fredag, oktober 02, 2009

1/3 av kostnaden går till bekämpningsmedel

Var på filmvisningen av dokumentären "Bananas!*" igår här på Riksdagen. Debatten kring Fredrik Gerttens film har gått varm och det är inte så konstigt. Bananjätten Dole har i samband med lanseringen av filmen och vid mer eller mindre varje tillfälle filmen visas försökt påverka arrangörerna att inte visa den. Den här visningen i Riksdagen var inget undantag från Doles agerande. Initiativet till visningen är taget av den Socialdemokratiska riksdagsledamoten Luciano Astudillo och Moderaten Mats Johansson. Syftet är att starta en bred diskussion om villkoren för yttrandefriheten med utgångspunkt i Doles agerande mot filmen.

I filmen får vi följa advokaten Juan Dominguez som företräder ett antal bananarbetare från Nicaragua mot företaget Dole Food. Orsaken till åtalet mot Dole är att de användande bekämpningsmedlet DBCP. Detta slutade tillverkas på grund av att exponering kunde leda till sterilitet. Trots detta köpte Dole tillverkarens hela lager och använde alla 1,9 miljoner liter till att fortsätt sin besprutning, trots att man kände till riskerna med sterilitet. I filmen nämns siffror om att det skall finna 10 000 sterila bananarbetare i Nicaragua. Doles agerande gör att filmens betydelse blir mycket större än vad den i själva verket är och jag anser att de gör en riktig tavla av att nu driva rättsprocess mot filmen.

Doles agerande mot ”Bananas!*” är mer känt som SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Vilket betyder en strategisk process avsedd att skrämma och tysta kritiker genom att belasta dem med kostnaden för ett rättsligt försvar tills de överge sin kritik och opposition. Själv tycker att deras agerande medverkar till att Dole bara döms på förhand av alla som ser filmen, vilket med all säkerhet kan påverka utgången av rättsprocessen mot filmen och även processen som filmen hjälte, advokaten Juan Dominguez, driver. I dagsläget så har Doles nya advokatbyrå visat att flera uppgifter och vittnen inte stämmer överens och fallet är långt ifrån löst. Se filmen och avgör själva men ett medskick skall ni få direkt. Nästa gång ni skall köpa frukt så kan ni tänka på att 1/3 av produktionskostanden av en banan går till bekämpningsmedel, personligen kommer jag välja bort bananer framöver, oavsett märke.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, DN2, SvD2, SvD3, Aftonbladet, X-pressen, DN3

Nymedia på detta:
Scaber Nestor, Ozymandias, Stationsvakt, Ekonomisten, Green Jessica, Bandhunden, Svensson, Lindestam

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: