrådgivningen i Stockholms, Sörmlands och Värmlands läns landsting att man skrotar bonussystemet. Frågan är nu hur man ställer sig till detta i Uppsala?

Samtidigt som detta sker så säljer den Moderata regeringen 2/3 av alla Apoteken, vilket kommer leda till ökade kostnader. Sverige har idag en låg vinstmarginal tack vare apoteksmonopolet. Nu så skall den höjas rejält och det är skattebetalarna som skall stå för notan. 10 kr extra per förpackning skall de nya, privatägda apoteken, ha från oss skattebetalare. Säga vad man vill, men i detta land så ökar klyftorna mellan fattiga och rika. Rapporten från Socialstyrelsen gällande skillnaderna i vården kommer med tiden inte bli minde. Detta så länge det satsasprivatiseringar och gräddfiler, och kostnader jagas med mer eller mindre motbjudande metoder.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, Aftonbladet 2, DN, SvD, SvD2, DN2

Nymedia på detta:
Anki, Västergötskan, Anki igen, Jinge, Esbati, Hägg och Syrén, Ett hjärta rött, Westerholm

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Anonym sa...

Vård efter skattekraft! Kan det vara mer rättvist?