söndag, maj 31, 2009

Unga vänder Moderata alliansen ryggen

Valresultatet 2006 visade att väljarna under 30 inte lockades av den Moderata alliansen. I årets majbarometer från Sifo får de rödgröna 67 procent mot de borgerliga 25 av väljarna under 30 år. Bland de allra yngsta väljarna är Miljöpartiet numera nästan lika stort som Moderaterna. I valet 2006 var Moderaterna mer än tre gånger större. I två av tre veckomätningar av Sifo har Piratpartiet varit större än Moderaterna bland väljarna under 30. Sammanslaget är vänsterblocket nästan dubbelt så stort som Moderata alliansen, samtidigt som PP flåsar Moderaterna i nacken. Men är det bara FRA, Ipred och ungdomsarbetslösheten som gör att de unga vänder Moderata alliansen ryggen? Jag tror inte det.


Det ligger naturligtvis mer i detta. KD:s hållning kring de könsneutrala äktenskapen och deras vårdnadsbidrag. Centerpartiets ständiga strävan att försämra för de ungas rättigheter på arbetsmarknaden. Folkpartiets med dess övertro på EU och kärnkraften, samt deras ständiga kamp att försöka frigöra människan genom mer lagstiftning. Lägg till Moderaternas jakt på sjuka och höjningen av A-kassan. Listan kan säkert göras längre, men detta är inget som tilltalar personer under 30. Det finns liksom ingen framtidstro i de stora besluten som den Moderata alliansen levererar, och inte lär det bli bättre efter dagens debatt. Det var dåligt med Hope and Change från Reinfeldt, och då vet alla vad jag menar.

Mona Sahlin var tydlig med att stå på löntagarnas sida, oavsett vilket land man kommer från. Reinfeldt säger att det Socialdemokraterna som gör en höna av en fjäder och ville tala om att sköta de offentliga finanserna istället. Reinfeldt hävdar att den Svenska modellen inte är hotad, trots att det finns företag som Hyrlett som har affärsidé att hyra ut hantverkare med lägre löner. Reinfeldt talar gång på gång som den statsminister han är. Dock tycker jag att Reinfeldt var bra på frågan kring att söka vård inom EU. Klimat och miljöfrågan kan Mona Sahlin på sina fem fingrar och Sverige skall ha högre ambitioner för att kunna ligga i framkant.

Jag tycker att ju längre Reinfeldt talar, ju mer snömos blir det och hoppen mellan nationellt och internationella åtaganden blir obegripligt. Debatten var ganska kort på det här området men för mig är det solklart vem som är hungrig och är på offensiven, hon heter Mona Sahlin. Sedan var det debatt om SAAB. Att Fredrik Reinfeldt inte är villig att göra samma sak som Barack Obama eller Angela Merkel är uppenbart. Sex månader har gått sedan riksdagen beslutade om det borgerliga stimulanspaketet för fordonsindustrin, som motvilligt lades fram av den Moderata alliansen. Inte en krona har använts, hur passivt är inte det.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, SvD, Expressen, DN, SvD2

Nymedia på detta:
Ung Vänster,
M-partistaten, S-buzz, S-buzz 2, Hanna, Kent P

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Tharand sa...

Klimatfrågan är nog kraftigt underskattad, många unga väljare tycker att den är väldigt viktig och är dessutom såpass pålästa att de förstår att Reinfeldt bara snackar. De som är väl pålästa vet t.ex. att ALLA 27 EU-länderna kommer att minska sina utsläpp med 30% om Köpenhamn går igenom. Hur kan man då påstå att Sverige har världens bästa miljöpolitik? Vi kommer inte att vara ens en promille bättre än någon annan om man inte höjer ambitionerna.

Och HBT-frågan... Det är inte bara kd som är pinsamma, det kan t.ex. påpekas att Gunnar Hökmark har "tryckt på fel knapp" vid en votering i Europaparlamentet och därmed röstat emot bra förslag i parlamentet. Kan vi skicka så sömninga parlamentariker till Bryssel?

Moderaterna har länge levt på bilden av sig själva som kompetenta. Hur kompetent är Christofer Fjellner? Han vill t.ex. att EU ska göra engelska till enda arbetsspråket. Beror detta på att han är en av de få svenska parlamentarikerna som inte kan något annat utländskt språk än engelska? Carl Schlyter (mp) t.ex. talar 7 europeiska språk.
Verkligheten kommer ifatt moderaterna. Det är nya tider och nya frågor. Klimat och integritet är inte moderaternas frågor, men en ny ungdomsgenerations.

Bianca sa...

Det där med att ungdomar överger aliansen är kanske inte så konstigt. Det är lättare att vara idealistisk när man är ung och när man inte tjänar så mycket pengar. Man ser inte jättemånga 40-åringar på stan med plestinasjal direkt.

Bianca sa...

...palestinasjal, skulle det stå såklart.