tisdag, maj 19, 2009

Ljuset brinnner i båda ändarna

Idag rapporterar A-kassornas samorganisation (SO) att endast 20% av de som arbetar heltid får 80% av sin lön i a-kassa. Inkomstskyddet har därmed reducerats till att vara endast ett grundskydd för normalinkomsttagaren, skriver SO i ett pressmeddelande. SO gör gällande, precis som vi Socialdemokrater att det starkt minskade skyddet leder till att tilltron till försäkringen undergrävs. Dessutom så tar A-kassornas samorganisation upp att detta också avspeglas i ökade kostnader för socialbidragen i kommunerna.


Den senaste analysen jag såg av socialbidragen är att tre av fyra kommuner räknar med att tvingas betala ut mer socialbidrag i år än de har budgeterat för. Totalt stiger kostnaderna med 761 miljoner kronor i de 194 kommunerna och i mer än hälften är unga den grupp socialbidragstagare som ökar mest. Samtidigt som ljuset brinner för full låga i den ändan så eldar Anders Borg (M) friskt på i den andra ännu sämre tider för de som har redan har det tuffast. Idag var Borg på offentlig utfrågning om det finanspolitiska rådets rapport och han plädera som alltid om återhållsamhet och försiktighet. Rapporten som presenterades i förra veckan av Lars Calmfors förordad kraftigare stimulansåtgärder.

Likaså menar rådet att utgiftstaken i statsbudgeten inte tillåtas begränsa möjligheterna att stimulera ekonomin. Statsbidragen till kommunerna bör också höjas mer än vad regeringen planerar. Något som Borg idag kommenterade med följande – Vi har haft mycket kraftiga fall i skatteintäkterna det senaste året och vi vill vara säkra på att vi har så starka offentliga finanser att vi inte måste göra kraftiga nedskärningar i välfärden eller ta till skattehöjningar. Ja du Borg, nu har skatterna sänkts med närmare 100 miljarder, med de största sänkningarna till de som redan har mest. Jobbkrisen är över oss, uppsägningar och varsel inom välfärden har börjat och Anders Borg lånar pengar för att få ihop statsbudgeten. Allt sker till tonerna av marschmusiken där den borgerliga regeringen nyligen tog ett nytt kliv i skattesänkningsparaden. Ljuset brinner i båda ändarna och vad händer när lågorna möts? Kommer Anders Borg att öppna plånboken då kanske?

Gammelmedia på detta:
DN, SvD

Nymedia på detta:

Swedenmark, Peter Andersson, Nemokrati


Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

100 miljoner? Lätt underdrift?=P

Krassman sa...

@Anonym
Aj tusan, ja det har du rätt i. 100 miljarder skall det ju vara.