lördag, maj 30, 2009

Rösta (S) och gör det för jobben

Anledningen till att just Socialdemokraterna kommer bli det solklart största partiet i EU-valet är jobben. Socialdemokraternas politik handlar nämligen om det uttryck som Carl Bildt (M) en gång myntade. Det handlar om jobb, jobb, jobb. Naturligtvis mer klätt i handling och verklighet än vad Carl Bildts kommentar var. En röst på Socialdemokraterna betyder nämligen fler jobb, trygga jobb och gröna jobb.

Fler jobb, trygga jobb och gröna jobb, det är grejen det handlar om

Den Socialdemokratiska jobblinjen har satts i ett helt annat sammanhang än den politiken som fördes under den förra Socialdemokratiska regeringen och som blev mer eller mindre bortglömd under valrörelsen 2006. Väljarnas dom blev hård, vi Socialdemokrater fick storstryk och ett par riktiga hemläxor att göra från väljarna. Vi är inte klara med alla helt men vi är på god väg, vilket jag tycker att opinionssiffrorna visar. Förtroendet för den Socialdemokratiska jobblinjen är på god väg att återvinnas, samtidigt som den borgerliga jobblinjen tappar förtroende lika snabbt som arbetslösheten och utanförskapet ökar.

Det finns inga Quick Fixes på jobbkrisen, det kommer kräva långsiktiga lösningar och stora investeringar. Investeringar i forskning och infrastruktur, men kanske framför allt investeringar i människor. Investeringar för lika villkor på arbetsmarknaden, investeringar i ny och grön energi. Vi Socialdemokrater sätter människan föra marknaden i vår politik, den borgerliga regeringen här hemma i Sverige verkar mest vara nöjda med att saker och ting är som de är, i Sverige och Europa. Gör som mig, rösta på förändring den 7 juni, rösta på Socialdemokraterna.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet, DN

Nymedia på detta:
Mona For President, Kulturbloggen, Viktor, Krantz, Anders Löwdin, Calle Fridén, Alexandra Einerstam, Johanna Graf, Anna Vikström, Alliansfritt Sverige, Johan Westerholm, Åsa Westlund, Robert Noord, Martin Nilsson, Peter Johansson, Haninge-Posten, Peter Andersson, S-buzz, Swedenmark, Hanna
, Hanna 2, Veronica Palm, Rosa Russin , Luciano

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Svenne Banan sa...

Om du nu pratar om EU valet kanske du kan klargöra hur detta skapar jobb i Sverige. EU skapar inga jobb i Sverige hur mycket S valpropaganda än anstränger sig för att påstå det.

Krassman sa...

@Svenne Banan
Det spelar stor betydelse i vad EU:s alla strukturfonder riktar sig till. Det är skillnad om de är utformade för att stötta lantbrukare eller små företagare.

Det är skillnad på om EU satsar pengar på stora företag eller arbetslösa ungdomar. Det är skillnad på att ha en röd majoritet i parlamentet som sätter människan före markanden istället för en blå som sätter markanden för människan.

Det spelar stor skillnad i att subventionera kolkraft eller vindkraft, även för framtidens jobb Svenne Banan. Sveriges exportindustri är beroende av att kunna hela tiden kunna ligga i framkant på utvecklingen. Detta kostar pengar, både i att investera i kompetens hos personal och forskning.

Tror inte du att den makten som styr EU även påverkar detta Svenne. Nej kom igen nu va, kliv in i matchen! Till och med Gunnar Hökmark (M) har ju nu ändrat sig till att säga att arbetslösheten är ett Europeiskt problem, eftersom Reinfeldt tog honom i örat.

Svenne Banan sa...

Vad är det som säger att dessa EUROPEISKA jobb hamnar i Sverige? Våra "arbetare" är kända som överbetalda, underpresterande och bortklemade konsensus-knarkare utan egna inititiv. Visst skall vi jobba med detta i EU men att tro att det löser ett grundläggande problem med svensk arbetslöshet är väl ändå att ta i. Europa är dåtiden i ett globalt perspektiv - i Kina går det tusentals kompetenta personer per svensk på varje jobb - för 20% av lönen. KOm in i mtachen själv.

Krassman sa...

@Svenne Banan
Om hälften av EU:s strukturfonder går till jordbruket och 3% av Sveriges innevånare livnär sig av det samma så är det ganska enkelt att förstå att ju mer som satsas på andra typer av företagande kommer att ganga länder som Sverige.

Jag vet inte vad du tycker är det grundläggande problemet med Sveriges arbetslöshet men det kanske du kommer beskriva. Jag kan konstatera att en mer aktiv politik i Europa kommer att leda till fler jobb, precis som en mer aktiv politik här hemme i Sverige kommer att leda till mer jobb.

Jag tror de flesta känner till vilka utmaninga som Globaliseringen ställer på oss. Jag tycker att den skall mötas med fler jobb genom utbildning och forskning. Trygga jobba genoma att alla på Svenska arbetsmarknad skall ha rätt till samma lön och arbetsvillkor och gröna jobb. Om inte vi satstar på den nya gröna tekniken kommer någon annan att göra det vilket kommer betyda att någon annan kommer att ligga först, när konjukturen vänder.

Sven Banan sa...

Självklart ställer väl alla upp på detta. MEN - och detta är min oro. HUR skall det ske, VAD skall rent konkret göras. Nu är det mest floskler om "alla skall med" och "mer jobb genom utbildning". Bra så. Men det vi behöver - tekniker, naturvetare, matematiker och liknande är ju inget man utbildar sig till idag i Sverige. Gröna jobb är ju även det en floskel.

"Trygga jobba genoma att alla på Svenska arbetsmarknad skall ha rätt till samma lön och arbetsvillkor" låter jättebra men i detta ligger ju själva problemet. Vår rigida arbetsmarknad måste bli mer flexibel för att möta den Europeiska och globala verkligheten. Mer rörlighet, friare former för att främja egenföretagande. Hela strukturen på den svenska arbetsmarknaden ligg eri ofas med övriga Europa. ÄR det vi eller dom som skall ändra sig?