fredag, oktober 30, 2009

Nattis för ökad valfrihet

Under industrins storhetstid så var barnomsorg på kvällar och nätter, så kallat nattis vanligt i bruks/industriorter. Det var en anpassning till skiftgången inom industrin där männen jobbade och en förutsättning för kvinnorna som då arbetade inom omsorgen. Det var en förutsättning för att då få ihop familjelivet för de som arbetade. Nu som då, var det svårt att få tiden att räcka till. Nu har den Socialdemokratiska Jobbkongressen beslutat om att nattis skall lagstiftas och att kommuner skall vara skyldiga att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger.


Nattis är en anpassning för det förändrade arbetslivet, en jämställdhetsfråga och en frihetsfråga. Valfriheten inom barnomsorgen har tidigare handlat om driftsformer. Det är dags att valfriheten även gäller föräldrarnas behov när det gäller tillgången till barnomsorgen. Den moderna familjen är inte intresserade av att bli bidragsberoende av Kristdemokraternas vårdnadsbidrag. De vill kunna jobba och göra karriär, inte gå hemma på bidrag. Partistyrelsen ville först att det skulle stå att det är viktigt att kommunerna erbjuder barnomsorg även under kvällar, nätter och helger. Men ombuden fick igenom att formuleringen istället innebär att kommunerna måste tillhandahålla barnomsorg under de här tiderna. Detta förslag kanske inte kommer att få sådan effekt som maxtaxan fick men det helt klart att det kommer att ge barnfamiljerna större chanser och möjligheter att klara familjelivet.

Gammelmedia på detta:
SvD
, DN, DN2, Aftonbladet, SvD2

Nymedia på detta:

Jinge
, Robert Noord, Peter Andersson, Gryningsräd, Veronica Palm, Karins värld


Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

feminix sa...

Otroligt nog finns det föräldrar som INTE vill slippa ta hand om sina barn! De vill ha HEMMIS! Men dom vill ju sossarna inte lyssna på, eller hur?

Krassman sa...

@Feminix
Att erbjuda barnomsorg handlar inte om att slippa sina egna barn Feminix. Förskolan är en pedagogisk verksamhet med en läroplan, ingen förvaring. Att använda barnomsorg är INTE att slippa ta hand om sina barn. Sådana resonemang landar bara i skuldbeläggning av föräldrar som försöker få ihop sina liv. Jag får känslan av att du hellre vill se att man stannar hemma med sin barn och lyfter bidrag istället, är det så?

Tokmoderaten sa...

Jag skulle själv uppskatta barnomsorg på andra tider än när kontorsfolket jobbar. MEN försök att få till någon form av pedagogik på sena kvällar eller nätter, det går inte. Det blir förvaring, punkt slut, och för oss en möjlighet att kunna umgås som en hel familj när vi har ledig tid.
Det är valfrihet det med...

feminix sa...

Krassman!Till skillnad från dig så vill jag ha valfrihet, inte bara för de som väljer "rätt" barnomsorg, utan även för de som väljer "fel".
Tycker du att det är OK att de som väljer "rätt" ska få sin barnomsorg subventionerad med ca 100 000 kr , medan de som väljer "fel" måste betala både sin egen och även andras(genom skatten) barnomsorg?
Är det rättvisa för en "solidarisk" sosse? Till skillnad från sossarna så tycker jag att ALLA barn ska ha samma subvention för sin omsorg. Hemskt, eller hur?

feminix sa...

Tokmoderaten! Valfrihet enbart för de som väljer "rätt" är socialism - inte liberalism, eller hur?

feminix sa...

En sak till: Krassman! Inte slippa sina barn? Förr hade man några timmars lekis, för att barnen skulle få träffa andra än föräldrarna. Nu får barnen några få timmar per dag, i skarven mellan dagis och sängen, med föräldrarna, för att inte helt glömma dem. Med nattis blir bilden av det statliga monopolet på barnen ännu tydligare. "Bort med föräldrarna från de statliga barnen!" Ett par timmar på vardagen och helgerna är allt som är kvar av barns och föräldrars tid med varandra. Varför tror du många mår så dåligt? Vad är det för fel på valfrihet? Även för hemis?