torsdag, maj 07, 2009

Vem kommer leda 100-åringen?

Centerpartiet började som ett upprop, "Bröder låtom oss enas", av Carl Berglund i tidningen Landsbygden 1910. Idag kan vi läsa ett nödrop från detta parti i DN skrivet av Börje Hörnlund. Att Maud Olofsson nu personligfierar hela Centerpartiet kan gott och väl äventyra denna 99-årings hela framtid tycker jag är uppenbart i Hörnlunds artikel i DN. Så här skriver han "I och med att Maud Olofsson övergett den traditionella mittenpositionen och dragit högerut äventyrar hon partiets själ. Under tidigare partiledare hade många socialdemokrater Centern som ett alternativ. I dag försöker Olofsson locka till sig andra borgerliga partiers väljare, vilket troligen kommer att misslyckas"


Börje Hörnlund pekar tydligt på problemet med den rådande borgerliga kaniballismen. Vilka skall (C) ta röster från till EP-valet nu när man har målsättningen att tredubbla sitt mandat så att man nu får tre parlamentariker istället för en som de har idag. Sedan så har de även ambitionen att vid nästa års allmänna val så skall partiet tredubbla väljarstödet, vilket skulle betyda att Centerpartiet skulle få cirka 17,4% och skulle bli Sveriges tredje största parti. Det är bra med ambitioner, men vart finns förankringen i verkligheten i dessa ambitioner?

(C) har sedan valet 2006 förlorat vart fjärde väljare så partiets utveckling går verkligen i motsatt håll jämfört med deras ambitioner. Då känns det ändå lite märkligt är ändå att det bilden som dominerar i media är att ledarskapet inom Socialdemokraterna som är ifrågasatt och att det är Mona Sahlin som skall avgå. Man kan undra när munkavlen kommer att kastas från fler Centerpartister som resonerar som Börje Hörnlund och kraven på Maud Olofssons avgång kommer att göra sig hörda. Något som jag knappast ser som otroligt, men det bör ske tidigast till valrörelsen 2010, alltså i direkt anslutning till Centerpartiets misslyckade i valrörelsen till EP-valet.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Swedenmark, Kulturbloggen, Alexandra , Johanna Melén, Röda Malmö, Peter Andersson, Röda Berget

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Claes Nordmark sa...

Ja du, vi får som sagt var se när det börjar mullra i centerleden...

Om det går dåligt i EP-valet och i valet 2010 så lär eventuellt muller snabbt övergå i åskväder.