lördag, oktober 24, 2009

Rödgröna vinnare på tokblå utspel

Flörten med Miljöpartiet som Jan Björklund drog igång kommer få stora konsekvenser för den Moderata alliansen. En efter en så slöt de borgerliga partiledarna upp bakom furir Björklund, och sist av dom alla var Maud Olofsson. Maud som motvilligt gick med på denna fars och muttrade att Miljöpartiet skulle var en framtida partner, trots att de tillhör vänsterkartellen. Flörten från Björklund har besvarats med kalla handen från Miljöpartiet från första sekund och spiken i kistan för den Moderata alliansens planer att få utnyttja Miljöpartiets röster i valet 2010 levererades idag av Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

Björklunds utspel att bjuda in Miljöpartiet med armbågen kommer dock leda till ett samarbete, men knappast på Björklunds villkor. Miljöpartiet har gått kraftigt framåt i opinionen och deras sikte är nu inställt på att fånga upp socialliberala röster, något som naturligtvis Folkpartiet vetat länge. Att Miljöpartiets tillströmning av väljare kommer från de små borgerliga partierna är inget konstigt, och det kommer fortsätta. Partiet siktar nu på att få över tio procent av rösterna och att misstänka att deras ökning skulle avta eller att tillströmningen skulle bestå av kannibalism inom det rödgröna lägret ser jag som otänkbart.

Båda språkrören tyckte att Reinfeldts egentliga budskap kom i skymundan och jag kan bara ge dom rätt. Eriksson redogjorde klart och tydligt för den Moderata alliansens strategi som började hos furir Björklund. - De försöker dribbla bort det med halvhjärtade inviter med armbågen till oss. Men beskedet är att de är beredda att sitta kvar med passivt stöd från Sverigedemokraterna, sade han.

Signalen om alternativen om inte den Rödgröna samarbete får majoritet av svenska folket var kristallklar. Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gett ett tydligt besked att de inte tänker bilda en minoritetsregering ens med passivt stöd från Sverigedemokraterna, utan i stället kommer man att bjuda in mittenpartierna för en majoritetsregering. Nog för att de "nya" Moderaterna försöker vara mitten men sorry Reinfeldt, Antonsson och alla ni andra Moderater, ni räknas inte till mittenpartierna. Och vem vet, om Moderaterna inte längre är med i bilden så kanske Folkpartiet och Centerpartiet är villiga att verkligen ta ansvar för Sverige, och inte bara låta Moderaterna få använda uttrycket som en floskel.

I en rödgrön regering ska Miljöpartiet förutom klimatfrågor särskilt ta ansvar för småföretagarna. För att förbättra deras villkor föreslår partiet en sänkning av arbetsgivaravgiften för småföretag med tio procentenheter och en ännu kraftigare nedsättning för soloföretagare som anställer ytterligare en person. Saker som känns väl igen från det arbete som redan pågår inom det Rödgröna samarbetet. Björklund och Olofsson och har alla skäl i världen att söka nya kamrater. Den borgerliga regeringen som vi ser idag kommer nämligen inte vinna några fler val. Det har dessutom aldrig hänt tidigare i Sveriges historia att en borgerlig regering blivit omvald, så varför skulle det ske nu och med den politiken?

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet, X-pressen

Nymedia på detta:
Alliansfritt, Westerholm, Kent Persson, Guero, Best of mankind, Sörliden


Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Krassman sa...

@Antonsson
Skriv om din kommentar igen, råkade slänga den. Jag skulle slänga Kraxpelax jävla länkade kommentarer han håller på med, och då åkte din och Mattias Lönnqvists på samma gång.

Mattias Lönnqvist sa...

Folkpartiet kommer inte att sätta sig i samma regering som kommunister och inte heller stötta den, så FP:s stöd kommer ni inte att få.

Det kommer helt enkelt inte att hända, hur mycket ni än tjatar om det.

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Om det var du som avgjorde frågan skulle jag tro på dig, men det gör du inte. Antonsson tänker tydligen sätta oss vid samma bord på Tokmoderatens 2:års kalas, spännande....

Tokmoderaten sa...

Själv ser jag hur bloggcensuren slår till och mina välformulerade inlägg sopas bort av en röd kvast... ;-)

Jag betraktar mig inte som mitten, men jag tror faktiskt att det borde vara lättare för MP att hitta en lösning på en jobbig parlamentarisk situation genom att titta åt Alliansens håll. Vi moderater må ju inte vara mitten, hur gärna vissa av oss än vill vara det, men vi är bra mycket mer tilltalande än Ohly på alla sätt och vis. Vi är ju förståndiga, vackra, fantastiska osv, osv. Peter Eriksson och Maria Wetterstrand var ju nästan lika tydliga som Mona i hur hopplöst det var att samarbeta med vänstern och ändå sitter nu med dom i knät. Och åsikten om vänstern och samarbete tror jag finns i alla de partier som Krassman betraktar som mitten.

Och ja, er två bredvid varandra på mitt kalas skulle ju bli trevligt värre...

Mattias Lönnqvist sa...

Krassman: jag är medveten om att alla inte har lika höga tankar om Björklund som jag har, men jag tror att vi båda är överens om att partiledare blir man inte om man otaktiskt, korkad eller har dålig koll på stämningarna i partiet.

Ett Folkparti som sätter sig i en regering med kommunisterna är ett dött folkparti. Det skulle skapas enorma splittringar i partiet, folk skulle lämna partiet i strida strömmar och de få som är kvar skulle få se partiet få sitt rättmätiga straff av väljarna.

Kort sagt, att sätta sig i en rödgrön regering -- eller stödja en sådan -- vore så urbota korkat att det helt enkelt inte kan hända.

LeoB sa...

@Mattias:

Om nu stämningarna är sådana i (fp) som du beskriver dem så måste man kanske undra ännu mer över Björklunds utspel, eller? Ser det då inte ännu mer ut som ren provokation från Björklunds sida? Som om (fp) bara vill ha (mp):s väljare, inte politiken?

Mattias Lönnqvist sa...

LeoB: Det var inte Björklunds utspel, utan alliansens utspel. När man nu är en allians är det positivt om inte alla besked om alliansen kommer från Reinfeldt. Skulle Reinfeldt vara den som lämnar alla besked från alliansen så skulle det finnas fog för sossarnas etikettering om "den moderata/moderatledda alliansen"

Och givetvis vill FP ha MP:s väljare, liksom sossarnas, och för all del även de allmänborgerliga. Alla partier vill givetvis ha så stort stöd som möjligt för sin politik. Däremot finns det inget alliansparti som skulle jubla över ett bra resultat om det samtidigt leder till maktskifte.

Det är också alliansens sätt att säga "det här menar vi är en lösning på om SD blir vågmästare". Sedan är givetvis MP i sin fulla rätt att avfärda detta, men eftersom MP är det rödgröna parti som ligger närmast alliansen och då alliansen och MP samarbetat i vissa sakfrågor tidigare är det naturligt att alliansen skickar en invit till just MP.

MarLin sa...

Första gången man försöker gå i alians inför en partikongress, hur ska man kunna enas där då man inte ens kan enas internt om man ska stå på höger eller vänster ben. intressant diskusion i morgonsoffan