fredag, oktober 16, 2009

Krisen drabbar även storstäderna

Den Moderata alliansen går kraftigt tillbaka i storstadsområdena, över fem procentenheter sedan förra mätningen. Det visar en ny väljarbarometer från Novus Opinion. Skillnaden mellan den Moderata alliansen och den Rödgröna oppositionen är 9,3% i dessa 51 kommuner i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö. Oppositionen lyckas samla 1% av de som den Moderata alliansen tappar, resten går till gruppen övriga partier. Vi Socialdemokrater backar något i denna mätning vilket visar att arbetet som påbörjats och det fokus som tagits när det gäller politiken för storstäderna måste fortsätta och att resultat måste levereras, senast på den kommande jobbkongressen i slutet av denna månad.

Politiken och retoriken från Centerpartiet har verkligen givit effekt i denna mätning om opinionen i storstadsområdena. Det tidigare uppsving som Centerpartiet fått i storstäderna har nu förvandlats till ett ras och nu noteras Centerpartiet på 3,4%. Dock får partiet en uppgång i landsbygden med 0,7%. Det politiska läget i kommunerna som räknas som landsort (239 st) i mätningen visar på ett övertag för de Rödgröna på 9,3% , alltså samma siffror som den Moderata alliansen uppvisar i övertag i storstäderna. Även i landsort backar vi Socialdemokrater och det är Miljöpartiet som står för ökningen, precis som i storstadsområdena.

Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, har sin analys klar över situationen: - Det handlar om tre saker. Det handlar om ekonomisk stabilitet – människor i storstäder har ofta väldigt mycket lån. Det är väldigt viktigt med utrymmet – det handlar om kvalitet och välfärdsverksamheter, men det handlar också om immateriella frågor som klimat, mat, den typen av frågor som vi vet engagerar väldigt många människor i städerna, säger Schlingmann. Nu gäller detta att fokusera på den politiken som vi format för att investera Sverige ur krisen och se till att den kommer ut ordentligt. De tydliga skillnaderna i politiken skall vara väl kända, det är ett år kvar till valet och att det kommer bli ett jämt sådant, tro inget annat. Det skall bli kul att jobba i denna valrörelse. En valrörelse där skattesänkningar på lånade pengar och tillfälliga satsningar på kommunerna står mot höjd skatt för de som tjänar mest och långsiktiga satsningar på välfärden.

Gammelmedia på detta:
TV4
, SvD, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Kent Persson
, Livspartiklar, JJ.n, Eva-Lena Jansson

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

PeO sa...

Som du skrivit förut Krassman är man lite less på alla dessa barometrar och prognoser. Lögn, förbannad dikt och statistik. Det enda som är intressant är det faktiska resultat väljarkåren kommer fram till. Men spännande blir det!

Sen skriver du "En valrörelse där skattesänkningar på lånade pengar och tillfälliga satsningar på kommunerna står mot höjd skatt för de som tjänar mest och långsiktiga satsningar på välfärden."

ALLA får väl höjd skatt enligt ert förslag eller?!

"Långsiktiga bla bla" kan även uttryckas så här. Vi höjer skatten så att vi kan "bevara välfärden", dvs skapa artificiella jobb (i praktiken bidrag) inom det ofentliga. Resultatet i andra ändan är att KÖPKRAFTEN i ALLA grupper minskar med resultat att t.ex detaljhandel och småföratg inom sällanköps områden slås ut med arbetslöshet för egenföretagare som resultat.

För en sosse är ju detta självklart ideologiskt agerande. För oss andra är det bakåtsträvnade. Vaddå "satsa Sverige ur krisen"?!

Krassman sa...

@PeO
Detta var väl den 172:a i ordningen om jag räknar rätt, suck. Jag längtar efter den första från vallokalerna på valdagen PeO.

Nja, inte riktigt så är det, Vi säger ju bara nej till sista steget i jobbskatteavdraget och tar igen det genom att höja statsskatten. Det är ju faktiskt inte alla som har ett jobbskatteavdrag idag. Dessutom så sänker vi ju även avgiften till A-kassan och höjer föräldraförsäkring och sjukförsäkringen som även det kommer att påverka i andra änden.

Men PeO, inte fan blir det bättre av att 60 000 kommer att få lämna offentligsektorn. Vi vill rädda jobben där, Moderata alliansen vill sänka skatterna. Effekten av att sänka skatterna med 10 miljarder på lånade pengar är fan inte 60 000 arbeten, oavsett hur de finansieras.

Nils sa...

"resultat måste levereras"..

Låt mig gissa?

Höjda saktter, ännu högre avgifter, mer pålagor, mindre över för varje invånare, högre fastighets "avgift" samt ännu lite högre skatter.
Och så några obskyra "satsningar" som vi andra begriper är ännu mer bidrag för att köpa röster bland de som inte vill arbeta...

Wow liksom!